Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Безсъние – прочетете сега и научете кои са най-ефикасните средства за лечение!

Какво означава безсъние. Методи за лечение: Рецепти с билки. Правилно хранене. Витамини, минерали и хранителни добавки. Ароматерапия и хомеопатия. Лечение със скъпоценни камъни и цветотерапия. Лечение с вода. Релаксация и гимнастика. Сокове, светолечение, дишане, масаж.

Безсъние и алтернативно лечение
Безсъние и алтернативно лечение

Безсъние означава невъзможност да заспим и да потънем в сън, както и липса на всякакво чувство сутрин, че сме си отпочинали.

Приятна умора вечер, здрав сън и леко, радостно пробуждане сутрин…Уви! Малцина биха могли да се похвалят с това. А здравият сън е едно от главните условия за добро самочувствие. Душевното и физическото състояние, както и външната привлекателност много зависят от това как спим.

Инцидентните остри пристъпи на безсъние при стресови ситуации могат да прераснат в хронично безсъние, което е причина за постоянна умора, повишена възбудимост във вечерните часове и дори за психични разстройства.

При някои безсънието се изразява в това, че дълго не могат да заспят. Други се будят нощем – по два и повече пъти. Трети заспиват бързо, но се събуждат между 2 и 5 часа след полунощ и повече не са в състояние да заспят.

Кое е общото при различните типове безсъние? Всички те свидетелстват за някакви проблеми. Безсънието, свързано с тревога, която не ни позволява да заспим или въздействието на стреса, са признак на депресия, но също така и следствие от намалено количество естроген в организма.

Още една причина за безсъние е стареенето. При възрастните хора се наблюдава намаляване на съдържанието на мелатонин в организма – един хормон, който участва в регулирането на съня. Това се отнася в равна степен за жените и мъжете.

Оплакванията от безсъние са много субективни и трябва да бъдат проучени внимателно. Бихте могли погрешно да припишете безсънието си на умора, а не на болест (например анемия или депресия). Затова непременно трябва да потърсите лекар, ако:

  • в продължение на няколко седмици заспивате трудно;
  • вечер се страхувате да си легнете, защото си мислите, че няма да
  • можете да заспите;
  • постоянно посягате към сънотворно или алкохол, за да заспите.

Специалистите, които занимават с проблемите на съня, много неохотно предписват успокоителни. Изключение са тежките психически травми, например загубата на близък човек. Рязкото спиране на сънотворните може да засили безсънието – състоянието, за което са предназначени, а от друга страна постоянното им взимане води до привикване и, което е още по-лошо – до пълна зависимост от хапчето.

Има съвсем невинни природни средства за възстановяване на съня. Въоръжете се с тях.

Лечение с билки

Безсъние и билки
Безсъние и билки

Лековитите растения с успокояващо действие са далеч по-безопасни от медикаментозните средства. Тяхната способност да потапят човека в дълбок и оздравителен сън е известна от незапомнени времена.

РЕЦЕПТИ

1 -Направете отвара от корените на валериана (дилянка): На 150 мл вряла вода сложете 1 с.л. нарязани корени, варете 15 минути на слаб котлон, оставете още 10 минути захлупени и прецедете. Пийте само по 1 с.л. три пъти на ден след храна. Не вземайте повече, защото може да получите главоболие и гадене.

2 -От стъблата и листата на риган направете запарка – 15 г се залива със 150 мл вряла вода. Захлупва се за два часа и се прецежда. Вземайте по 1 с.л. 4 пъти на ден 30 минути след хранене.

3 -Един час преди лягане изпийте 100 мл прясно изцеден сок от зеле.

4 -Сложете под възглавницата си стръгове и листа от пелин.

5 -Билкова смес

Ливадник – стръкове и листа 1 с.л.

Касис – листата 1 с.л.

Риган – стръкове и листа 1 с.л.

Сива къпина – листа 2 с.л.

Горска ягода – стръкове и листа 2 с.л.

Шипка – натрошени плодове 2 с.л.

Разбъркайте добре и приберете в хартиен плик. Вечер преди лягане направете запарка – 150 мл вряща вода и 2 чаени лъжици от билковата смес. Захлупете за 15 минути и прецедете. Пийте половин час преди лягане с някакъв подсладител по ваш избор – захар, мед, стевия.

6 -От семената на копър направете следната отвара с вино – 50 г семена и половин литър вино се варят на слаб котлон 10 минути. След това се оставя един час под капак и се прецежда. Прибира се в хладилника и се пие се по 50 мл половин час преди лягане.

7 -От шишарките на хмел направете запарка – 150 мл вряща вода и 2 чаени лъжички шишарки. Оставят се под капак 4 часа и течността се прецежда. Затопля се и се изпива преди лягане.

8 -Възглавница за сън

Известно е, че в копа сено се заспива бързо и сънят е приятен и здрав. Напълнете чувалче от марля с 300-500 г билки със сънотворно действие: мента, дяволска уста, шишарки от хмел, корени от валериана. Пъхнете го под възглавницата. Вдъхвайки аромата на билките, ще заспите бързо. След 3-4 седмици трябва да подмените билките, но можете да ги използвате за отвари и запарки.

Екстракт от маточина се препоръчва при смущения в съня, раздразнителност, нервност, климакс, херепеси, менструални болки, депресия.

Царски билки за нервната система – действат успокояващо върху нервната система. Имат антистрес, адаптогенен, антиритмичен и антиспастичен ефект. Стимулира имунната система и подобрява качеството на съня.

Лечение с диета

Откажете се от напитките, съдържащи кофеин: кафе, чай, кока-кола. Заменете ги с билкови чайове или сокове, които успокояват нервната система.

Не употребявайте алкохолни напитки. Някои предпочитат да изпият преди лягане чашка-две, за да се отпуснат. Това действително помага за заспиване, но след няколко часа ще се събудите, защото алкохолът нарушава структурата на съня.

Вечерята трябва да е поне три часа преди лягане. Подходящи храни са пилешко месо, картофи, моркови, зелена салата, ориз, банани. Те помагат на мозъка да изработи вещества със сънотворно действие.

Преди лягане изпийте един плодов сок, богат на гликоза или захароза.

Гликозата (захарозата) повишава нивото на серотонина — химично вещество, което играе роля за осигуряването на добър сън.

Витамини, минерали и хранителни добавки

Витамини, минерали и добавки при безсъние
Витамини, минерали и добавки при безсъние

Ниацин, витамин В6 и магнезий – тези вещества участват в преобразува­нето на триптофана (една незаменима аминокиселина) в серотонин, който осигурява заспиването.

Калций – помага за отпускане на мускулите.

Фолиева киселина – способства за облекчаването на синдрома “неспокойни крака”, което може да е причина за безсънието.

Дражета за нервната система – препоръчват се за по-лесно заспиване и дълбок, пълноценен и спокоен сън. Нормализира работата на сърцето и сърдечния ритъм.

Мелатонин таблетки – препоръчва се при нарушения на съня, проблеми със заспиването, недоспиване, стрес, натоварване.

НевроХелт (NeuroHealth) действа благоприятно при стрес и безсъние. Допринася за здрава нервна система. Съдържа: лиофилизирана смес от изсушени гъби: Шийтаке – (Lentinula edodes), Херициум (Hericium Erinaceus), Копринус (Coprinus Comatus), Рейши (Ganoderma Lucidum), фибри, антислепващи агенти (микрокристална целулоза, магнезиев стеарат).

Ароматотерапия

Ароматерапия
Ароматерапия

Не твърде горещата ароматична вана, която сваля напрежението, е прекрасно и съвършено безобидно сънотворно. Но когато я правите, не трябва да бързате, а да сте в пълен покой, напълно изключвайки грижите. Оставете си само чувството за наслада от топлината и аромата. За подобна вана са подходящи всякакви етерични масла, които свалят напрежението – бергамот, здравец, лайка, лавандула, майоран, нерол, роза. Необходимото количество за пълна вана е 12-15 капки. Избягвайте предозирането на етеричните масла от маточина, риган и бергамот. Не трябва да добавяте от тях повече от 3 капки.

Важно значение има ароматизирането на въздуха в спалнята. Добре е още от вечерта да сложите подходящо етерично масло в лампата. Не пийте преди лягане чай или кафе – захарта по-скоро повишава активността, отколкото успокоява. По-добре изпийте преди сън чаша отвара от лайка.

Ако желаният резултат не настъпи веднага, не се разстройвайте и не се съмнявайте в точността на взетите мерки. Изпробвайте други етерични масла, докато намерите съчетанието, което наиста ви помага. Добавете във водата за ваната например по 3 капки масло от мандарина и лавандула или 5 капки нерол. Разчитайте най-вече на собствените си усещания.

Ако страдате от нощни кошмари, ще ви помогнат етеричните масла от роза, маточина, нерол и сандалово дърво. С тях преди всичко ароматизирайте въздуха в стаята.

Хомеопатия

Хомеопатия и безсъние
Хомеопатия и безсъние

Хомеопатичните средства могат да се използват за корекция на съня без всякакви опасения – към тях не се привиква. Действието им понижава мозъчната активност, вследствие на което човек заспива по естествен начин и сънят го освежава.

Arg. nit. 30- при безсъние, свързано с безпокойство за работата, която предстои на другия ден – например изпит или делова среща.

Coffea 30- при невъзможност да се избавите от мисли около изминалия ден; лутане в някакви отминали събития; крайна чувствителност към шум.

Sulphur 30– за хора с много чувствителен сън, които се будят и при най- лекия шум.

Избраното лекарство трябва да се взима по възможност във вечерните часове и да се повтори преди лягане. При необходимост през нощта се взима трети път.

Лечение със скъпоценни камъни и минерали

При нарушения на съня използвайте еликсири от малахит (ако си го приготвяте сами, не оставяйте камъчето във водата повече от 30 минути), аметист, циркон и магнетит. При нощни кошмари ще ви помогнат еликсири от гранат и халцедон. Лягайки вечер, стиснете в ръка кунцит или аквамарин, топаз, аметист или лунен камък – това подобрява съня. Рутилът носи приятни сънища.

При безсъние помагат рубин, диамант и котешко око. Когато си лягате (в продължение на около 3 месеца), ги слагайте на гърдите или главата си.

Цветотерапия

Ако в борбата с безсънието вече сте изпробвали всички възможни средства и все безуспешно, вероятно трябва да пребоядисате спалнята си. Специалистите са на мнение, че цветовете влияят на настроението, поведението и дори на съня.

Ето някои от цветовете, които ще ви помогнат да спите добре:

  • Небесносиният цвят е полезен при безсъние, разсейва неприятните мис­ли, оказва болкоуспокояващо действие. Това е цветът на чистото съзнание, духовната бодрост и умствената трезвост. Охлажда и тялото, и ума. Помага при болести на черния дроб.
  • Зеленият цвят е цветът на спокойствието и безгрижието. Той може да намали честотата на сърдечния ритъм.
  • Синият цвят е подходящ за спалнята, тъй като заставя мозъка да произвежда хормони – транквиланти, а също така провокира мечтите и фантазиите.
  • Виолетовият цвят и неговите оттенъци успокояват нервите и разпускат мускулите.
  • Розовият цвят също има успокоително действие. Той е особено подходящ за емоционалните и лесно възбудими хора.

Изборът на цвета зависи от пола. Мъжете предпочитат кайсиевия и прасковения цвят, докато при жените палмата на първенството държи розово-светлосинята гама.

Водолечение

Общите вани с маточина, бял равнец, лавандула и валериана са изпитано и активно успокоително средство. Те помагат за заспиване. Полезни са и контрастните и студените вани на краката, както и обтриването на долната част на тялото със студена вода.

Потопете кърпа в студена вода, леко я изстискайте и започнете обтри­ването от десния крак. Отначало обтривайте външната и предната стра­на, след това – вътрешната до нивото на таза и надолу – до стъпалото. По същия начин обтрийте левия крак. Леко притискайте кърпата към ко­жата. От време на време отново я потапяйте във водата.

Правете процедурата бързо, за да не изстинете. След това се облечете и спокойно полегнете за половин час, като се завиете с топло одеало. След обтриването долната част на тялото и краката се загряват рав­номерно. Нежният розов оттенък на кожата е показател за засилване на кръвообращението.

Тази процедура е полезна и при ревматоиден артрит, заболявания на вените на краката (също и при варикозни вени), при лениви черва и метеоризъм, както и при хипертрофия на щитовидната жлеза.

Противопоказания: простуда, склонност към трескави състояния.

Внимание! Ако по време на обтриването не ви стане топло, прекратете процедурата! Не трябва да се правят обтривания на долната част на тялото при инфекциозни заболявания на пикочните пътища, при женски болести и при трескави състояния.

Йога

Редовните занимания с йога ще свалят от вас напрежението. За да заспите леко, полежете в “Позата на трупа”, а за да отстраните напрежението от гърба си, изпълнете упражнението “Топка на гърба”.

Релаксация

Релаксация при безсъние
Релаксация при безсъние

Спокойното, опуснато състояние е гаранция за добър сън. Възползвайте се от простите начини, които ви предлагаме и може би най-сетне ще се справите с безсънието.

Последователното отпускане на мускулите е упражнение, което се изпълнява непосредствено преди лягане.

Заемете някакво удобно положение – седнали или легнали, свалете обувките си, затворете очи и започнете да концентрирате вниманието си поред на отделни мускулни групи. Започнете от пръстите на краката.

Предлагаме ви един примерен вътрешен монолог, който ще ви помогне да се отпуснете.

“Аз потъвам в приятно отпускане, дишам дълбоко, бавно и равномерно… И все повече се отпускам, отпускам, отпускам… Пръстите на краката ми се затоплят, с всяко вдишване и издишване стават все по-тежки… Вече са много, много тежки… Напълно отпуснати с всяко вдишване…

Тежестта на пръстите се разпространява на стъпалото, и на другото… И двете натежават, отпускат се, сякаш са потопени в топла вода. Мускулите стават меки и свободни… Меки, отпуснати, отпускат се с всяко вдишване… “

Можете да си говорите всичко, което ви дойде наум, при условие, че думите ви създават усещане за постоянно отпускане на цялото тяло. Можете да запишете своя монолог на касета. Но трябва да запомните някои условия, с изпълнението на които ще усилите ефекта. А именно:

  • Изходният пункт на отпускането трябва да бъде пълният комфорт. Докато тялото ви не заеме напълно отпуснато положение, отпускането е възможно, но няма да е толкова ефективно. Не правете упражнението в студена или твърде топла стая.
  • Разговаряйте със себе си бавно, ритмично, монотонно. Това ще ви помогне да влезете в устойчив ритъм, който помага на отпускането.
  • Дишайте бавно и ритмично. Важно е да дишате с диафрагмата си така, че дишането да е плавно и без прекъсвания. За да сте сигурни, че дишате правилно, сложете дясната си ръка в горната част на корема, малко над пъпа, а лявата ръка – малко над средата на гръдния кош. По време на вдишването дясната ви ръка трябва да се повдига при вдишване и да се отпуска при издишване, лявата не трябва да се движи.
  • Не правете пълно вдишване в началото на дихателния цикъл. Всяко вдишване и всяко издишване трябва да са равни и дълги, плавни и спокойни. Тази плавна ритмика ще позволи вегетативната нервна система да преодолее физическото ви състояние и ще ви поддържа отпуснати и не напрегнати. Когато си повтаряте: “Аз се отпускам, отпускам, отпускам…” – произнасяйте всяка дума бавно, на една скорост, еднакво плавно и на издишване.
  • Използвайте нежни и “меки” думи: отпускане, успокоение, равен, добре ми е. Избягвайте резки думи, които могат да предизвикат някаква кон­центрация.
  • Не преминавайте към друга част на тялото си, докато не почувствате, че тази, над която работите, се е отпуснала напълно.
  • Когато усетите, че цялото ви тяло се е отпуснало напълно, останете така няколко минути и едва тогава станете и се протегнете.

Ако редовно изпълнявате това упражнение, скоро ще забележите, че отпускането започва да става все по-бързо и по-бързо. Когато сте достатъчно тренирани, ще можете да го постигате в рамките на една минута.

Гимнастика
Гимнастика

Отпускаща гимнастика

Застанете на колене така, че петите ви да се опрат в таза. Китките на ръцете ви, които са до коленете ви на пода, придвижвайте бавно напред, докато тазът ви се окаже във висящо положение. Подпрете чело на пода и отпускайте гръдния кош с всяко издишване по-ниско. Легнете на гръб и широко разтворете ръце. Затворете очи и правете дълбоки вдишвания и издишвания. Повдигайте и отпускайте таза. Концентрирайте се върху това как се напрягате и отпускате.

“Сънотворна” гимнастика

  • Седейки на пода, на няколко пъти силно тръснете ръце и крака, сякаш изхвърляте натрупаното през деня напрежение.
  • Застанете пред огледалото и се опитайте да покажете израз на покой и безразличие.
  • Седнете на стол и сложете левия си крак на дясното коляно. С дясната ръка обхванете левия глезен, а с лявата – стъпалото на левия крак така, че да покриете пръстите на краката. Отпуснете се, дишайте бавно и дълбоко. При вдишване вдигайте връхчето на езика си към небцето, при издишване го отпускайте надолу. Правете това в продължение на една минута. След това сменете ръцете и краката.
  • Седнете удобно, съберете краката, отпуснете се и плътно допрете пръстите на двете ръце: палеца с палеца, показалеца с показалеца и т.н., но без дланите да се съединяват. Поседете в това положение минута, дишайки дълбоко. Мислете колко добре ще се чувствате утре сутрин и колко прекрасно ще се подредят работите ви.
  • Седейки отпуснати в тази поза, вдигнете нагоре ръцете си, сгънати в лактите. Показалците леко, без напрежение, срещнете с палците (съединяват се пръстите на една и съща ръка). Оставете останалите по три пръста на ръка изпънати. Постойте една минута в това положение.

Тези упражнения трябва да се правят преди лягане.

 Важна е обстановката, в която спите

Обстановка за сън
Обстановка за сън

Въздухът в спалнята трябва да е свеж, но не твърде студен. За идеална се приема температурата от 14 до 18 градуса. Хубаво е преди лягане добре да проветрите стаята.

  • Позитивно влияят върху атмосферата в спалнята стайните растения с голяма листна маса – папрати, палми, фикуси. Те изработват в продължение на целия ден кислород и така подобряват качеството на въздуха.
  • Матракът не трябва да бъде нито твърде корав, нито твърде мек.
  • Раменете и тазът трябва да са на по-ниско ниво от талията. Тогава и гръбначният стълб е в правилно положение.
  • Одеалото трябва да е топло, но не тежко. То трябва да попива отделената от тялото пот.
  • Възглавницата не трябва да е твърде голяма. В противен случай раменете са по-високо от необходимото, което води до изкривяване на гръбнака. Един от най-сигурните начини да запазите младостта и красотата си, е да сложите под главата си специална цилиндрична възглавница. Тя ще осигури оп- тимално положение на гърба и тила ви, както и добро кръвообращение.
  • Спалното бельо трябва да е чисто, топло и на всяка цена красиво. Най- добре – от чист памук или коприна.
  • Нощниците и пижамите трябва да бъдат с удобна кройка, свободни, от натурални меки тъкани: коприна, памук, шифон, батиста.
  • В спалнята трябва да е тъмно. Изработването на мелатонин – хормон, който помага на заспиването, става по-активно на тъмно. Пуснете завесите и сложете превръзка на очите си. На ярка светлина производството на мелатонин се затруднява.
  • Заспивайки, си кажете: “Утрото е по-мъдро от вечерта. Утре всичките ми проблеми ще се разрешат, сега е време да поспя”.

Биомагнитна възглавница за моментално заспиване – ортопедична наномагнитна възглавница от ново поколение, в която са използвани последните достижения на нанотехнологиите в медицината и физиотерапията. Подобрява качеството на съня.

Опитайте и турмалиновата превръзка за очи за лесно заспиване и спокоен сън!

Соколечение

Полезен сок преди сън
Полезен сок преди сън

Доматеният и морковеният сокове са източници на ниацин и витамини А и С; спаначеният, морковеният и граховият – на витамини В6, А и С.

Соковете от магданоз и къпини са много богати на магнезий; соковете от зеле и броколи – на калций и витамин С; соковете от зелена салата и целина – на традиционни средства при безсъние.

Гроздовият и ананасовият сок съдържат много гликоза, захароза и витамин С.

Традиционно средство за подобряване на съня – 3-4листа зелена салата, 1 стрък целина. Пийте отцедения сок 30 минути

преди лягане.

Традиционно успокоително средство – 2 стръка целина, 3-4 моркова. Изпийте отцедения сок 1 час преди лягане.

Светолечение

Разстройства в съня имат най-вече хората, които прекарват по-голяма част от деня в затворени помещения.Учените са на мнение, че човекът е бил програ­миран като дневно, а не като нощно същество, за да изпълнява повечето от функциите си денем – от тук и повишената чувствителност към светлината като енергиен източник. Ако се излагате на силното въздействие на светлината, вие влияете върху секрецията на мелатонина – светочувствителен хормон, регулатор на съня. Слънчевата светлина или адекватната на нея изкуствена светлина (2 500 лукса и повече) може да се използва като коректив на циклите сън – бодруване, като ги забавя или ускорява. Ако сте се събудили твърде рано, останете в стаята приблизително до 10 часа сутринта, а ако трябва да излезете, сложете тъмни очила. Вечер, докато е все още светло, гледайте да сте навън колкото може повече време. Ако, обратно, се успивате, навийте часовника и се постарайте да излизате от къщи колкото е възможно по-рано (30 минути след изгрев слънце в нормално време), но не по-късно от 10 часа, това е извънредно важно. Освен това избягвайте дневната светлина след обяд или привечер. Опитвайте се да правите ранни сутрешни разходки в слънчевите дни. Светлината на слънцето дава на тялото сила и го зарежда с енергия за целия ден. След такава разходка ще бъдете по-добре подготвени за нощния сън.

Дълбоко дишане

Ако се събудите през нощта и въобще не ви хваща повече сън, не изпадайте в паника. Седнете в леглото и бавно издишайте през носа, като включите в упражнението диафрагмата. След това вдишайте. При вдишването главата ви трябва леко да се вдига, при издишването да се отпуска. Тези движения стимулират рефлекса, контролиращ съня.

Акупресура

Раздвижете с малки кръгови движения средната част на ръката, между китката и лакътя (от вътрешната страна) 5 пъти поред по няколко секунди.

Отпускащ масаж

Вземете на дланите си малко масажно масло за тяло и масажирайте средната част на челото, долната част на корема и стъпалата на краката. По тези участъци на тялото се намират нервни възли, които са свързани с центъра на съня в мозъка.

Източници: health.howstuffworks.com; folk-med.ru; narodnymisredstvami.ru

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *