ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Камъни в жлъчката, гадене и повръщане – лечение с диета, билки и други естествени средства

Лечението на жлъчката и изчистването й от камъни можете да постигнете, ако спазвате тези ценни съвети на лечителите с естествени природни средства.

Жлъчката диета
Жлъчката диета

Жлъчнокаменна болест

Възможно е дори да не знаете къде се намира жлъчният ви мехур. Но ако са ви казали, че в него има камъни, вече сте получили урок по анатомия – при това твърде жесток.

Жлъчният мехур или жлъчката, както го наричаме накратко, посредством канали се свързва с черния дроб и дванадесетопръстника, намира се непосредствено зад стомаха и е акумулатор на жлъчка – една течност, която улеснява храносмилането и най-вече преработката на мазнини.

Жлъчни камъни се образуват, когато жлъчката започне да става твърде концентрирана и да кристализира. Ако камъните попаднат в каналите, се появяват силни болки, както и други характерни симптоми.

Ако камъкът е попаднал в канал, най-вероятно лекарите ще ви препоръчат операция. Някои корекции в начина на хранене обаче могат да предотвратят образуването на камъни.

Лечение с диета

Храната, богата на мазнини и с ниско съдържание на целулоза, повишава риска от образуване на камъни в жлъчката .

Обратно, ако употребявате малко мазнини и увеличите употребата на целулоза, възможно е никога в живота си да не се сблъскате с този проблем.

Дали да не станете вегетарианец? Образуването на камъни в жлъчния мехур е свързано с консумацията на продукти от животински произход, най-вече месо и млечни храни. Вероятността да си навлечете това страдание намалява, ако в рациона ви се съдържа повече целулоза. Следователно, вегетарианската диета може да се окаже твърде полезна за вас.

Избягвайте храни с наситени мазнини, както и захарта. Храните, богати на целулоза са добри за вас. И в никакъв случай не се отказвайте от закуската.

Като допълнение към изброените препоръки, можете да се възползвате и от някои други средства на природната медицина, но само след консултация с лекар.

Прочетете още съвети за диета при жлъчнокаменна болест ТУК

Лечение с билки на жлъчката

Билки за жлъчката
Билки за жлъчката

От билката кисел трън се използват плодовете, корените, кората, листата. Направете си сок от пресни плодове и взимайте по 1 с.л., разтворена в 500 мл вода два пъти на ден половин час преди ядене като жлъчегонно средство.

Отвара от кисел трън се прави като 10 г кори и 15 г корени се заливат с 300 мл студена вода и се слагат на водна баня и тих огън половин час. След охлаждане течността се прецежда и се долива кипяща вода до първоначалния обем. Пие се по 50 мл 3 пъти на ден 15 минути преди хранене.

Хранителната добавка ТОП ФЕГАТО подобрява тонуса на жлъчката и ускорява изхвърлянето на токсини от организма.

От коренищата на пипериче си направете следната отвара – На половин литър вода сложете 1 супена лъжица коренища. Оставете да ври 20 минути на тих огън, след което изчакайте да изстине и прецедете. Пийте по 50 мл три пъти на ден 15 минути преди хранене. Помага и при камъни в бъбреците.

Билкова смес – вземете по 2 супени лъжици от билките: пипериче – стръковете и листата, царевица – зърната и мечо грозде – листата. От тази смес се прави запарка – 3 супени лъжици се смесват добре и се заливат с 500 мл вряла вода. Запарват се 30 минути и течността се прецежда. Пие се по 150 мл 3 пъти дневно, обезателно топла. Този чай изхвърля камъните не само от жлъчката, но и от черния дроб и бъбреците почти ежедневно (във вид на пясък).

От горска ягода се използват плодовете, листата и корените. Изцедете пресни плодове и пийте от него 15 минути преди хранене по 5 супени лъжици.

Вземете 1 супена лъжица сушени корени от горска ягода и ги сложете да се варят в половин литър вода 1 час на тих огън. След като изстине се прецежда и се пие по 50 мл 3 пъти дневно 10 минути преди храна. Препоръчваме ви, когато дойде сезонът на горските ягоди да направите 3 седмично лечение с тях, като изяждате по 200 грама три пъти на ден преди хранене.

Направете си отвара от зърна на царевица – 250 мл вода и 3 с.л. зърна се варят 10 минути на слаб котлон, прецежда се и се пие по 50 мл три пъти на ден преди хранене.

Комбинацията екстракти от папая и артишок съдейства за преработката и усвояването на белтъчните храни – месо, яйца, ядки, млечни продукти, благодарение на активната съставка папаин. Добавката от артишок е добър диуретик и действа положително за функционирането на жлъчката и черния дроб.

Черната ряпа се използва за пиене като сок, който се разрежда – 50 мл сок 250 мл вода. Първата седмица се пие 100 мл такъв разтвор, разпределен на три пъти преди хранене. Втората седмица се увеличава на 200 мл на ден и третата седмица се пие по 300 мл. След 6 месеца повторете лечението.

Пийте сок от червено цвекло по 100 мл на ден 30 дни. Направете почивка 10 дни и повторете още 30 дни. Камъните се разрушават бавно, но и безболезнено.

Продуктът Артишок подобрява метаболизма и регулира храносмилането, като засилва отделянето на жлъчни сокове.

Ароматотерапия

Ароматерапия за жлъчката
Ароматерапия за жлъчката

Болките при жлъчнокаменна болест могат да бъдат облекчени от леки разтривки с използване на етерични масла от лавандула, роза и розмарин. При възпаление на жлъчния мехур най-много помага розмаринът. Безсмъртничето и магданозът също облекчават болките. При колики в жлъчния мехур са ефикасни горещите компреси с лайка, маточина или бял равнец.

Етеричното масло от лавандула също има жлъчегонно действие (по 2-3 капки с мед вътрешно, във вид на компреси, във водата за ваната или за ароматизиране на помещението). Лимоновото етерично масло разгражда камъните в жлъчния мехур (употребата и дозировката са аналогични).

Водолечение

Като допълнение на лечението, предписано от лекаря, при силни болки и спазми се препоръчва в дясната част под лъжичката 3 пъти дневно да се поставя компрес от запарено сено.

Внимание! Ако по време на процедурата почувствате внезапно чувство на умора или учестено сърцебиене, веднага свалете компреса. Непременно се консултирайте с лекар.

Препоръчват се влажни топли компреси и топли вани на краката.

Напълнете ваната или дълбок леген с вода с температура 36-38 градуса С и потопете краката си. Продължителност на процедурата -10-25 минути. След това веднага полейте краката си до нивото на коленете със студена вода (първо десния крак) или за кратко ги потопете в прохладна вода (12-18 градуса С).

Противопоказания: високо кръвно налягане.

Акупресура

Рефлекторната точка на черния дроб се намира на дясното стъпало и дясната ръка. Зоната на жлъчния мехур е малко no-навътре от точката на черния дроб. С едната ръка изпънете пръстите на краката, а с големия пръст на другата методично масажирайте стъпалото в издигнатата му част.

Гадене и повръщане

Гаденето е едно много неприятно преживяване, когато от стомаха към гърлото тръгва тягостното усещане, че се задава повръщане. И независимо каква е причината – пътуване с превозно средство, недоброкачествена храна, някаква тревога, преяждане, злоупотреба с алкохол, ако вълната от гадене започне, повръщането практически е неизбежно.

Гаденето и повръщането често са придружени от усилено слюнкоотделяне, потене, ускоряване на пулса и дишането, пребледняване.

Облекчение носят народните средства.

Билколечение

Чай с лимон и джинджифил при гадене
Чай с лимон и джинджифил при гадене

При силни пристъпи на гадене и повръщане се препоръчват билки, които смекчават проблемите. Също така е необходимо да се приемат много течности, за да не се обезводни организмът.

От коренищата на блатен аир се прави винен извлек по следната рецепта – На 1 л вино се слагат 8 г коренища и се оставят на тъмно 7 дни. След това се прецежда и се пие по 20 мл при позиви за повръщане.

Корените на джинджифила също са признато лечебно средство при гадене. Купете си пресни корени и ги дръжте в хладилника. Ако започне да ви се гади, сложете да ври вода и запарете в 200 мл 1 чаена лъжичка. Изчакайте да изстине леко да не се опарите и пийте на малки глътки без да прецеждате.

Направете си извлек от кората на лимони по тази рецепта – настържете кората на 5 лимона и ги сложете в половинлитрова бутилка. Сипете 300 мл водка или домашна ракия и оставете на тъмно 2 седмици. След това пийте по 1 ч.л. три пъти на ден, когато имате гадене. Това лекарство се използва и като успокоително средство при нервни разстройства.

На бременни жени и такива, които често страдат от гадене, се препоръчва да ядат пресни лимони.

Плодовете на малината се използват във всякакъв вид като средство против гадене и повръщане, а също и за изтрезняване при злоупотреба с алкохол.

При гадене помага дъвченето на кора от узрели мандарини.

Билкова смес:

Мента – листата – 2 чаени лъжички

Анасон – семената – 1/2 чаена лъжичка

Направете запарка като залеете билките с 250 мл вряла вода, захлупете ги и оставете 15 минути, след което прецедете. Пийте като чай с малко мед на малки глътки, за да спре гаденето, както и след повръщане, за да се успокои и закрепи стомахът.

Тиква

Сърцевината на тиквата във всякакъв вид е добро средство при гадене по време на бременност. Яжте тиква редовно – варена, печена, готвена.

Ароматотерапия

Лимоново масло
Лимоново масло

Етеричното масло от мента се използва за овладяване на гаденето и повръщането: приема се вътрешно по 2-3 капки с мед, за ароматизиране на помещения, а може просто да се вдишва от шишенцето. Аналогично действа етеричното масло от сандалово дърво (1-2 капки с мед 3 пъти дневно) и от карамфил (2 капки в 1 чаена чаша вода).

При гадене на нервна почва помага етеричното масло от анасон (3-4 капки върху бучка захар 2-3 пъти дневно). При повръщане, предизвикано от спазми на кръвоносните съдове в главния мозък, се препоръчва етерично лимоново масло (2-3 капки с мед вътрешно и за ароматизиране на помещението).

При гадене след злоупотреба с алкохол помагат етеричните масла от хвойна, розмарин, резене, мащерка и мента.

Хомеопатия

Хомеопатия
Хомеопатия

Aconite – при гадене, обилно потене и усилено уриниране, предизвикващи силна жажда за студена вода.

Ferrum phos. – при сутрешно гадене и често уригване без миризма, повръщане на жлъчен сок.

Phfsphorus – при преяждане и злоупотреба с алкохол; при чувството, че стомахът е празен; необходимост от студени напитки, след употребата на които болният веднага започва да повръща; когато ръцете попаднат в допир с топла вода гаденето започва отново.

Причините за всички тези симптоми, както и дозировката на хомеопатичните препарати трябва да бъдат уточнени от лекар. След повръщане е добре устата да се изплакне със солена вода – тя отстранява неприятния вкус и киселините, попаднали в устата от стомаха, които, освен всичко друго, повреждат и зъбния емайл.

Лечение със скъпоценни камъни и минерали

Според старите индийски трактати по медицина при гадене и повръщане помагат сапфирът, диамантът, топазът, изумрудът и перлите.

Акупресура

Точката “натисни повече” е разположена върху горната част на стъпалото, във вдлъбнатината между костите на палеца и втория пръст. Въздействието върху тази точка помага при гадене и колики.

Точката “вътрешна врата” се намира от вътрешната страна на ръката, два пръста и половина нагоре от сгъвката на дланта. Натискайте я при гадене, болки в стомаха и неприятности с храносмилането.

Масажът и на двете точки помага още при световъртеж, гадене при бременност и дори при морска болест.

Източници: emedicinehealth.com; medicinenet.com; stylebody.ru; aif.ru

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *