Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли с добавки и физиотерапия да излекуваме болки в колената и подуване? Опитайте с тези съвети!

Болки в колената. Физическа активност. Рефлексология. Акупресура. Физиотерапевтични средства и методи – криотерапия, калолечение, балнеолечение, магнитотерапия, както и много полезни съвети

Болки в колената
Болки в колената

Коляното е изградено от две кости (бедрената кост и пищяла), които балансират една върху друга и се поддържат от мускули и съединителна тъкан. Коляното е единствената става в тялото с подобен строеж, което го прави податливо на артрит, травми и болки.

Не подценявайте травмите и болките в колената, а се консултирайте със специалист, за да избегнете сериозни увреждания.

Често конвенционалната медицина подхожда към болките в колената, насочвайки внимание изцяло върху мястото на болката – тоест самото коляно, коментира Шарън Бътлър, сертифициран специалист по Хеллер терапия (Hellerwork – метод, който съчетава мануална и двигателна терапия) в Поли, Пенсилвания. Правилното, безболезнено функциониране на коляното зависи от баланса на всички мускули, сухожилия и лигаменти, които обгръщат ко- лянната става. Когато един или някожо от тези елементи е обездвижен, често резултатът е божа в коляното.

Бътлър най-напред преценява хармонията и баланса в ставата на глезена. Ако глезенните стави не поемат равномерно тежестта на тялото, ами се извиват навътре (пронация) или навън (супинация), костта на крака се огъва, натоварвайки меките тъкани на колянната става. В това положение коляното е изложено на повишен риск от нараняване особено при спортове, които натоварват колената като тенис, баскетбол и джогинг.

Когато проблемите в глезените са очевидни, Бътлър често избира следните упражнения, с които да научи пациентите да ходят правилно и да възстанови баланса в меките тъкани на коляното.

 Витамини, минерали и добавки

Плодове с високо съдържание на витамин С
Плодове с високо съдържание на витамин С

Витамин Сглавният помощник при всички болки и спазми в мускулите. Дневната доза е 1000 мг. Яжте много плодове и зеленчуци, богати на витамин С и пийте допълнително хапчета.

Колаген плюс се използва при болки и проблеми в ставите, костите, сухожилията, остеопороза. Калцият и магнезият са от основно значение за здравината на костите.

Гел с див конски кестен с розмарин и арника – Дивият кестен укрепва капилярите, предотвратява възпаления,обезболява и има венотонично действие. Заедно с умело комбинираните розмарин, арника и камфор подсилват процесите на възстановяване при болки в ставите, мускулите, подути и отекли крака, натъртвания и навяхвания.

ЗЕЛЕНОУСТА МИДА – Подпомага възстановяването на тонуса и двигателната активност след тежки физически натоварвания, продължително седене или при хора с наднормено тегло. Блокира процесите на изтъняване на хрущялната тъкан и ограничава износването на ставите.

Прочетете още билкови лекарства за облекчаване на болката, като последвате линка!

Физическа активност

Ходене по въже, но на пода

Ходене по въже на пода
Ходене по въже на пода

Това упражнение подрежда в една линия глезена над стъпалото и коляното над глезена, като премахва типа структурен дисбаланс, който може да предизвика болки в колената.

Намерете място във вашия дом с достатъчно дълго пространство без препятствия и без завои, например някой коридор или просторна стая. Залепете на пода две успоредни ленти тиксо на разстояние 15 см една от друга.

С боси крака ходете по тези линии. С всяка крачка центрирайте средата на петата и втория пръст върху вътрешния край на лентата. Ходете напред-назад в продължение на 5 минути 2-3 пъти на ден. Тази позиция на крака премахва болките в колената, като ви приучава да вървите по начин, който разпределя тежестта равномерно.

Ходете като гледате в краката си

Когато излизате на разходка, от време на време поглеждайте надолу, за да видите как стъпвате. Дали пръстите ви сочат навън (което е обичайно)? Съзнателно имитирайте стъпките на въжеиграча, стъпвайки като акробат на опънато въже.

Двуседмична програма за предпазване от остеопороза

Рефлексология

Рефлексната точка на коляното
Рефлексната точка на коляното

Стимулирайте рефлексната точка на коляното.

Върху ходилата има десетки рефлексни точки, които отговарят на определена част от тялото. Стимулацията на рефлексната точка е лечебно етерично масло може да облекчи болката в съответната част на тялото.

За да откриете рефлексната точка на коляното, прокарайте пръст от външната страна на стъпалото. Ще напипате издадена кост по средата между петата и малкия пръст – рефлексната точка е точно под това място, върху ходилото. При болка в съединителната тъкан смесете една капка масло от лимонова трева с 4—5 капки растително базово масло. Ако искате да възстановите нервната тъкан, заменете етеричното масло от лимонова трева с гераниум.

Работи се върху крака с болното коляно. Капнете 1 капка масло върху рефлексната точка и масажирайте леко. Ако се затруднявате да откриете точката, намажете цялото стъпало с разреденото масло. Прилагайте 1-2 пъти на ден до преминаване на болката, което трябва да се случи до няколко дни.

Акупресура

Акупресурната точка по средата на сгъвката на коляното, наречена командната средна точка или BL54, облекчава възпалението при колянни травми, ускорява лечението и предпазва вече пострадалите от последващи травми на коляното, казва Алигзандър Маджески, лицензиран масажист и директор на Института по акупресура в Джуно, Аляска.

Постигам забележителни резултати с тази точка, споделя той. Лекувам много сноубордисти, които доста често страдат от контузии на колената. Когато самите те работят върху тази точка, травмите оздравяват по-бързо и повторните травми са рядкост. За да откриете точката, свийте коляно и поставете палец в сгъвката точно в средата. Приложете равномерен натиск, който не бива да бъде нито болезнен, нито прекалено лек, и задръжте 30 до 60 сек. Можете да масажирате с върховете на пръстите леко, като описвате малки кръгове около точката. Стимулирайте точките върху двете колена. Маджески съветва да притискате точката няколко пъти на ден, когато изпитвате дискомфорт.

Физиотерапевтични средства и методи

Най-честите физикални методи за лечение на заболяванията на колянната става са криотерапията, калолечението и някои методи на електролечението. Резултатите зависят много от методиките на изпълнение на процедурите.

Криотерапия – лечение с лед

Лечение с лед
Лечение с лед

Тя има редица положителни въздействия, като намалява болката, мускулния спазъм, кръвотечението и др. Чрез студа се въздейства не само върху сетивните влакна, но и върху моторните, гама системата, което води до намаляване на мускулния спазъм, а това допълнително облекчава болката. В лечебната практика се прилагат следните методи:

  1. Криомасаж. В чаша се сипва около 100 мл вода с поставена в нея клечка и се замразява. С този лед се прави лек масаж на болния участък 5 – 8 мин, след което кракът се раздвижва. Това се повтаря. Този метод се понася много добре от болните.
  2. Обвиване на болното коляно с мокра, замразена кърпа.
  3. Замразен гел. В последните години разпространение получиха пластмасови торбички, изпълнени със специална течност, лесно замръзваща и бавно размразяваща се.

Криотерапията не трябва да се прилага повече от 16 мин на сеанс, защото след изтичане на това време съдовете престават да се свиват, дори се разширяват и може да се получи обратен ефект.

Методът със замразени кърпи или торбички от гел не дава възможност за динамично преместване към нови участъци, както това може да стане при криомасажа.

Криотерапията е противопоказана при болни с диабет, атеро-склероза на долните крайници и сериозни сетивни нарушения.

Калолечение

Лечение с кал
Лечение с кал

Торфени апликации с торфозол или торфен. Тези препарати се появиха в лечебната мрежа през последните няколко години и са много удобни за домашна употреба. Топлината и химическите елементи от калта подобряват трофиката на колянната става, стимулират производството на протеин и ускоряват оздравител­ните процеси. Тези процедури подобряват и еластичността на мускулите. Ето защо след топлинната процедура е най-добре да се провеждат стреч-упражнения и кинезитерапия.

Методиките с двата препарата, торфозол или торфен, е една и съща:

  • Торфени компреси. Застила се една кърпа с размери 40 на 60 – 70 см. Върху нея се поставя найлон с 10 см по- широк и дълъг. В съд се поставят 6 до 7 лъжиЦи от препарата, зал­ива се с гореща вода и се бърка, за да стане гъста каша. Темпе­ратурата на калта не трябва да превишава 45 – 46 градуса. По- високата температура уврежда протеините в тъканите. Поставя се кракът върху найлона, натрупва се калта върху коляното и се завива и превързва. Времетраенето на пруцедурата е от 30 до 90 мин. Броят на процедурите е 10 до 14.
  • Египетски метод. Със същото количество торф се прави каша, която се наслагва върху коляното и се оставя на слънце 1 до 2 часа, докато засъхне добре. Коляното се измива с топла вода и болният почива в продължение на 30 мин. Броят на процедурите е 10 до 14. При възрастни хора или хипертоници е добре останалата част от тялото да е на сянка.

Балнеолечение

Балнеолечението е показано и ефективно при по-голяма част от заболяванията на колената – остеоартрити, артрози, след опе­рации на скъсан менискус или връзки и др. При него се съчетава въздействието на температурния фактор с химическия и движение под вода. Топлата минерална вода е идеална среда за по-леко извържване на безболезнени движения.

Много от нашите курорти с рехабилитационен профил имат добър опит при лечението на коленните стави. При насочването на болните към един или друг курорт трябва да се имат предвид както самото заболяване, така и съставът на минералната вода и опитът на лекуващия персонал. Ориентировъчно могат да се ползват следните указания:

  • при дегенеративни ставни заболявания и възпалителни в хроничен стадий са показани сероводородните и калните бани: Кюстендил, Сепарева баня, Марикостиново, Поморие, Баня – Бургаско, Велинград и др.;
  • при травмени увреждания на колената с контрактури и остеопороза са показани флуорните минерални води и мореле­чение: Велинград, Девин, Павел баня, Поморие, Тузлата, Марикостиново и др.

Температурата на лечебния фактор, както и съчетаването му с други физиотерапевтични методи се определят от лекуващия лекар на курорта.

Магнитотерапията

Турмалинова наколенка
Турмалинова наколенка

Магнитотерапията намира приложение при хора с болни колене. Обезболяващият й ефект не е много силен, но при болни с нарушения на кръвооросяването, наличие на остеопороза и трофични нарушения, импулсното магнитно поле оказва благоприятен ефект.

Често болните поставят въпроса за магнитните наколенки. Те също оказват лек обезболяващ ефект, но е най-добре да се ползват в съчетание с кинезитерапия и други физиотерапевтични методи.

Освен това вече навлизат и нови технологии от рода на турмалиновите наколенки. Тя е ефективно средство за подпомагане при: Артроза на колянната става (гонартроза), възпаление на колянната става (гонартрит); износване на колянната става; схващане и болки в областта на коляното; Шипове в колянната област; разтегнати връзки в областта на коленете и други.

Съвети към болните

Коляното, както и всеки орган на човешкото тяло, иска грижи и внимание не само когато заболее, но и преди това. Колянната става е сложна и всяко нарушение на нейните структури се отразява върху състоянието на целия крайник, а понякога и на кръста и работоспособността на болния.

Съветите на лекаря
Съветите на лекаря

Спазвайте тези съвети:

  • Предприемайте лечение (особено оперативно) само след уточнена диагноза. Ако е необходимо, консултирайте се и с втори специалист.
  • Стремете се към хармония във функциите на коляното – добри мускули, добър обем на движение. Това налага усвояване на един оптимум от упражнения.
  • Не форсирайте с лечебната физкултура и упражнения на уреди, предизвикващи болка. Това може да върне оздравителния процес назад.
  • При всяко изостряне на болката или увеличение на отока преминете към щадене – увеличете времето на покой, ползвайте помощни средства. Съветвайте се с лекуващия лекар.
  • Стремете се да укрепвате коляното с наколенки.
  • Ходенето по равно с или без помощно средство е полезно, но преумората на крака е вредна.
  • Работете за „здравето“ и на здравия крак, защото той помага на болния, като поема по-голяма част от тежестта на тялото. Работете за увеличаване силата и сръчността и на горните крайници, защото те трябва бързо да отреагирват, да помагат при падане, носене на бастун и др.
  • Не се притеснявайте да ползвате помощни средства при изостряне на заболяването. Те намаляват натоварването на коляното и допринасят за подобряване на симптомите – болка, възпаление, оток и др.
  • Избягвайте дългото стоене в една и съща поза. Ако пътувате в кола, самолет или друго превозно средство, на всеки час раздвижвайте всички стави на краката, правете разтягане и изометрични съкращения за мускулите.
  • Всекидневни упражнения или поне 3 пъти седмично при болни колена са задължителни, докато се стигне до възможното най-добро възстановяване.
  • Следете теглото си и се стремете да го сведете и поддържате в граници, близки до нормата.
  • Избягвайте носенето на тежки предмети – това стресира структурите на коляното. Не се отказвайте от ходене за покупки, но не се натоварвайте много (2-4 кг) и ползвайте ръчна количка.
  • Включвайте се във всекидневната домашна работа, но редувайте тази работа и с почивка: 1 – 2 часа работа, 15-20 мин почивка.
  • При студено и влажно време избягвайте излизане навън или ако се налага, обличайте се добре. Студът и влагата засилват мускулния спазъм и болката.
  • Обърнете внимание на обувките си. Те трябва да са удобни, с не високи токове. Високите токове създават дисбаланс на целия крак, кръста и стрес в коляното. Лекувайте плоскостъпието, ако имате такова.
  • При студено време, неравни или замразени улици, избягвайте ходенето. Ако това се налага, облечете се добре.
  • Включете се активно в рехабилитационната програма.

При спазване на тези съвети сме уверени, че вие ще подобрите функцията и силата на вашите крака, физическата и умствената активност, а оттам и вашия общ тонус и настроение.

Източници: medicinenet.com; webmd.com; healthline.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *