Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мускулни спазми и болки – от какво се получават и как да ги лекуваме

Мускулни спазми и болки обикновено се получават след физическо пренапрежение, но могат да се получат и от липса в организма на определени витамини и минерали.

Мускулни болки и спазми
Мускулни болки и спазми

Тук ще прочетете за методи на лечение – хомеопатия; ароматерапия; витамини, минерали и добавки; лечение със сокове; лечение с вода; диета; масаж

Мускулни спазми

Ако оприличим мускулите на телефонни кабели, то спазмите са възелчетата някъде по линията, които предизвикват дразнещото пращене. По време на спазъм мускулът става по-плътен и по-къс. Най-често това се случва при обездвижване или силна умора. Понякога първопричината е и нарушаването на водно-солния баланс в организма – съдържанието на магнезий, натрий и калий.

Обикновено спазмите обхващат и мускулите на краката и стъпалата, кои­то свиват пръстите, т. е. осигуряват тяхната подвижност.

Причините: физическо пренапрежение, недостатъчни тренировки на мускулите; твърде кратко загряване преди спортни занимания; липса в организма на достатъчно минерални вещества, която може да е предизвикана от обилно потене; Варикозно разширение на вените; патологични изменения 8 поясната област на гръбначния стълб; болести, свързани с обмяната на веществата (например захарен диабет).

Болки в мускулите

Ако се събудите сутрин с усещането, че ви болят мускулите, най-вероятно физическото ви натоварване през целия ден е било по-тежко от обичайното или сте пренатоварили мускули, които рядко използвате активно. Когато се случи подобно нещо, в мускулната тъкан се появяват малки разкъсвания и кръвоизливи, затова изпитвате и болка.

Въпреки че обикновено мускулните болки отминават от само себе си, вие можете бързо да ги прогоните с помощта на водолечение, ароматотерапия и масаж.

Фитотерапия

Билки за мускулни проблеми
Билки за мускулни проблеми

При мускулни спазми помагат всички препарати на базата на арниката. Капнете 5-10 капки концентрирана запарка или отвара непосредствено на мястото на спазъма. Ако използвате спиртен извлек, преди употреба го разредете -1 супена лъжица на 500 мл вода.

От стръковете и листата на билката самобайка направете отвара. На 200 мл вода 1 супена лъжица билка. Ври на тих огън 20 минути и се прецежда. Използва се като добавка във водата за вана и за компреси при спазми в крайниците.

От листата на лавър си направете мехлем. 30 г нарязани листа се заливат с 200 мл слънчогледово или ленено масло. Оставят се 6 дни на топло и тъмно, след което мазнината се прецежда чрез силно изстискване на накиснатите листа. При появяване на спазми се използва за втриване на засегнатото място.

Една глава кромид лук се настъргва и му се прибавя половин чаена лъжичка сол. Налага се на болното място. Можете да сложите луковата каша между два слоя от марля и така да ги прикрепите към тялото с лепенки. Завийте отгоре с найлон, за да остане компресът влажен. Народните лечители оценяват лука много високо заради неговата способност да изсмуква токсините и да предпазва от противокожно кръвозасядане.

 Прочетете още за лечението с билки ТУК:

Най-добрите билки за релаксация на мускулите

Ароматотерапия

При мускулни спазми използвайте етерични масла от кипарис, евкалипт, лайка, бреза, градински чай и джинджифил като добавка към масажните масла, във водата за вана и за компреси.

При болки в мускулите вдишвайте аромата на етеричните масла, докато ги втривате в тялото си. Пригответе си буркан от половин литър, налейте в него растително масло (зехтин, бадемово) и капнете вътре по 2 капки масло от мащерка, лавандула и розмарин. Когато мускулите започнат да ви болят, разтривайте ги с тази смес 2 пъти дневно – при лягане за сън и при ставане от леглото.

Хомеопатия

Хомеопатия
Хомеопатия

Спазми в ръцете

Ambra 6 – при спазми в китките и пръстите, които се усилват, когато се опитвате да стиснете нещо.

Mag. Phos 6 – при слабост в ръцете, включително и китките; пръстите са слабо подвижни, изтръпват; неволно треперене на ръцете.

Избраното лекарство трябва да се взима два пъти дневно и да се спре, когато настъпи трайно подобрение. При ново влошаване курсът на лечение може да бъде повторен.

Спазми в краката

Cuprum ars 6 – при спазми в прасците положението се влошава след полу­нощ; болният се чувства по-добре, докато стои прав.

Nux. Vomica 6 – краката са изтръпнали и почти парализирани, спазми в глезените и ходилата.

Veratrum alb 6 – при спазми в глезените; студена и лепкава кожа със син­кав оттенък.

Избраното лекарство трябва да се приема два пъти дневно и да се спре при настъпване на тройно подобрение. Ако настъпи влошаване, лечението трябва да се повтори.

Лечение с вода

Ако спазмите са предизвикани от лошо кръвообращение, правете всеки ден контрастни вани, студени обтривания и контрастни душове по системата на д-р Кнайп. При това е добре да преминавате постепенно от частични към общи обливания.

Ако мускулите ви са като стегнати във възел и въобще не могат да се отпуснат, опитайте се да масажирате пострадалото място с кубче лед в продължение на 2-3 минути. Ледът забавя “пътуването” на болезнените импулси към мозъка, което намалява и болката.

При болки в мусулите се загрейте. Поставете върху пострадалите мускули топла, влажна кърпа, постойте под горещ душ или полежете във ваната. Горещата вода ще отпусне мускулите ви и болката ще отшуми.

Лечение с хранене

Нека ви стане навик да пиете повече вода или сокове.

Водата е незаменимо хранително вещество, което ние често пренебрегваме. Мускулните спазми, които се появяват след физическо напрежение в горещите сезони, често се обясняват с обезводняване на организма. Когато се потите повече, пийте вода или сокове.

Намалете консумацията на напитки, съдържащи кофеин – кафе, чай и някои газирани напитки, като кока-кола например.Те могат да предизвикат обезводняване на организма в резултат на обилно уриниране.

Лют червен пипер
Лют червен пипер

Лютият червен пипер много помага в тези случаи, тъй като е богат на капсаицин, който облекчава проблема с мускулните болки и спазми.

Прочетете и тези статии за полезните храни, като последвате долните линкове.

Това са най-добрите храни за мускули!

Диета при мускулни спазми на краката

Витамини, минерали и добавки

Натрий, калий, калций и магнезий – участват в осигуряването на хими­ческия баланс на организма.

Витамин Е облекчава болките при нощни спазми на стъпалата и мускули­те на глезените, при спазматични свивания на коремните мускули, предизвикани обикновено от пренапрежение.

Витамините от група В помагат за доброто кръвообращение. Посъветвайте се с лекар дали можете да взимате като добавка към лечението от тези витамини и в какви количества.

Унгвент балсамът с арника е подходящ при ревматични и мускулни болки, скованост в ставите, артрит, схващания, шипове, при мускулни спазми след обездвижване. Намалява отока и болките след изкълчвания, спортни травми или обездвижване, разтягане на мускули или сухожилия, навяхвания и др.

Турмалинова наколенка е ефективно средство за подпомагане при: Спазми и болки в мускулите на бедрата и прасците; мускулни спазми и невралгии и още много проблеми, свързани с мускулите и ставите.

Крем с арника се препоръчва при артрит, ревматични и мускулни болки, шипове, скованост на ставите, мускулни спазми, схващания, при обездвижване. Арниката има ефективен болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект. Намалява оттоците и болките след претърпени спортни травми. Помага при натъртване, изкълчване, навяхване, разтягане на сухожилия или мускули и др.

Колаген плюс е специална формула разработена с висока бионаличност, което обуслява идеалното й абсорбиране от организма. Използва се при болки и проблеми в ставите, костите, сухожилията, остеопороза.

Гел с див конски кестен с розмарин и арника – Производителите препоръчват употребата на гела при болки в ставите, преумора, при подути и отекли крака, мускулна треска,напукани капиляри, крампи, синини, травми. Като превантивна мярка при прекалено динамичен живот, при продължително стоене прав, преди предстоящи тежки натоварвания.

Съчетанието от креатин и магнезий осигурява добро хранене и растеж на мускулните тъкани, доставя необходимото количество енергия на клетките. Неутрализира ензимите, които блокират растежа на мускулите.

Прочетете и тези статии за полезните храни, като последвате долните линкове.

Крампи, спазми след като сте тренирали? Забравете ги!

Имате ли често спазъм в мускулите?

Лечение със сокове

Сокове за мускулни болки и спазми
Сокове за мускулни болки и спазми

Соковете от целина, цвеклови листа и моркови са прекрасни източници на натрий и витамин А; от зеле, моркови и цвеклови листа – на калий и витамините А и С; от зеле – на калций и витамин С. Сокът от магданоз е много богат на магнезий и витамин С; от спанак, аспержи и моркови – на витамините А и Е; от червени чушки – на витамин С.

Рецепта за пунш – 1 голяма чепка зелено на цвят грозде, 2 стръка целина, вода. Изстискайте гроздовите зърна и стръковете целина и ги смесете с равно количество вода.

Напитка с портокал – 1 обелен портокал (като оставите белия слой на кората), 1 чепка зелено на цвят грозде, 1 чаена чаша парченца от диня (с кората), стръкче маточина за украса.

Пуснете в сокоизстисквачката портокала, гроздето и динята. Излейте получения сок в чаша с натрошен лед и украсете със стръкчето маточина.

Напитка, богата на магнезий – 1 скилидка чесън, 1 връзка магданоз, 4-5 моркова, 2 стръка целина, 1 клонче магданоз за украса.

Масаж

Масажирайте не само болезненото място, но и целия участък около него. Например, ако спазмите са в стъпалото, масажирайте целия крак. Опънете мястото на спазъма, след това започнете с поглаждане и потупване, докато почувствате, че пристъпът отшумява. За да възстановите кръвообращението, завършете масажа с потупвания.

Компресорен масаж

При него мускулите се масажират не с разтриване, а със стискане. Мускулите започват да болят от натрупаната в тях млечна киселина, която при голямо физическо натоварване се събира в излишни количества. Стисканията предизвикват прилив на кръв към пострадалото място и помагат за разнасянето на млечната киселина. Достатъчно е 1-2 пъти дневно да се прави такъв масаж.

Акупресура

С помощта на точковия масаж можете да се спасите от мускулни спазми по два начина: като въздействате на точките, които свалят мускулното напрежение или на точките, разположени върху конкретния мускул.

Точката “Повече натиск” се намира на горната част на стъпалото във вдлъбнатината между първия и втория пръст. При спазъм веднага я натиснете силно с показалеца и средния пръст и разтривайте в продължение на една минута.

Травмираният мускул може и да се стисне. Отначало го размачкайте с леки потупвания с пръстите. Той постепенно ще започне да се отпуска и ще можете да въздействате на тъканите му в дълбочина. След като мускулът се отпусне напълно, продължавайте да го натискате в различна дълбочина, за да предотвратите нов спазъм.

Ако пристъпът е в стъпалото, натискайте върху нокътя на големия пръст на стъпалото.

Източници: spina.co.ua; spazmy.ru; vashaspina.ru; thehealthsite.com

https://www.youtube.com/watch?v=S7XMA5kEjQQ

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *