ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диабет – симптоми, причини и видове лечения

диабетЗаболяване, при което пациентът има високо съдържание на глюкоза в кръвта, има недостатъчно производство на инсулин или и двете се нарича диабет. Пациенти с висока кръвна захар обикновено имат желание за често уриниране, по-жадни са от нормалното и по-гладни.

Съществуват три типа диабет:

  1. Диабет тип 1

В този случай тялото не произвежда инсулин. Хората обикновено се развиват диабет тип 1 преди 40-годишна възраст, често в началото на зрелостта или тийнейджърските си години. Диабет тип 1 не е толкова често срещан, колкото тип 2. Приблизително 10% от всички случаи  от този тип.

Пациентите с тази диагноза трябва до края на живота си да се подлагат на инсулинови инжекции, както и стриктно да следят нивата на кръвната си захар чрез редовни изследвания и да ги контролират със специална диета.

По данни на „Център за контрол и превенция на заболяванията“ в САЩ –  между 2001 г. и 2009 г., заболелите от диабет тип 1 сред 20 годишни е нарастнало с 23%.

  1. Диабет тип 2

При това състояние тялото не произвежда достатъчно инсулин за правилното функциониране на организма или клетките в организма, не реагират на инсулин (инсулинова резистентност). Приблизително 90% от всички случаи на диабет в световен мащаб са тип 2.

Симптомите на диабет тип 2 могат да се контролират чрез намаляване на теглото, в следствие на здравословна диета, упражнения и следене на нивата на кръвната захар. Въпреки това, той обикновено е прогресивно заболяване – състоянието на човек се влошава постепенно и пациентът вероятно ще достигне до фаза, в която трябва да приема инсулин, обикновено под формата на таблетки.

Наднорменото тегло и затлъстяването са предпоставка за развитието на диабет тип 2. Хората с висок индекс на телесна маса са по-застрашени от заболяването, сравнено с  хората, които поддържат здравословно тегло. Хората, които страдат от затлъстяване на органите също са изложени на по-голям риск. Излишните килограми карат тялото да освобождава химикали, които могат да дестабилизират сърдечно-съдовата и метаболитна системи на организма.

Наднорменото тегло, липсата на физическа активност са сигурни знаци, че сте изложени на по-висок риск от развитие на диабет тип 2. Пиенето само на един кен газирана напитка дневно може да повиши риск от развитие на диабет тип 2 с 22%, твърдят изследователи от Imperial College London, пише списание „Диабетология“. Рискът от развитие на диабет тип 2 става по-висок с напредването на възрастта. Експертите не са напълно сигурни защо се случва това, но предполагат, че склонноста към напълняване и намалената физическа активност са възможни причини. Хората, които имат роднини, болни от диабет тип 2, също са изложени на по-висок риск от развитие на болестта.

Мъжете, чиито нива на тестостерон са ниски са по-застрашени от развитие на диабет тип 2. Изследователи от университета в Единбург, Шотландия, твърдят, че ниските нива на тестостерон са свързани с инсулинова резистентност.

  1. Гестационен диабет

Този вид диабет засяга жените по време на бременност. Някои жени имат много високи нива на глюкоза в кръвта, а телата им не са в състояние да произвежда достатъчно инсулин, за да транспортира глюкозата към клетките и в резултат на това се развива гестационен диабет.

По-голямата част от пациентите с гестационен диабет могат да го контролират с упражнения и диета. Между 10% и 20% от тях трябва да приемат лекарства за регулиране на кръвната захар. Недиагностициран или неконтролиран гестационен диабет повишава риска от усложнения по време на раждането. Бебето може да се роди по-едро от нормалното.

Учените от Националния институт по здравеопазване и Харвардския университет са установили, че жените, чиито диети преди забременяване са били с високо съдържание на животински мазнини и холестерол имат по-висок риск от развитието на гестационен диабет, в сравнение с тези, които са спазвали здравословен хранителен режим.

Какво е преддиабет?

По-голямата част от пациентите с диабет тип 2, първоначално имат преддиабет. Техните нива на кръвна захар са със стойности, по-високи от нормалното, но не са достатъчно високи, за да бъдат диагностицирани с болестта. Постепенно клетките в тялото им стават резистентни към инсулин.

Изследванията показват, че дори и в етапа на преддиабет, може вече са настъпили някои увреждания на кръвоносната система и сърцето.

Диабетът е заболяване на метаболизма

Диабетът (захарен диабет) се класифицира като нарушение на обмяната на веществата. Метаболизмът е начинът, по който тялото ни използва и усвоява храната за енергия. Повечето неща, които ядем се разграждат до глюкоза, която представлява форма на захар в кръвта и е основният източник на енергия за организма.

Когато нашата храна се усвоява правилно, глюкозата се „влива“ в кръвта. Това не може да се случи без инсулина, които помага за усвояването на глюкозата в кръвта.

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса. След ядене, панкреасът автоматично освобождава достатъчно количество инсулин, за да транспортира глюкозата в кръвта към клетките. В момента, в който това се случи, нивата на глюкоза спадат. Хората, страдащи от диабет имат хипергликемия (високи нива на глюкоза в кръвта), понеже тялото им не произвежда достатъчно инсулин, необходим за осъществяването на този процес.

Как да определим дали имаме диабет или преддиабет?

диабет - тест
Съществуват три възможни изследвания за диабет

Лекарите могат да определят дали даден пациент има нормална обмяна на веществата, предиабет или диабет по няколко начина. Има три възможни изследвания:

Тестване на глюкозата в хемоглобина – А1С

– Най-малко 6,5% – диабет

– Между 5,7% и 5,99% – преддиабет

– По-малко от 5,7% – нормално състояние

Кръвен тест на гладно:

– Най-малко 7 mmol/L – диабет

– Между 5.6 to 6.9 mmol/L – преддиабет

– По-малко от 5.6 mmol/L – нормално състояние

Орален глюкозо-толерантен тест (ОГТТ)

– Най-малко 11.1 mmol/L – диабет

– Между 7.8 mmol/L и 11.0 mmol/L – преддиабет

– По-малко от 7.8 mmol/L – нормалнo състояние

Възможни усложнения:

Проблеми с очите – глаукома, катаракта, диабетна ретинопатия и други; невропатия, язви, а понякога и гангрена, които могат да доведат до ампутация; кожни заболявания и инфекции; проблеми със сърдечно –съдовата система – исхемична болест на сърцето; хипертония; повишен риск от депресия, тревожност и психични разстройства; загуба на слуха; заболявания на венците; гастропареза; кетоацидоза; невропатия; нефропатия; периферна артериална болест; еректилна дисфункция; инфекции и други.

Най-често срещаните симптоми на диабет:

Често срещани симптоми
Често срещани симптоми
  • често уриниране
  • неутолима жажда
  • качване на килограми
  • глад
  • необичайно отслабване
  • умора
  • раздразнителност
  • замъглено виждане
  • бавно зарастване на рани
  • кожни и / или гъбични инфекции
  • сърбеж по кожата
  • заболяване на венците / инфекция
  • червени и / или подути венци
  • Изтръпване или мравучкане на краката и ръцете

Митове и факти за диабета:

Има много факти и митове около диабета. Важно е хората с диабет да имат точна и коректна информация за заболяването.

  • Хората с диабет не трябва да спортуват – МИТ! Физическата активност е изключително важна за хората с диабет, както и за всички останали. Редовните упражнения регулират теглото, подобряват кардиоваскуларното здраве, настроението, контролират нивата на кръвната захар и освобождават от стреса и напрежението. Хората с диабет трябва да се консултират с лекар преди да започнат да спортуват.
  • Хората с наднормено тегло задължително развиват диабет тип 2 –МИТ! Наднорменото тегло или затлъстяването повишава риска от болестта, но това не означава, че със сигурност тези хора ще се разболеят. Много хора с болестта, никога не са били с наднормено тегло. По-голямата част от хората с наднормено тегло не развиват болестта.
  • Диабетът създава неудобства, но не сериозно заболяване – две трети от пациентите с болестта умират преждевременно от инсулт или сърдечно-съдови заболявания. Продължителността на живота на човек с диабет е от пет до десет години по-малка, отколкото на другите хора. Диабет е сериозно заболяване, за което трябва да се вземат необходимите мерки.
  • Децата може да израстнат диабета – МИТ! Почти всички деца с диабет имат тип 1, което значи, че клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин са унищожени и не могат да се регенерират. Деца с диабет тип 1, ще трябва да приемат инсулин до края на живота си, освен ако не се открие лек.
  • Не яж прекалено много захар, ще се разболееш от диабет – МИТ! Диабет тип 1 се развива, защото имунната система унищожава бета-клетките, произвеждащи инсулин. Диетата с високо съдържание на калории, което води до наднормено тегло / затлъстяване и повишава риска от развитие на диабет тип 2, особено ако има история на тази болест в семейството.
  • Знам кога нивата на кръвната ми захар са високи или ниски – много високи или ниските нива на кръвната захар може да предизвикат някои симптоми като слабост, умора и изключителна жажда. Въпреки това, нивата трябва да се колебае много, за да се усетят симптомите. Единственият начин да бъдете сигурни за нивото на кръвната си захар е да ги тествате редовно.
  • Диетата на хората с диабет е различна от тази на останалите хора – диетата, която трябва да спазват болните е подходяща и за всички здрави хора. Тя трябва да включва изобилие от зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, храни с ниско съдържание на сол и захар, и без наситени или транс-мазнини. Експертите казват, че не е необходимо да се купуват специални диабетични храни, защото те не предлагат специална полза, в сравнение с останалите продукти, налични в другите магазини.
  • Диабетиците не може да ядат хляб, картофи или паста – хората с диабет могат да се хранят с продукти, съдържащи скорбяла. Въпреки това, те трябва внимават с размера на порциите.
  • Само по-възрастните хора развиват диабет тип 2 – за съжаление нещата се променят и броят на децата и тийнейджърите, развиващи диабет тип 2 – расте. Експертите казват, че това се получава в следствие на липсата на физическа активност и небалансираната диета.
  • Приемам инсулин, което значи, че имам тежка форма на диабет – това не е задължително вярно. Хората приемат инсулин, когато само диетата или диета с лекарства не действат достатъчно добре и не контролират правилно заболяването. Инсулинът помага за контрол на болестта и не е свързан с тежестта на формата й.
  • Ако имате диабет, не можете да ядете шоколад или бонбони – хората с диабет могат да ядат шоколадови и захарни изделия, ако ги комбинират с упражнения или са част от здравословното им хранене.
  • Пациентите с диабет са по-податливи на настинки и болести – хора, чиято болест се третира правилно нямат  по-висок риск от заболяване от настинка и други подобни, спрямо останалите. Въпреки това, когато един диабетик хване настинка, болестта се контролира по-трудно и има по-висок риск от усложнения.

Контрол на диабета – лечение

Всички видове диабет се поддават на лечение. Диабет тип 1 продължава през цялия живот, като до момента не е известно лечение. Диабет тип 2 обикновено трае цял живот, но има хора, които са успели да се излекуват, изпълнявайки комбинация от упражнения, диета и поддържане на здравословно тегло.

Пациенти с тип 1 третират болестта с редовни инжекции с инсулин, както и специална диета и физически упражнения.

Пациенти с диабет тип 2 обикновено се лекуват с таблетки, упражнения и специална диета, но също така са необходими понякога инсулинови инжекции.

Ако диабетът не се наблюдава и контролира, може да доведе до усложнения.

Практични съвети при инжектиране на инсулининсулин

Хората с диабет тип 1 и тези с диабет тип 2, на които пероралните лекарства не им влияят, трябва да се подлагат на ежедневни инжекции с инсулин. Представяме ви няколко съвета при инжектиране на инсулин.

Средно статистическият човек с диабет тип 1 може да се нуждае от повече от 60,000 инжекции през целия си живот, което ознчава, че това са 2 или повече инжектирания  дневно. С практика и добра техника инжектирането на инсулин може да стане по-комфортно. Иглата е много малка и инжекцията не се бие мускулно или венозно, а подкожно.

Най-разпространените зони, където се третира са стомахът, заднит части и бедрата. Изборът на място зависи от различни фактори и се определя така, че да се избегне образуването на бучки. Инсулинът се абсорбира за различно време, в зависимост от мястото – най-бързо е през корема, ръката и след това бедрата и хълбоците. Физическото натоварване след инжектиране забързба абсорбацията, увеличавайки притока на кръв. Подобен ефект има и масажът.

При поставянето на инжекциите е важно да:

  • Избягвайте пъпа, вътрешната част на бедрото, долната част на седалището, белези, спукани кръвоносни съдове или разширени вени.
  • Ако инжектирате в зоната на бедрата, иглата трябва да е на поне 3 см над коляното.
  • Ако инжектирате в зоната на ръцете, го правете в задната част на ръката между лакътя и рамото.
  • Ако инжектирате в зоната хълбоците, старайте се това да е в тазобедрената област.

Рядко срещани странични ефекти на инсулина:

  • много рядко, но е възможно да се появи сериозна и животозастрашаваща алергична реакция към инсулиновата инжекция. В подобен случай незабавно трябва да се потърси медицинска помощ.
  • обрив или сърбеж по цялото тяло
  • подуване (оток) на езика, гърлото, ръцете, дланите, стъпалата, глезените или долната част на краката
  • затруднено дишане или задух
  • затруднено преглъщане
  • хрипове
  • замаяност
  • замъглено виждане
  • сърцебиене (тахикардия)
  • изпотяване
  • мускулни крампи
  • значително увеличаване на теглото в кратък период от време.

По-често срещани странични ефекти:

  • хипогликемия – рязко понижаване на нивата на кръвната захар след инжектиране на инсулин.
  • повишаване на теглото – обикновено се случва в началото на инсулиновата терапия
  • липохипертрофия – образуване на бучки, които се причиняват от инжектирането на инсулин на едно и също място.

Третиране и лечение на диабет – лекарства, билки, храни, хранителни добавки

Има редица лекарства за перорална употреба за пациентите с диабет тип 2, известни като перорални антихипергликемични или перорални хипогликемични лекарства. Употребата им обикновенно идва след промяна в начина на живот – здравословна диета и упражнения.

Хората с диабет тип 1, не могат да използват хапчета за перорална употреба, а трябва да си инжектират инсулин.

Как действат лекарствата за намаляване на нивата на кръвната захар?

Оралните антихипергликемични лекарства имат три начина на действие за намаляване на нивата на кръвната захар:

  • повишават секрецията на инсулин от панкреаса
  • увеличи чувствителността на периферните тъкани към инсулина
  • Инхибитори

Всяко лекарство има различни нежелани странични ефекти, които трябва да бъдат взети предвид  индивидуалното състояние. Възможните странични ефекти варират от увеличаване на теглото, през проблеми със стомашно-чревния тракт, до панкреатит и по-сериозни проблеми, както и хипогликемия.

Билкови и природни терапии

Вижте историята на един човек, който се е излекувал от диабет тип 2 само за 11 дни тук!

Хром

Ползата от добавянето на хром в диетата е изследван в продължение на няколко години. Някои проучвания сочат, че добавката помага при контролиране на диабета. Хромът е необходим, за да се повиши толерантността към глюкозата, което помага на инсулина да подобри ефективността си.

Женшен

американски женшен
американски женшен

Проведените проучвания са основно върху американския женшен. Те показват, че той намалява кръвната захар, показва добри резултати при тест A1C.

Магнезий

Въпреки че връзката между магнезия и диабета е изследвана в продължение на десетилетия, тя все още не е напълно изяснена. Проучванията показват, че дефицит на магнезий може да влоши контрола на кръвната захар при диабет тип 2. Учените казват, че недостиг на магнезий намалява секрецията на инсулин в панкреаса и повишава инсулиновата резистентност в тъканите. Данните сочат, че недостига на магнезий може да доведе до някои усложнения при диабет. Скорошни проучвания показват, че хората, приемащи високи нива магнезий имат по-нисък риск от развитието на диабет тип 2.

Коензим Q10

Коензим Q10 е витамино-подобна субстанция. CoQ10 подпомага производството на енергия в клетките и действа като антиоксидант. Той се съдържа в морските дарове и месото.

Някои храни и билки също се използват за лечение на диабет тип 2: бирена мая, елда, броколи, канела, карамфил, кафе, бамя, грах, семена на сминдух, градински чай.

Повечето растителни храни са богати на фибри, витамини и минерали, които са важни за доброто здраве на хората с диабет. Нови изследвания показват, че например – канелата, карамфилът, както и кафето – всъщност може да помогне в борбата с възпаленията и подпомагат производството на инсулин. Проучванията показват, че екстрактът от канела подобрява обмяната на веществата.

Научни изследвания сочат, че алое вера, екстрактът от боровинка, джинджифилът и бамята, оказват влияние върху диабета. Терапии с тези растения се използват основно в аюрведичната и ориенталска медицина, но здравните експерти на запад са скептични относно ползите и влиянието им върху болестта.

Други натурални съставки, които могат да бъдат използвани при лечението и третирането на диабета са чесънът – за него се смята, че има антиоксидантни свойства и подпомага кръвообращението. Чесънът може да доведе до намаляване на кръвната захар, повишаване на секрецията и забавяне на разграждането на инсулина; гинко билоба; къри и мадагаскарско цвете.

Преди да решите да използвате натурални продукти за лечение на диабет се консултирайте с лекар, обсъждайки всички лекарства, които приемата, включително билковите продукти. Ако получите нежелани реакции като гадене, повръщане, сърцебиене, тревожност, безсъние, диария, или кожни обриви, спрете приема на билковите продукти и незабавно уведомете Вашия лекар.

Диетата  при диабет:

Наред с физическите упражнения, здравословната диета е друг важен елемент за справяне с болестта. Подходящият и балансиран начин на живот може да помогне и за превенция на заболяването. Добрата новина за хората с диабет е, че не се изключва нито един вид храна, а целта е да се хранят здравословно. Единственото, което трябва да се сведе до минимум са сладките храни и такива с висок гликемичен индекс, които влияят на нивата на кръвната захар.

диета
Диетата е важна част от живота на диабетиците

При хората с диабет тип 1 е важно диетата да намалява колебанията в кръвната захар, а при тези с тип 2  трябва да води до намаляване на теглото и да е с по-нисък калориен прием.

Ползата от балансираната диета не е само превенцията и контрола на диабета – тя ще доведе до здрава сърдечно-съдова система.

Здравословната диета обикновено включва разнообразие от плодове и зеленчуци,  зърнени храни, нискомаслени млечни продукти, птиче месо и риба, ядки и бобови растения.

Основни насоки за здравословната и балансирана диета:

  • Важно е да се храните редовно и да избягвате калоричните сосове и храни с добавена сол и захар. Един от най-добрите източници на въглихидрати са пълнозърнестите храни, с високо съдържание на фибри.
  • Яжте риба два пъти седмично или по- често, но е добре да е печена или на пара, а не пържена. Наблягайте на мазните риби като сьомга, скумрия, сардина, пъстърва и херинга, които са богати източници на омега-3.
  • Избягвайте хидрогенираните растителни масла и наситените транс мазнини.
  • Приемайте обезмаслени млечни продукти, избягвайки сиренето и маслото.
  • Ограничете приема на захар и сол.
  • Намалете порциите.
  • Намалете приема на алкохол – до 1 чаша вино – дневно за жените и 2 чаши за мъжете.

Упражнения при диабет:

Два основни фактора стоят зад необходимостта от редовни физически упражнения – те са полезни за здравето на сърцето и помагат за предотвратяване на усложненията, в следствие на диабет и ще помогнат за намаляване на теглото. Физическата активност стимулира използването на глюкоза от мускулите и така може да намали нивата на кръвната захар.

Какви упражнения са най-подходящи за хората с диабет?

Хората с диабет трябва да постепенно да увеличават степента на натоварване, стигайки до максималната степен, в която се чувстват комфортно. Някои експерти смятат, че аеробните упражнения са най-подходящи за хората с диабет, но спортове с по-ниска интензивност  като плуването – също могат да бъдат полезни.

Спортът и контролът на нивата на глюкоза в кръвта

Физическата активност увеличава използването на глюкоза, така че пациентите, които имат симптоми на хипогликемия по време на тренировка трябва да следят нивото на кръвната захар и да увеличат приема на въглехидрати или да понижат дозата на инсулин.

Ако настъпи хипогликемия по време на тренировка, може да се наложи да се приемат въглехидрати (например – около 5-15 грама захар като захароза )

Източници:

http://www.webmd.com/http://www.medicalnewstoday.com/http://www.diabetes.co.uk/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *