ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кисти на яйчниците – как се лекуват?

Кисти на яйчниците се образуват като нормална част от менструалния цикъл, често се появяват и в яйчниците на жените на зряла възраст.

Алтернативното лечение цели намаляването на евентуалните причини и симптоми на кистите. Дамите трябва да търсят практикуващи, които имат опит в лечението на женски здравословни проблеми по принцип и на кисти на яйчниците в частност. Тъй като причините за кистите са много и варират от хормонален дисбаланс до емоционален стрес, холистичният подход към лечението им трябва да включва промени в хранителния режим, билкови добавки, студени или топли компреси, всекидневни упражнения и овладяване на стреса посредством техники за контрол на тялото и съзнанието.

Лечението на съществуващите кисти може да се проведе от традиционни школи, като китайската традиционна медицина, аюрведическата медицина, хомеопатията и натуропатията (природолечението).

кисти на яйчниците лечение
Кистите на яйчниците се лекуват по различни начини

Хранителен режим и диета

Препоръките относно хранителния режим с оглед на лечение и превенция на кисти включват:

– Елиминиране на кофеина и алкохола.

– Намаляване на приема на захар, включително на мед и на кленов сироп, а също и на преработена скорбяла, например изделия от бяло брашно.

– Увеличаване приема на храните, богати на витамин А и на каротеноиди; подходящ избор са морковите, доматите и зелените салати.

– Прием на богати на витамин В храни като пълнозърнестите продукти.

– Включване в хранителния режим на източник на йод, например като водораслите за укрепване на щитовидната жлеза.

Хранителните добавки включват:

– Омега-3 мастни киселини, например ленено масло или масло от едроцветна пупалка за подобряване на хормоналния баланс. Тези киселини се съдържат и в риби като сьомгата и пъстървата.

– Витамин А, С и Е и минералите цинк и селен. Цинкът и селенът не трябва да се приемат едновременно. Препоръчва се и добра добавка от мултивитамини и минерали.

Лечение с билки

По принцип се препоръчват билки, които стимулират хормоналния баланс, стабилните нива на кръвна захар и укрепват имунната система. Билки, които се използват за лечение на кисти, са репей, лопен, бял равнец, цимицифуга (черен кохош), витекс, жълт кантарион, глухарче, малина, коприва и сибирски женшен (елеутерокок).

бял равнец
Белият равнец помага при кисти на яйчниците

Сред китайските билки са клинавиче, канела, китайска ангелика, джинджифил, корен от рехмания, корен от живениче, но конкретният предписван препарат следва да бъде съобразен с индивидуалните особености на пациентите. За лечение на кисти на яйчниците трябва да се потърси съвет от компетентен фитотерапевт или лекар натуропат.

Компреси

Компресите могат да се използват като стимулатори на кръвообращението и за лечение на яйчниците. Върху долната част на корема, близо до яйчниците, се слага грейка, увита с кърпа, накисната в боброва мас и етерични масла. Препоръчват се маслата от лавандула, розмарин и лайка.

Горещ компрес може да се приготви и чрез загряване във фурна на парче плат, накиснато в боброва мас и етерични масла, което после се поставя върху корема. Като студени компреси, които да се редуват с топлите за подобряване на кръвообращението на съответното място, е добре да се използват пликчета с лед.

Упражнения

Препоръчват се всекидневни упражнения за около 20 минути. Упражненията на открито и на слънце спомагат за регулиране на хормоните. В йога има упражнения, специално предназначени за подобряване на кръвообращението и за лечение на долната част на корема, освен това системата е отлична техника за намаляване на стреса.

Терапии за тялото и съзнанието

Терапиите за тялото и за съзнанието лекуват емоционалните и психическите компоненти, които вероятно допринасят за образуването на кисти. Намаляването на стреса може да бъде постигнато чрез йога, медитация, тай чи, дихателни техники, прогресивна релаксация и други. Техниките за визуализация, йога и чи гун стимулират лечението на вътрешните органи.

йога
Йогата стимулира лечението на вътрешните органи

Според някои теории проблемите с яйчниците е възможно да се окажат свързани с определени емоционални състояния. Например тъй като яйчниците са органи, създаващи живот, блокирането на творческите заложби на жените би могло да предизвика разстройство на техните функции. Нещо повече, яйчниците са специфично женски органи и според някои лечители жените, станали жертва на сексуален тормоз, страдащи от ниско самочувствие или измъчвани от вина и гняв, може да се окажат по-податливи към проблеми с яйчниците. Психотерапията, групите за взаимопомощ и други терапии за съзнанието и тялото се опитват да съдействат на жените да откриват и да облекчават емоционалните си проблеми.

Други системи

За лечението на кисти на яйчниците традиционната китайска медицина използва акупунктура, акупресура, хранителни и билкови лекарства. Аюрведическата медицина прибягва до билкови препарати, хранителен режим, йога, масаж и пречистване на тялото. Хомеопатите предписват Апис (пчела) за кисти на десния яйчник и Колоцинтис (колоцинт) за кисти на левия яйчник, както и други лекарства за хормоналния баланс и за имунната система.

Натуропатите разглеждат кистите на яйчниците като проблеми, свързани с кръвната захар, и използват билкови, хранителни и други естествени лекарства, за да уравновесят нивата на инсулина и на хормоните.

Алопатично лечение

Лечението на кистите на яйчниците варира в зависимост от вида на кистата и от симптомите. При някои кисти течността може да се източи с помощта на тънка игла, макар да е доказано, че това лечение не е по- ефикасно от изчезването на кистите от само себе си. Много кисти, особено по-малките, биха могли да бъдат наблюдавани в продължение на месеци, за да се види дали ще изчезнат сами. За преглед на кистите се използва ултразвук.

Лапароскопията е хирургична манипулация, с помощта на която се коригират кървящи кисти и други свързани с кистите състояния, без да се отстранява яйчникът, като същевременно лекарят получава възможност да го огледа. Лекарите съветват кистите, по-големи от 4 см, както и сложните кисти да бъдат отстранявани по хирургичен път. Сложните кисти са плътни или имат допълнителни образувания вътре в себе си.

кисти
За преглед на кистите се използва ултразвук

Повечето неусложнени кисти на яйчниците при бебетата от женски пол изчезват сами скоро след раждането. Сложните кисти се лекуват посредством лапароскопия или лапаротомия след раждането на бебето.

Синдромът на Маккуин-Олбрайт се лекува с тестолактон (Теслак), антиестрогенен препарат, който коригира хормоналния дисбаланс, предизвикан от кистите на яйчниците.

В миналото дълготрайното лечение на синдрома на поликистозния яйчник е било усложнено от липсата на ясен поглед върху причините за това разстройство. Най-често се е препоръчвала хормонална терапия – прием на естроген, прогестерон и други регулиращи хормоните препарати като ганиреликс. Лекарите предписват и противозачатъчни хапчета за регулиране на менструалния цикъл и за свиване на функционалните кисти. При тежките и болезнени случаи яйчниците се отстраняват по хирургичен път.

По-новите изследвания сочат, че засилването на чувствителността към инсулина при жени със синдром на поликистозния яйчник води до подобряване и на хормоналните, и на метаболитните симптоми на заболяването. Тази чувствителност се засилва или чрез загуба на тегло и програми за упражнения, или чрез медикаменти.

Може да се приема флутамид, лекарство, което обикновено се използва за лечение на рак на простатата при мъжете. Предварителните изследвания сочат, че антиандрогенните ефекти на флутамида са благоприятни за болните, тъй като увеличават притока на кръв към матката и яйчниците.

Хирургичната манипулация клиновидни резекция на яйчниците подобрява плодовитостта на жени със синдром на поликистозния яйчник, които не се повлияват от медикаментозно лечение. При клиновидната резекция на яйчниците хирургът отстранява част от поликистозния яйчник, за да предизвика овулация.

Важно е да се знае!

Нито един от двата вида кисти на яйчниците – фоликуларните и лутеалните – не води до рак. Когато кистите не изчезват от само себе си, те често се премахват без увреждане на яйчниците. Някои жени предпочитат да живеят с големи кисти без отрицателни последици, вместо да си направят операция. Вероятността от повторна поява на кистите е различна. Някои жени изобщо нямат кисти, други имат по една от време на време, а при трети кистите се появяват и изчезват почти постоянно. Кистите на яйчниците са болезнени при някои жени, а при други не проявяват никакви симптоми.

Миомакс е подходящ продукт при кисти

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *