ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Астигматизъм – причини, симптоми, натурално лечение

Разберете какво е астигматизъм, как се лекува, какви са причините, симптомите, как се диагностицира, какви натурални методи за лечение има и тествайте зрението си.

 

Какво е астигматизъм?

астигматизъм
Разликата в начина, по който изглежда нормалната роговица и роговица с астигматизъм

Едно от най-често срещаните заболявания на очите е състоянието, причинияващо замъгляване на зрението – астигматизъм. Заболяването възниква в резултат на неправилна форма на роговицата. Обикновено тя трябва да е кръгла, но когато стане овална, това води до атигматизъм. Неправилната форма на роговицата пречи за правилно фокусиране на лъчите светлина, което води до замъглено зрение без значение от това дали обектът е наблизо или далеч. При това състояние  често се причинява главоболие, вследствие на усилията за фокусиране.

Има много хора, които страдат от лека форма на състоянието, което се третира с упражнения, очила, лещи и други. В лека форма зрението може да се постигне чрез нагаждане на очите и вътреочните мускули, но това усилие ще предизвика умора и замъгляване на образа, както и може да доведе до възпалителни процеси като конюнктивит, ечемик или блефарит.

При по-тежко състояние е  необходимо да бъдат взети мерки.

 

Причини за астигматизъм

 

Астигматизмът е свързан с неправилната форма на роговицата, но точната причина не е известна.

Един от всеки 400 души има по-тежка форма на астигматизъм, причинен от кератоконус, състояние, при което роговицата постепенно придобива конусовидна форма и изтънява. Кератоконусът обикновено се появява около пубертета или в началото на зрелостта. Хората с кератоконус имат по-слаби колагенови влакна. Това види до издаване на роговицата и астигматизъм. Състоянието може да стигне до момент, в който не може да се контролира с контактни лещи и се налага трансплантация на роговица.

Друга форма на астигматизъм е лещовидния астигматизъм. Той се причинява при нарушения в естествената кристална леща. В този случай замъгленото виждане може да се лекува с очила и контактни лещи.

Астигматизмът обикновено е наследствен, а симптомите му могат да се влошат в следствие на лошо хранене, но може да бъде причинен  и от нараняване на роговицата. Заболяването често се среща в комбинация с късогледство или далекогледство и може да се влоши с възрастта.

Астигматизмът се измерва в диоптри. Повече от 1 диоптър обикновено изисква корекция с очила или контактни лещи.

Разберете какво виждат хората с астигматизъм:

Видове астигматизъм

Има два основни вида астигматизъм. При едния е деформирана роговицата, а при другият –  лещата.

 

Какви са симптомите на астигматизъм?

 

Най-честият симптом на астигматизъм е замъгленото или двойно виждане. При по-лека форма може да не забележите промяна в зрението, в противен случай ще имате замъглено зрение.

Важно е да се помни, че деца, които имат този проблем, вероятно няма да разберат симптомите. Ето защо е добре редовно да посещават очен лекар.

Симптоми на астигматизъм:

  • размиване на дребния шрифт, затруднено четене
  • двойно виждане
  • невъзможност да се вижда близо и далече
  • главоболие

Симптоми при деца с астигматизъм:

  • затруднено фокусиране върху печатни думи и редове
  • напрежение в очите, уморени очи или главоболие

 

Как се диагностицира aстигматизмът?

 

Вашият офталмолог може да диагностицира астигматизъм с обстоен очен преглед. Астигматизмът може да бъде свързан с други проблеми със зрението като късогледство и далекогледство. Състоянието може да се развива бавно във времето и е важно да посещавате лекаря си винаги, когато забележите някаква промяна.

Лекарят може да използва един или повече от тези тестове, за да диагностицира астигматизъм и му:

Измерва се зрителната острота с помощта на стандартизирана диаграма пациентът разпознава букви от опрделено разстояние.

Рефракция, която се извършва с помощта на специален уред, чрез който офталмологът получава информация за това как се пречупва светлината. Това се постига чрез поставянето на различни лещи. На база получените данни, лекарят ще напише рецепта за очила или контактни лещи.

Кератометрия – чрез специален уред се измерва кривината на роговицата. Чрез този метод се установяват различните извивки на роговицата, помага на офталмологът да определи правилните контактни лещи или се наблюдава състоянието след операция на очите.

Топография на роговицата – това е модерен метод за детайлно изследване на очите. Топография на роговицата се използва най-често, за да се диагностицира кератоконус, причиняващ астигматизъм.

 

Какво е лечението за астигматизъм?

 

Астигматизмът може да се коригира с очила, контактни лещи или операция. Въпреки това, някои лекари смятат, че хората с лека форма на астигматизъм не е необходимо да се лекуват.

астигматизъм

Лещи за очила – те трябва да са оформени, за да противодействат на формата на роговицата или лещата, които причиняват замъгленото зрение. Очилата са от полза, когато се гледа право напред, но могат да създадат усещане за накланяне на пода или стените. Това отшумява, когато пациентът свикне с тях.  Хората с по-тежка форма на астигматизъм обикновено привикват в рамките на седмица. В случай, че това не се случи, трябва да се обърнете към лекаря си, за да прегледа рецептата и да направи необходимите корекции.

 

В световен мащаб се препоръчват специални очила, създадени да подобряват зрението. Лещите им са лазерно перфорирани и ограничават светлинния поток. Малките дупки пропускат светлината само по определен път до роговицата. По този начин ефектите на пречупване, получаващи се  при проблеми със зрението намаляват, защото „кръга от размазване“ върху ретината е пропорционално по-малък. Благодарение на технологичния напредък, хората с астигматизъм могат да виждат по-ясно. Научете повече тук.

Меките контактни лещи се използват при астигматизъм.  Те се връщат на мястото си при всяко премигване. Наричат се още торични.

Лазерна операция на очите (LASIK) – при нея хирургът коригира роговицата, за да може тя да фокусра светлинните лъчи по-ефективно. При тази операция се използва лазер, а не игла. Рискове при операция:

  • сухота на очите
  • проблеми с нощното виждане
  • при хора над 40 вероятно ще се наложи да носят очила за четене

Лазерна коагулация – при този метод лазерът изпуска ултравиолетови лъчи, които премахват излишната дебелина на роговицата. Тази интервенция не се препоръчва при бременност, на хора под 18 и над 45 години, високи диоптри при късогледство (15), дълекогледство (4) и астигматизъм (+/- 3)

 

Мога ли да подобря състоянието си при астигматизъм, използвайки натурални средства?

 

За здравето на очите е добре да се посъветвате с лекар, но има неща, които да направите у дома, за да подобрите състоянието си и да избегнете усложнения. Може да правите упражнения за очите и да приемате хранителни добавки, които ще допринесат за здравето на очите ви.

  1. Упражнения

Правете тези упражнения, за да подобрите здравето на очите си:

  • Астигматизмът е свързан с фокусирането. Можете да тренирате очите си чрез лесно упражнение. Вземете книга и започнете да четете, след което отместете погледа си към далечен обект (напр. друга книга) и се концентрирайте върху него. Сменяйте фокуса си в рамките на 4-5 минути. Ако усетите умора или очите ви започнат да сълзят – преустановете. Правете това упражнение всекидневно и ще видите подобрение – издражливостта ви ще се повиши с времето.
  • Оставете очите ви да си почиват по пет минути на всеки час. Просто се взирайте в празното пространство.
  • Премигвайте редовно. Това намалява напрежението на очите.
  • Взимайте си редовни почивки през целия ден, за да дишате дълбоко в продължение на няколко минути. Съчетайте ги с раздвижване на врата и рамената. Това помага да се гарантира, че очните мускули ще получат достатъчно количество кислород.
  • Правете кръгови движения с очите в продължение на пет минути, три до пет пъти на ден.
  1. Витамин C

Витамин С е активен антиоксидант, който помага за елиминирането на свободните радикали, които могат да допринесат за влошаване на зрението ви. Препоръчителната дневна доза витамин С е 75-90 милиграма дневно, която може да си набавите под формата на хранителни добавки, витамини и чрез плодове и зеленчуци.

  1. Витамин Е

Витамин Е е друг силен антиоксидант, който помага за поддържане доброто здраве на очите. Витамин Е помага за намаляване на възпаленията, причиняващи замъглено виждане.

  1. Индийско грозде (амала)
    Амала
    Амала

Индийското грозде е популярано в Индия и се използва при голям спектър от заболявания. Богато на антиоксиданти и витамин C е идеално натурално средство за лечение на проблеми с очите. Изключително полезно е за хора, страдащи от астигматизъм. Амала има свойството да подпомага регенерирането на увредените тъкани и клетки в очите. Редовният прием на индийско грозде ще подобри зрението ви.  Можете да ядете пресни плодове или да смесвате 1 чаена лъжичка прак от амала с малко мед и да приемате два пъти дневно.

  1. Куркума

КуркумаКуркумата съдържа вещество, наречено куркумин, което носи  мощните противовъзпалителни и антимикробни свойства. Куркумата съдържа витамини А, С и Е, а това я прави много полезна при лечение на астигматизъм.  Тя е силен антиоксидант и намалява холестерола, което помага за отпушването на малките кръвоносни съдове, които доставят кръв към очите. Смесете 1 чаена лъжичка куркума на прах в топло мляко и пийте два пъти дневно. Може да добавите и малко мед.

 

 

 

  1. Боровинка

Боровинката съдържа витамини А и С, както и вещества, наречени антоцианозиди, които помагат за укрепване на кръвоносните съдове в очите и лекуват възпаленията. Боровинката помага за лечение на уморени очи, подпомага въстановяването на увредените клетки в очите, което подобрява зрението. Редовният прием на боровинки предотвратява развитието на проблеми с очите. Може да ядете пресни или сушени плодове, както и да използвате екстракт от боровинка на прах или на таблетки.

  1. Зелен чай

Зеленият чай е пълен с антиоксиданти и е отлично лекарство, което подпомага възстановяването на увредените клетки и тъкани. Много е полезен за лечение на проблеми с очите, тъй като спомага за поддържане на здравето на тъканите и кръвоносните съдове. Хората, страдащи от астигматизъм трябва да се пият няколко чаши зелен чай през целия ден. Това ще помогне да поддържат тялото си здраво и ще подобри зрението.

  1. Семена на касия

Касия е годишно растение, което се среща често в тропическите райони. Семената на касия са били използвани в традиционната китайска медицина, за подобряване на зрението. Билковият чай се приготвя със семена на касия, които се накисват в гореща вода. Тази напитка се прецежда и се пие два или три пъти дневно. Чаят помага за лечението на замъглено зрение, астигматизъм и намалява болката и дискомфорта.

  1. Гинко билоба

Гинко билобата е много популярна билка, която широко се използва за лечение на заболявания на кръвта и за подобряване на паметта. Изследванията потвърждават, че гинко билобата подобрява кръвообращението чрез отпушване на кръвоносните съдове. Силните антиоксидантни свойства на билката го правят отлично билково средство за лечение на проблеми, свързани със зрението,  дори и при астигматизъм. Можете ежедневно да пиете билков чай, направен от сушени листа на гинко билоба, както и да го приемате под формата на капсуи, таблетки или  течни екстракти.

  1. Трипхала

Трипхала се използва в Аюрведа за лечение на различни заболявания. Има изкючителен ефект върху здравето на очите, тъй като укрепва мускулите и поддържа здравето на тъканите и ретината, но помага и при проблеми с храносмилателната система.  Добавете малко трипхала на прах в чаша вода и я оставете за една нощ. На сутринта използвайте този разтвор, за да измиете очите си. Може да изпиете останалия разтвор. Можете да приемате билката и под формата на таблетки. Трипхала е много ефективен метод за лечение на астигматизъм, ако се използва правилно.

  1. Бял трън
    астигматизъм
    Бял трън

Белият трън е едногодишно тревисто растение, което се среща в целия свят. Използва се за лечение на разнообразни здравословни проблеми. Често се изпозва при чернодробни заболявани, тъй като съдържа вещество, наречено силимарин, което подобрява функционирането на органа. Черният дроб е важен орган, който съхранява всички важни витамини, глутатион и дори витамин В. Всички те са от изключително значение за поддържането на здравето на очите. Ето защо, ако имате астигматизъм, белият трън трябва да бъде част от цялостното лечение.

  1. Годжи бери

Годжи бери са ярко оранжево-червени плодове, виреещи в Китай. Те имат можество лечебни свойства, помащати при широк спектър от заболявания. Те съдържат високи различни съединения, които помагат за подобряване на зрението, предотвратяване на макулната дегенерация. Годжи бери укрепват имунната система и помагат за подхранване на черния дроб и бъбреците. Тези плодове могат да се консумират от хора, страдащи от астигматизъм, тъй като помагат за подобряване на зрението им. Може да ги приемате – сушени, на прах или под формата на чай. При редовна употреба ще забележите подобрение на проблемите с очите.

  1. Яйчен желтък

При астигматизъм се препоръчват и органични яйчени жълтъци, защото те са богати на каротеноиди – важни антиоксиданти. Най-добре е да се ядат рохки, а не твърдо сварени, за да се предотврати разпрадането на каротиноидите от високата температура.

  1. Диета

Наблегнете на диета с органични, пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци. Наблегнете на  червени и жълти чушки, моркови, целина, зеленолистни зеленчуци като къдраво зеле, алабаш, спанак, магданоз, домати и жълта тиква. Плодовете с високо съдържание на антиоксиданти са лилаво и червено грозде, сливи, череши, манго, пъпеши и цитрусови плодове. Вместо шоколад се насладете на богатото на антиоксиданти какао, мед и сироп от агаве.

Избягвайте всички преработени и пържени храни, захар и захарни продукти, рафинирани, прости въглехидрати, алкохол и нездравословни хидрогенирани и частично хидрогенирани масла. Мляко и млечни продукти трябва да се консумират в умерени количества.

Не забравяйте да пиете много чиста, филтрирана вода през целия ден, за да помогнете за изчистване на натрупаните шлаки в организма. Оптималната хидратация е от съществено значение за здравето на очите. Пресни свежи зелени сокове са друго важно допълнение към дневния хранителен режим.

  1. Лечение със сок

Пийте половин литър сок от моркови и / или сок от моркови в съчетание с прясно изстискани целина, краставици, магданоз и спанак, разделен на две дози по 250 мл. Правете това ежедневно.

  1. Добавки

Витамин А, витамин В комплекс, витамин С, витамин Е, бета-каротин, флавоноиди, лутеин, N-ацетил-цистеин, рибофлавин, селен, таурин и цинк.

 

Тест за астигматизъм

 

астигматизъм тест

Застанете на около 1 метър от екрана. Затворете едното си око и сложете ръка върху него, но не натискайте. Ако виждате някои от линиите в сиво или по-черно, най-вероятно имате астигматизъм – консултирайте се с офталмолог.

Източници:

http://www.findhomeremedy.com

http://www.webmd.com

http://www.earthclinic.com

http://www.curezone.org

http://www.healthline.com

http://www.essilor.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Астигматизъм – причини, симптоми, натурално лечение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *