ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се лекува обилна или болезнена менструация? Билкови рецепти, хранителни добавки и съвети

Обилна или болезнена менструация – лечение с билки, витамини, минерали и добавки. Диета, лечение със сокове, ароматерапия, хомеопатия, акупресура, йога. Тук ще разгледаме всички варианти за лечение на този проблем.

обилна и болезнена менструация
Има много начини да облекчите болките и кръвотечението по време на менструален цикъл

Инцидентните промени в месечната кръвозагуба не са нещо необичайно. Те могат да бъдат обяснени и с най-малки промени в нормалния ритъм на живота ви. Ако някой месец менструацията ви е по-обилна от обичайното, опитайте се да си спомните какво ново ви се е случило. Сменили сте работата? Започнали сте да правите нови физически упражнения?

Роля играе и възрастта. Матката нараства някъде до 35-тата година. От там насетне с всеки месечен цикъл се натрупва все повече ендометрична тъкан и с приближаването до менопаузата менструациите могат да станат обилни и нерегулирани. Специалистите са категорични, че всяка жена трябва да познава добре своя менструален цикъл, за да е наясно кога е нормален и кога са налице отклонения. Веднъж годишно трябва да се правят прегледи и изследвания. Много е полезно, дори задължително, да си водите календар на месечния цикъл.

Силното кръвотечение може да бъде сигнал за сериозно заболяване. Ако подобно кръвотечение се повтори и продължи повече от седмица, трябва да се обърнете към лекар. Ако се окаже, че не става дума за сериозно заболяване, опитайте се да регулирате кръвотеченията с помощта на алтернативната медицина.

Много жени всеки месец имат менструални болки, но при някои те са толкова силни, че буквално ги сриват – за няколко часа, та дори и за няколко дни.

По време на менструацията става изхвърляне на хормоните, наречени простагландини. В резултат на това кръвоносните съдове на матката се свиват и кръвоснабдяването се затруднява. Самата матка също доста се свива. Това се усеща като болка в долната част на корема. След 30-тата година пристъпите на болка по време на менструация отслабват или съвършено изчезват. Това най-често се случва след първото раждане.

Нетрадиционната медицина разполага с голямо разнообразие от средства против обилна или болезнена менструация.

Витамини, минерали и хранителни добавки при обилна или болезнена менструация

витамини и добавки при обилна и болезнена менструация
Витамини и хранителни добавки за обилно кървотечение и болки по време на менструация

Употребявайте повече продукти, богати на желязо. Недостигът на желязо в дневното ви хранене може да доведе до по-голяма загуба на кръв, която от своя страна може да предизвика анемия. Нейните характерни симптоми са чувство на умора, виене на свят, лошо кръвообращение, намаляване на умствените способности.

Организмът усвоява най-леко така нареченото хемо-желязо. Източниците му са месото, дробът, жълтъците и рибата. Ако се опитвате да ограничавате мазнините и холестерола в храната си, непременно използвайте витамини с добавка на минерали и желязо. Вегетарианците, които получават малко желязо от бобовите варива и изсушените зеленчуци, трябва да пият повече витамин С, който помага за по-доброто му усвояване.

Увеличете употребата на биофлавоноиди. Тези хранителни вещества, известни още със събирателното име витамин Р, се съдържат в ципата на гроздето, вишните, къпините, боровинките и цитрусовите плодове (особено в меката им част и в белия подкожен слой). Биофлавоноидите и витамин С намаляват загубата на кръв, укрепвайки стените на малките кръвоносни съдове, а това води до по-пълноценното усвояване на желязото от организма. Не е обаче толкова лесно чрез храната да се набавят на организма 500 мг биофлавоноиди дневно. Затова използвайте препаратите, които се продават във всяка аптека. Дневната доза на витамин С е съответно 1 000 мг, разпределена на няколко части. Не забравяйте обаче, че при някои хора излишъкът от витамин С предизвиква разстройство. Взимайте хапчетата или ампулите винаги в един и същи час.

Приемайте и таблетки, които съдържат магнезий. Той отслабва силата на спазмите в матката. Магнезият ще смекчи свиването на матката. Източници на магнезий са месото, млякото, царевицата, зелените зеленчуци и подправки, пълнозърнестото брашно, бобовите растения, морските продукти. Трябва да знаете още, че магнезият е естествено слабително средство.

Изключете напълно от храната си животинските мазнини. Те съдържат киселини, освобождаващи простагландини. Това са вещества, които могат да предизвикат силни стомашни болки и обилно кръвотечение.

Болезнените усещания могат да бъдат предизвикани от недостиг на калций в организма. Той се съдържа в млечните храни, сардините, пресните орехи, пшеничните изделия, салатата и зелените подправки. Можете да взимате и препарати, съдържащи калций.

НОНИ КОМПЛЕКС ЗА ЖЕНИ е могъщ антиоксидант, който подобрява клетъчното хранене, имунната защита и енергийния баланс на женския организъм. Съдейства за възстановяване на нормални жизнени функции при преумора или дълго боледуване. Сокът подпомага регенерацията на клетките и забавя стареенето. Неутрализира болки при менструален цикъл и мигрена.

ПАУЗИЛ ДОННА е балансиран екстракт от соеви зърна, в който е постигната най-ефективната пропорция между съдържанието на изофлавоноиди, калций и витамин D3. Укрепва женското здраве.

Соя и калций е продукт, който разчита на естествените качества на соята да регулира хормоналните нива в женския организъм.

 

Хранене при обилна и болезнена менструация

За да се тушират болезнените усещания по време на менструация, добре е рязко да бъде намалено поемането на течности и солени храни. По този начин намалява и притокът на кръв към половите органи.

8-10 дни преди предполагаемото начало на менструацията е добре да си направите разтоварващ ден.

Ден преди предполагаемото начало яжте само плодове или пийте плодови сокове. Между тях трябва да присъства и сокът от магданоз.

Много жени са забелязали, че болките са по-слаби, ако изключат от храната си месото, сиренето и млечните продукти въобще (освен силно обезмаслените).

При запек болките се усилват, затова се старайте стомахът ви да се изпразва редовно. Ще ви помогнат храните, богати на целулоза, плодовете и зеленчуците.

Пийте повече вода, прясно изцедени сокове, билков чай. Не употребявайте лед и не яжте храната студена, защото се забавя кръвообращението, което пък усилва спазмите.

Супа, която ще в и спаси от менструалните болки

Този еликсир ще ви помогне много да изкарате менструацията си без болки и ще регулира работата на стомаха ви, ако страдате от запек.

1 чаена чаша несолен зеленчуков бульон без мазнина

2 супени лъжици овесени ядки или пшенични зародиши

1 супена лъжица ленено семе

Вечерта загрейте бульона на огъня. Изключете и добавете овесените ядки (пшеничните зародиши) и лененото семе и оставете до сутринта. Отново загрейте. Супата трябва да е топла, но не гореща! Сипете си 1 чаена чаша и я поглъщайте бавно, лъжичка по лъжичка, като задържате в устата така, че течността да се смеси със слюнката ви. Не дъвчете ядките.

Лечение със сокове

Менструацията и соковете
Менструацията и соковете

Соковете от магданоз и зеле са източник на желязо и витамин С, а вишневият, гроздовият, лимоновият и доматеният сок – на биофлавоноиди и витамин С. Соковете от ряпа, броколи и бяло зеле доставят на организма витамините К и С (витамин К, наречен още викасол, има кръвоспиращо действие).

Червена кисело-сладна напитка – 1/2 лимон, 500 г вишни (без костилките), 200 мл газирана вода. Изстискайте сока от лимона. Излейте го във формичка за лед, долейте с вода и сложете в камерата на хладилника или във фризера. Изстискайте сока от вишните, налейте го във висока чаша, добавете леда и долейте с газирана вода.

Тонизиращ зеленчуков коктейл – 1/4 кочан зелка, 2 стръка целина, 1-2 кочанчета броколи, клонче магданоз за украса.

Разхладително питие с витамин К – Няколко листа от ряпа, няколко кочанчета броколи, 1 червена ябълка без семената, клонче магданоз за украса.

Изцедете сока от ябълката и зеленчуците, налейте го в чаша, пълна с ледени кубчета и украсете с клончето магданоз.

Лечение с билки при менструални болки и обилна менструация

Менструация и билки
Менструация и билки

При обилна и продължителна менструация добър ефект настъпва след употреба на отвари и запарки от бегения (монголски чай), коприва, овчарска торбичка, мъртва коприва и някои други билки с кръвоспиращо действие. Към подобно лечение обаче можете да пристъпите след консултация с лекар.

От коренищата на дебелолистна бегения (монголски чай) направете отвара. На 200 мл вода 1 супена лъжица коренища. Ври 15 минути и се прецежда. Приема се по 1-2 супени лъжици 3 пъти дневно преди хранене при обилна менструация, маточни кръвотечения и миоми.

Билкова смес по 1 супена лъжица от билките:

Комунига – цветовете

Подбел – цветовете

Червен кантарион – целите стръкове

На 200 мл кипяща вода – 1 супена лъжица от добре размесените и изсушени билки. Пие се по 1/2 чаена чаша 6 пъти дневно в продължение на 1 месец. Регулира месечния цикъл, обилната и болезнена менструация.

По време на лечението сексът е забранен!

От кората на калина направете следната запарка. 10 г ситно нарязана кора се залива с 200 мл вряща вода. Загрява се на водна баня (под капак) в продължение на 30 минути, охлажда се 10 минути, прецежда се (билката се изстисква добре в настойката) и се долива с кипяща вода до първоначалното количество. Приема се по 1-2 супени лъжици 3-4 пъти дневно след хранене при обилна и болезнена менструация.

От коприва – стръковете и листата направете отвара – 1 супена лъжица нарязана коприва се залива с 200 мл кипяща вода и се слага на слаб огън за още 10 минути. Изстудява се, прецежда се и се пие на глътки през целия ден. Копривата увеличава хемоглобина и еритроцитите в кръвта, затова жени, които са податливи на тромбози, не трябва да я пият повече от 3 дни. След известно прекъсване лечението с коприва може да бъде повторено.

Листата и плодовете на малина се правят на запарка – При обилна менструация залейте 4 чаени лъжички листа или плодове от малина с 400 мл кипяща вода. Запарете в продължение на 1 час, охладете и прецедете. Пийте по 1/2 чаена чаша 4 пъти дневно.

При болезнена менструация се препоръчват отвари и запарки от билки с обезболяващо, спазмолитично, успокояващо и противовъзпалително действие. Добре действат запарките от цвят на лайка, листа от бял равнец, кори от калина, коренища от очеболец.

От коренищата на очеболец се прави запарка. На 500 мл кипяща вода или врящо мляко – 2 супени лъжици от билката. Запарва се 2 часа и се прецежда. Пие се по 1 чаена чаша 3 пъти дневно, 30 минути преди хранене.

Листата на малината съдържат вещество, което повишава тонуса на матката и отслабва менструалните болки. Варете от листата силен чай и изпивайте по 1-2 чаени чаши дневно.

Билкова смес:

Лайка – цветовете 1 чаена лъжичка

Малина – листата 1 чаена лъжичка

Бял равнец – листата 1/2 чаена лъжичка

Смесете добре и залейте билките с 200 мл вряла вода, сложете капак и оставете да се запари 15 минути. Течността се прецежда и се подправя с мед. Изпива се топла, на малки глътки. Помага при по-леки менструални спазми.

От цветовете на мъртва коприва направете запарка –  На 200 мл гореща вода сложете 3 чаени лъжички изсушени цветове. Запарва се 1 час и се прецежда. Взема се при болки по време на менструация и при нарушения в менструалния цикъл, при бяло течение и обилна менструация.

За още информация прочетете тази статия, като последвате линка:

Билки и други натурални средства за облекчение на болезнена менструация

Изофлавони от червена детелина – Синергичното действие на червената детелина в комбинация с витамини и микроелементи работи в посока на нормализиране хормоналния баланс, обменните процеси и цялостно укрепване на женския организъм.

Царски билки за жената подобрява кръвообращението, нормализира и регулира хормоналния баланс. Има антистресово, адаптогенно, общоукрепващо и херноуспокояващо.

ХЛОРОФИЛ – Мощното биологично действие на течния хлорофил стимулира имунната система на организма, активира и поддържа кръвоносната система, действа детоксикиращо, помага за по-бързото зарастване на раните и регенерирането на тъканите.

Ароматотерапия

Ароматерапия
Ароматерапия

Ако страдате от обилни кръвотечения по време на менструация, от средата на цикъла започнете да масажирате долната част на тялото, използвайки масажно масло. За целта в малка чашка налейте някакво растително масло и добавете 2 капки етерично масло от лайка, 5 капки от магданоз и 1 капка от естрагон.

Вземете етерично масло от анис и сложете върху бучка захар, приемайте 3 пъти дневно след хранене.

Направете си лека разтривка в областта под пъпа с масажно масло по ваш избор. Можете да комбинирате като добавите в него 2-3 капки масло от маточина, лайка, розмарин или мента. Изберете това масло, което ви допада и на аромат, защото лечението на ароматерапията трябва да е приятно.

Хомеопатия

Belladonna 30 – при следните симптоми: усещане, сякаш имате напъни за раждане, неразположение l лежащо положение, преждевременна и обилна менструация, чиято кръв е яркочервена, болки в гърба с трескав характер, остри болки в таза.

Platina 30 – при следните симптоми: преждевременна менструация, която е обилна и с кръвни съсиреци, силно дразнене в областта на половите органи, чувство, че матката е в родилен период.

Избраното лекарство трябва да се приема 4 пъти дневно в продължение на 4 дни. Започва се 2 дни преди началото на предполагаемата менструация. Ако тя започне по-рано, продължавайте да приемате лекарството необходимото време.

Акупресура

За да спрете всякакви кръвотечения, включително и обилната менструация, атакувайте вътрешната страна на краката си около 13 см под коленете. Натискайте по няколко минути, докато кръвотечението спре (менструацията се нормализира!)

За спиране на обилно кръвотечение може да се въздейства и на точката, която се нарича “център на личността”. Тя се намира между носа и горната устна. Силно натискайте това място примерно 60 пъти дневно. Започнете няколко дни преди менструацията и прекратете лечението с нейния край.

Йога

Йога при болезнена менструация
Йога при болезнена менструация

За облекчаване на болките по време на менструация помагат упражненията, които свалят напрежението в мускулите на таза.

Полустойка на рамене

Легнете по гръб, краката събрани, ръцете опънати край тялото. Вдишайте, подпрете се на ръце и вдигнете краката. След това повдигнете таза и подпрете кръста си с ръце.

Наклони напред

Седнете изправена, протегнете крака. Вдигнете ръцете си над главата, вдишайте, стегнете корема, наклонете се напред и хванете стъпалата си с ръце. Тялото ви трябва плътно да се притиска към бедрата. Дишайте дълбоко, при всяко издишване се стремете да премествате тялото все по-напред.

Източници: stylebody.ru; aif.ru; webmd.com; healthline.com

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *