Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои са проблемите при менопаузата и как да ги лекуваме

Менопаузата – какво представлява, кога настъпва, горещи вълни, дискомфорт. Видове леченияБилки. Хранене. Витамини, минарели и добавки. Лечение със сокове. Ароматерапия. Хомеопатия. Лечение с вода. Физическа активност. Йога. Традиционна китайска медицина.

Менопаузата
Менопаузата

Пред много жени на възраст 45-55 години с приближаването на менопаузата назрява и генералният въпрос да се подлагат ли на хормонална терапия или не. Избор, който има огромно значение за тяхното здраве.

С настъпването на полова зрялост организмът на жената щедро произвежда естроген (женски полов хормон, необходим за функционирането на яйчниците) и прогестерон (хормон, който се отделя след овулацията, предизвиква менструацията и подготвя слизестата обвивка на матката да приеме оплодената яйцеклетка). Във възрастта около 50-те производството на тези хормони постепенно намалява и менструацията спира.

Една година след окончателното спиране на менструацията вече може да се говори за начало на менопаузата. Тампоните и дамските превръзки остават в миналото, но заедно с това изчезва и естествената защита от сърдечно-съдови заболявания и остеопороза – заболяване, което води до отслабване и чупливост на костите. Няколко години преди последната менструация яйчниците произвеждат все по-малки количества естроген и прогестерон. Това може да бъде съпроводено от горещи вълни, безсъние, нециклични кръвотечения, емоционална нестабилност, сухота във влагалището и ред други изменения.

Изследванията сочат, че 25 процента от жените не изпитват по време на менопаузата никакъв дискомфорт, при 60 процента тя е придружена от горещи вълни и други по-леки или по-тежки неприятни симптоми. Останалата част от жените се оплакват от някои необичайни състояния, но само толкова.

На тези, които особено тежко понасят менопаузата, лекарите предписват лечение с хормони. Синтетичните хормонални препарати и “природният” естроген (получен от урината на бременни кобили или от някои растения) компенсират намаленото производство на женския полов хормон. Тези средства се предписват и след хирургическо отстраняване на двата яйчника. Но тази терапия не е полезна за всички. Много лекари смятат, че тя е противопоказна за женитe, болни oт рак на гърдата или с предразположение към това заболяване.

Доста жени отхвърлят това лечение, разсъждавайки логично, че менопаузата не е болест, а естествено изменение на организма с годините.

Според статистиката всяка трета жена, решила се на хормонално лече­ние, след първата година спира препаратите с обяснението, че предизвикват странични негативни реакции – обилни менструални течения, подуване на корема, тежък предменструален синдром, подобни на колики стомашни болки, напрежение и болезненост в гърдите. При някои жени се появява и главоболие, увеличава се телесното тегло, развива се депресия, започват необичайни маточни кръвотечения, променя се структурата на кожата и косата. Приемането на естроген увеличава риска от жлъчнокаменна болест.

Почти всички жени са на мнение, че един от най-неприятните “спътници” на менопаузата са горещите вълни. Когато се прилагат нетрадиционните методи за облекчаване на менопаузата, специалистите обръщат най-сериозно внимание именно на тях.

Причина за горещите вълни отново е намаленото количество естроген в организма. Естрогенът въздейства на хипоталамуса, който е естественият регулатор на телесната температура. С намаляването на естрогена организмът губи способността си за естествена терморегулация. В резул­тат на това кръвоносните съдове се разширяват прекомерно.

Вълните се появяват с внезапно чувство за горещина по лицето, в глава­та и гърдите и бързо, буквално за секунди, се разпространяват по цялото тяло. И понеже организмът реагира, за да не “прегрее” тялото, вие започвате да се потите обилно. Във върховия момент на вълната може да се появи и пристъп на треска – така реагира организмът на широко отворените пори и влажната кожа.

Ако сте сред жените, които страдат от горещи вълни, за да ги туширате и разредите, възползвайте се от алтернативните средства, които ви предлагаме.

Периодът на менопаузата често води и до наддаване на килограми. При­чината е, че на фона на ендокринните изменения, които протичат в орга­низма, апетитът нараства, а излишните мазнини вече не изгарят така ефективно, както преди. Това може да се избегне до голяма степен с диета, базираща се на нискокалорични храни с по-малко съдържание на сол, както и с някакви физически занимания.

Какво предлага природата

След като менопаузата е естествен период в живота на жената, логично е да се предполага, че природата разполага със свои средства, за да облекчи дис- комфорта през този период. Но в желанието си да се спасят от неприятните усещания, жените експериментират с билки, витамини и най-различни други средства на алтернативната медицина, при това – доста често с успех. Редица природни средства са толкова ефективни, че лекарите също ги препоръчват на своите пациентки.

Лечение с хранене

Соеви продукти за менопаузата
Соеви продукти за менопаузата

За жените от “преходната” възраст много полезна е соята. Тя съдържа една група естествени химически съединения – фитоестрогени, които имат действие, сходно с това на естрогена.

Известни са две основни форми на фитоестрогените – изофлавони и лигнани. Изофлавоните се съдържат в соевите продукти, а лигнаните – в пшеницата, лененото семе и в по-малки количества в плодовете и зеленчуците.

Ако не сте склонна да се подлагате на хормонална терапия, но мечтаете да облекчите симптомите на менопаузата, ще постъпите мъдро, хапвайки всеки ден по порция (150-300 г) ястие от соя. Освен всичко друго, изследванията потвърждават, че соята укрепва костната система. .

За разлика от европейските и американските жени, азиатките много по-рядко страдат от мъчителна менопауза. Това може да се обясни с тяхната богата на соя храна. Лекарите-диетолози препоръчват в храната да бъдат включени повече орехи, овесени ядки, ленено семе – все храни с високо съдържание на растителен естроген.

Специалистите са разработили и препоръки, които ще ви помогнат без особени усиля да въведете соята в ежедневното си хранене.

Използвайте соево мляко при приготвянето на храната си. Във всички рецепти, които изпълнявате, заменяйте прясното краве мляко със соево, включително за коктейли, сосове, сладкиши.

Включете в храната си соевите заместители на месо, които са богати на белтъчини и се използват за приготвянето на най-разнообразни ястия.

Още съвети, които ще ви помогнат да отслабнете по време на менопаузата:

За да укрепите костната си система, яжте повече продукти, богати на калций и по-малко сладки неща.

Намалете употребата на мазнини, за да се предпазвате от сърдечно-съдови заболявания.

Рецепта за домашно лекарство

Съставки – 10 лимона, 5 черупки от сурови яйца, 500 мл водка. Измийте добре лимоните и черупките и ги смелете с месомелачка. Сложете ги в подходящ буркан с капачка и залейте с водката, след което сложете в хладилника най-отдолу. Разбърквайте всеки ден с дървена лъжица. Лекарството е готово след 5 дни. Вземайте по 2 с.л. три пъти на ден след ядене, докато свърши. Почивайте 2 седмици и може пак да повторите. Този илач действа успокоително на нервите, които са чести по време на менопаузата.

Витамини, минерали и хранителни добавки

Витамини и добавки
Витамини и добавки

Витамин Е – стабилизира кръвоносните съдове, предпазва от внезапно разширение на капилярите, което от своя страна предизвиква горещите вълни. Ако приемате всекидневно по 400 – 1200 МЕ (мерни единици) от този витамин, ще предотвратите и най-силните вълни. Но преди да започнете с дози от 600 и повече МЕ, трябва да се посъветвате с лекар, защото понякога този витамин предизвиква негативни странични реакции. Започнете с малки дози и постепенно увеличавайте количествата. За да се прояви действието на витамин Е, са необходими няколко седмици, а понякога и месеци. Другата му особеност е, че се усвоява от организма само в присъствието на мазнини, така че не ги изхвърляйте от храната. Слънчогледовите семки, бадемите и пшеничните кълнове са прекрасен източник на този витамин.

Внимание! При високо кръбно налягане, захарен диабет или ревматизъм с локализация на процеса в сърдечно-съдовата система не приемайте повече от 200 МЕ (мерни единици) витамин Е преди консултация с лекар!

Биофлавоноиди – помагат за туширане на неприятните усещания, свързани с менопаузата.

Магнезий и калций – участват в образуването на костна маса, затова са много необходими за предотвратяване на остеопорозата.

ИЗОФЛАВОНИ ОТ ЧЕРВЕНА ДЕТЕЛИНА за хормонален баланс. Многогодишното растение червена детелина съдържа изофлавони, които представляват фитоестерогени ноподобяващи структурата на човешкия естероген.

ПАУЗИЛ ДОННА внася в организма компоненти, които компенсират хормоналния дисбаланс и дефицити в етапа на менопауза и постменопауза. Растителният произход на продукта го прави лесен за усвояване, без странични ефекти.

Соеви изофлавони се препоръчва по време или следменопауза, при хормонален дисбаланс, който настъпва при такива промени, остеопороза, раздразнителност, горещи вълни, понижена костна плътност, висок холестерол, нарушения в съня.

Съчетанието от соя и калций в продукта е решението на проблеми, свързани с хормонален дисбаланс, повишен холестерол и понижена костна плътност. Подпомага преодоляването на негативна симптоматика, свързана с менопаузата.

Лечение със сокове

Лечение със сокове
Лечение със сокове

Портокаловият, доматеният, зелевият и грейпфрутовият сокове са източници на биофлавоноиди и витамин С; соковете от спанак, аспержи и киви – на витамин Е; соковете от магданоз и къпина – на магнезий; соковете от магданоз и зеле – на допълнителни количества калций, магнезий и витамин С.

Направете си със сокоизстисквачка сокове по следните рецепти:

Градински тоник – Връзка спанак, 3 стръкчета целина, 2 стръка аспержи, 1 по-голям домат.

Пуснете в сокоизстисквачката спанака и целината. Изстискайте сока от аспержите и домата. Смесете ги във висока чаша.

Калциев коктейл – 3 листа от зелка, 1 връзка магданоз, 4-5 моркова, 1/2 ябълка без семките. Пенливо портокалово питие

Парче корен от джинджифил, дълго 0,5 см, 2 по-големи обелени портокала (оставете белия подкорен слой), резенче портокал за украса.

Тонизираща зеленчукова напитка – 1/4 кочан от зелка, 2 стръкчета целина, 2-3 кочанчета броколи, клонче магданоз за украса.

Свеж портокалов чай – Късче корен от джинджифил с дължина 1 см, 1 портокал без кората (оставете вътрешния бял пласт под нея), 1 чаена чаша вода, малка пръчица канела.

Изстискайте в сокоизстисквачката портокала и джинджифиловия корен. Излейте 60 мл от получения сок в чаена чаша и долейте с вряща вода. За есенция пуснете в чашата канелената пръчица.

Лечение с билки

Лечение с билки на менопаузата
Лечение с билки на менопаузата

За облекчаване на неприятните прояви на менопаузата ще ви помогнат билките с успокояващо и общоукрепващо действие. Някои растения (градинският чай например) облекчават горещите вълни, а други (като магданозът) намаляват потенето. Някои билки действат бързо, други – по-бавно, с натрупване на благоприятните изменения в организма.

Запарка от валериана – корените и коренищата –  1 чаена лъжичка ситно нарязани корени се заливат с 200 мл вряща вода и се запарват 2 часа. Запарката се прецежда и се пие по 1/2 чаена чаша сутрин и преди лягане вечер. Особено добре действа при горещи вълни, неврози, безсъние, раздразнителност.

Запарка от дяволска уста – стръковете – 4 супени лъжици от билката се залива с 200 мл гореща вода, слага се на водна баня за 15 минути и запарката се охлажда. Билката се изстисква и течността се прецежда. Пие се по 1/2 чаена чаша 2 пъти дневно 30 минути преди хранене. Действа благотворно в кли- мактеричната възраст и при жените, и при мъжете. Приема се по 30-50 капки 3 пъти дневно.

Купете си готов екстракт от дяволска уста. Ако се ориентирате към него, взимайте по 15-20 капки 3-4 пъти дневно.

Запарка от листенцата на розмарин – На 400 мл вряща вода 1 чаена лъжичка ситно надробени листенца. Запарват се 30 минути и течността се прецежда. Приема се по 1-2 чаени лъжички 3 пъти дневно преди хранене при нервни разстрой¬ства по време на климакса.

Направете запарка от следната билкова смес:

Лайка – цветовете 10 г

Бял равнец – стръковете 10г

Очеболец – стръковете 10 г

Змийско мляко – стръковете 5 г

Вземете 1 супена лъжица от добре смесените билки и ги залейте с 200 мл кипяща вода, запарват се 30-40 минути и течността се прецежда. Пие се по 2 чаени чаши дневно на малки глътки. Облекчава горещите вълни.

Смесете корените на сладник и листата на салвия (по половин чаена лъжичка) и ги сложете в подходящ съд, където ги залейте с 200 мл вряла вода. Сложете капак и оставете да се запарва 15 минути, след което прецедете. Пие се бавно, на малки глътки, докато е топла, по време на горещи вълни и когато ви измъчва обилно потене нощем.

Извлек от листата на трицветна теменуга – 30 г сухи листа се заливат с 1 л вода и се оставят през цялата нощ. Прецеждат се и течността се слага в хладилника. Може да се използва 48 часа след това. Облекчава горещите вълни.

Ако имате набрани листа от салвия (градински чай) правете следния чай – 1 супена лъжица добре надробени листа се заливат с 400 мл гореща вода и се запарват 20-30 минути. Течността се прецежда и се взима по 1/4 чаена чаша 3-4 пъти дневно по време на хранене. Този чай е много полезен при обилно потене.

Царски билки за жената има гарантиран ефект за цялостно укрепване на организма. Намалява стойностите на лошия холестерол, повдига самочувствието, подсилва отделянето на токсини от организма, премахва психични смущения по време на менопауза, нормализира обменните процеси.

Ароматотерапия

Ароматотерапия
Ароматотерапия

Да се преборите с така наречената криза на зрялата възраст с всички нейни последствия, включително и тежките депресии, ще ви помогнат бергамонтът, лайката, лавандулата, жасминът, сандаловото дърво, белият равнец и иланг-илангът. Здравецът, маточината и розата регулират хормоналния баланс. Всички тези етерични масла могат да се добавят във водата за ваната, да се използват при масаж, да се пръскат във въздуха, да се слагат в ароматичната лампа, да се използват като козметични средства.

Масло за вана. Смесете ½ чаена чаша сладка течна сметана с 5 капки етерично масло от сандалово дърво, добавете 1 капка стиракс, нерол и жасмин и разбъркайте добре. Излейте въвводата за баната.

Масло за тяло. По 3 капки етерично масло от здравец, маточина (или резене) и кипарис смесете с някакво масло на основата на жожоба (20 мл) и папулка (½ чаена лъжичка). Тази смес можете да използвате за масаж или да добавите въвводата за ваната.

Мъчителните вълни ще намалеят, ако поне веднъж дневно приемате вътрешно 2 капки етерично масло от лайка върху бучка захар.

Силното изсушаване на влагалището ще бъде преодоляно с помощта на етерично масло от резене.

Хомеопатия

Хомеопатия
Хомеопатия

Ако хормоналната терапия е противопоказна за вас или просто искате да си я спестите, възползвайте се от хомеопатичнигпе лекарства. Класическата хомеопатия върши буквално чудеса. Тя може да превърне времето на мено- паузата в един много спокоен период на преход. И което е особено важно – в зависимост от проблемите, хомеопатията предлага индивидуален подход при лечението.

Amil. nit. 12 – при следните симптоми: горещи вълни, придружени с мъчително потене, често главоболие, сърцебиене, чувство за непрекъсната тревожност.

Sanguinara 12 – при следните симптоми : чувство за прилив на кръв в главата, трескави състояния, в които се редуват треперене от студ и горещи вълни, течение от влагалището с неприятна миризма, придружено с парене, чувство за напрежение и болки в гърдите.

Veratrum vib. 12 – при силни, на пристъпи горещи вълни.

Избраното лекарство трябва да се взима 2 пъти дневно, докато настъпи подобрение. След това лечението спира, а при нужда – се повтаря.

Лечение със скъпоценни камъни и минерали

При горещи вълни използвайте еликсир на злато. Кунцитът регулира хормоналния баланс в организма. При ерозия на шийката на матката използвайте еликсири на малахит, диамант, берил, сребърен нитрат (адски камък), син или розов турмалин.

Водолечение

Водолечение
Водолечение

При менопауза много полезни са процедурите по метода на д-р Кнайп, които могат да се правят и в домашни условия.

Всекидневно си правете топло-студени обтривания и взимайте контра­стни душове. При внезапни горещи вълни дръжте ръцете си под крана със студена вода.

Контрастните вани на краката също облекчават горещите вълни. Про­ветрете банята и я стоплете до температура 19 градуса С. Нека само краката ви са голи, а дрехата, с която сте облечени, да е топла. Пригот­вете два легена или две кофи и поставете пред тях малко столче или табуретка, пригответе хавлиена кърпа и някаква постелка за краката. Напълнете единия съд с топла вода, другия – със студена. И в двата съда нивото на водата трябва да достига до глезените или дори до средата на прасците, за да можете да поплискате краката си – само тогава температурните разлики ще повлияят на състоянието ви. Първо потопете краката си в топлата вода. Дръжте ги 5 минути, след това ги потопете в студената – само половин минута. Повторете процедурата в описания ред.

След завършване на процедурата изтрийте краката, подсушете ги добре и обуйте топли чорапи.

Внимание! Контрастните бани на краката са противопоказни при склон­ност към варикозни разширени вени, тежки нарушения на артериалното кръвно налягане, на кръвообращението, възпалени вени и невралгии!

Вечер взимайте топла обща вана с бром, валериана или розмарин.

Физическа активност

Според изследванията дори силно изразените симптоми на менопаузата – мъчителни горещи вълни, обилно потене, стават напълно поносими, ако 3-4 пъти седмично жената се занимава с някакъв спорт. Ще бъде много мъдро обаче, ако започнете заниманията преди началото на менопаузата – ако започнете след това, съществува риск необичайните натоварвания да провокират горещи вълни.

Физическата активност е отлична профилактика за остеопорозата и сърдечно-съдовите заболявания.

Дихателни упражнения

Дихателни упражнения
Дихателни упражнения

Специалистите са на мнение, че е добре, след като една жена се откаже от хормоналната терапия, да започне упражнения за дълбоко дишане. Приемете ли препоръката им, трябва да се приготвите да “жертвате” всеки ден по 10-20 минути за упражнения.

Седнете удобно. Затворете очи и отпуснете мускулите. Дишайте бавно и дълбоко, издишвайки въздуха през устата. Съсредоточете се върху дишането си: трябва да чувствате всяко вдишване и издишване. Не се отвличайте.

Следващото упражнение ще предизвика във вашия организъм производството на ендорфини-“хормоните на щастието”.

Седнете изправена, бавно разперете ръце встрани и ги вдигнете нагоре, като едновременно дълбоко вдишате. След това отпуснете тялото колкото е възможно повече надолу и бавно издишайте.

Съществува така нареченото ритмично и контролирано пълноценно дишане. Това дишане ще ви помогне бързо да се справите с нервното напрежение. Най-добри резултати ще постигнете, ако го съчетаете с бавно ходене. Направете бавно 6 крачки, съчетавайки движението с дълбоко вдишване. При следващите 2 крачки задръжте въздуха в себе си – това е пауза. При следващите 6 стъпки – пълноценно и бавно издишайте. За да избегнете т.нар. хипервентилация (излишно натоварване на белите дробове), след 2-4 подобни цикъла задържайте дишането след издишването така, както беше след вдишването.

Йога

Йога при менопауза
Йога при менопауза

Заниманията с йога понижават телесната температура, намаляват често­тата на сърдечните съкращения и помагат да се отпуснем. Това отпускане може да ви спаси от болката и чувството за дискомфорт и дори да подобри настроението ви.

При много жени менопаузата съвпада с други неприятни и очаквани с притеснение събития: децата напускат дома, тръгват безпокойствата дали не губим сексуалната си привлекателност, върху главите ни се стоварват грижите за възрастните родители. Всяко едно от тези събития може да се превърне в източник на стрес.

Йогата ще ви помогне да се вслушате в гласовете на собственото ви тяло. За жените в предходната възраст това е особено важно. Организмът е устроен изключително мъдро. Ако сте внимателни, той ще ви подскаже каква трябва да бъде следващата ви стъпка.

Започнете ли да се занимавате с йога, ще се научите да усещате товара върху раменете си и ще ви стане ясно как да се освободите от него, как да подобрите състоянието си и как да се избавите от натрупаното напрежение.

Традиционна китайска медицина

Лекарите, които практикуват традиционна китайска медицина, твърдят, че лечебната система, създадена на Изток, разполага с необходимите средства да облекчава горещите вълни и останалите мъчителни симптоми на менопаузата. Много жени, които съчетават акупунктурата с традиционни китайски билки, постигат ефекта на лечение с естроген, но без неговите странични явления.

Как китайските лекари обясняват горещите вълни? Много просто – с из­хвърлянето на енергия от типа ян, поради недостатъчното количество на енергия от типа ин.

За да се справите с дефицита на ин, трябва да си направите изследвания при китайски лечител, който след като види резултатите, ще ви направи схема за лечение, включваща акупунктура, билки и диета. Много е важно да разберете, че всяка жена понася по различен начин менопаузата в зависимост от живота и през отминалите години, от начина на хранене и от наследствеността.

Източници:health.howstuffworks.com; folk-med.ru; narodnymisredstvami.ru; webmd.com

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *