ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Цистит – вижте какви са причините и как се лекува + билкова рецепта

Цистит – как се лекува?

Инфекцията на пикочния мехур, наричана още цистит, представлява възпаление на пикочния мехур. Уретритът е възпаление на уретрата, която свързва пикочния мехур с външната част на тялото. Понякога циститът и уретритът се възприемат заедно като възпаление на долния уринарен тракт. (Възпаленията на горния уринарен тракт включват разпространението на бактерии в бъбреците и се наричат пиелонефрити.)

Честотата на инфекцията на пикочния мехур при хората варира значително според възрастта и пола. Съотношението момчета-момичета при възпаления на долния уринарен тракт при деца, по-малки от 12 месеца, е 4:1 поради високата степен на родилните дефекти в уринарния тракт при момчетата. При възрастните съотношението мъже-жени при възпаления на долния уринарен тракт е 1:50. След 50-годишна възраст обаче разпространението при мъжете се увеличава поради проблеми с простатата.

Възпаленията на долния уринарен тракт са често срещани при жените. Изчислено е, че 50% от възрастните жени са имали поне един случай на дизурия (болезнено уриниране); половината от тези пациентки имат бактериално възпаление на долния уринарен тракт. Между 2 до 5% от спешните посещения на жени при лекар за първа помощ са поради възпаление на долния уринарен тракт. Около 90% от възпаленията на долния уринарен тракт при жените минават без усложнения, но се появяват повторно.

Възпаленията на долния уринарен тракт не са често срещани при момчетата и мъжете на средна възраст, но може да възникнат като усложнения от бактериална инфекция на бъбреците или простатата. При децата инфекцията на пикочния мехур често е причинена от аномалии в уринарния тракт по рождение.

Везикоуретрален рефлукс е състояние, при което детето не може да изпразни напълно пикочния си мехур. Това позволява урината да остане или да се върне (рефлукс) частично от пикочния мехур през уретера до бъбрека.

цистит
Циститът представлява възпаление на пикочния мехур

Причини и симптоми

Причините за цистит варират според пола поради различията в анатомичната структура на уринарния тракт.

Жени

Повечето инфекции на пикочния мехур при жените са възходящи, което означава, че са причинени от бактерии, които се движат нагоре през уретрата до пикочния мехур. Относително краткото разстояние на женската уретра (3-5 см дължина) прави достъпа на бактериите до пикочния мехур, където те се размножават, по-лесен. Най-често свързваните с възпалението на долния уринарен тракт бактерии при слабия пол включват Escherichia coli (около 80% от случаите), Staphylococcus saprophyticus, Klebsiella, Enterobacter и Proteus species. Рисковите фактори за възпаление на долния уринарен тракт при жените са:

– Полови сношения. Рискът от инфекция се увеличава, ако жената има много партньори.

– Използването на диафрагма за контрацепция.

– Ненормално къса уретра.

– Диабет или хронична дехидратация.

– Липса на специфичен ензим фукозилтрансфераза (fucosyltransferase) във вагиналните секрети. Липсата на този ензим прави по-лесна възможността вагината да се превърне в убежище за бактерии, които причиняват възпаление на долния уринарен тракт.

– Неадекватна лична хигиена. Бактерии от фекалиите или от вагиналните секрети може да влязат в женската уретра, тъй като отворът й е много близо до вагината и ануса.

– История на предишни възпаления на долния уринарен тракт. При около 80% от жените с цистит проблемът рецидивира в рамките на две години.

Ранните симптоми на инфекцията на пикочния мехур при жените са дизурия (болки при уриниране), неотложна нужда (внезапно силно желание за уриниране) и увеличена честота на уринирането. Около 50% от пациентките развиват висока температура, болки в долната част на гърба или слабините, гадене и повръщане или студени тръпки. Тези симптоми показват пиелонефрит или разпространяване на инфекцията към горния уринарен тракт.

цистит симптоми
Ранните симптоми на цистита при жените са болки при уриниране, неотложна нужда и увеличена честота на уринирането

Мъже

Повечето възпаления на долния уринарен тракт при възрастните мъже са усложнения вследствие на бъбречни или простатни инфекции. Те обикновено се свързват с тумор или камъни в бъбреците и блокират потока на урината; често става дума за упорити инфекции, причинени от резистентни към лекарства микроорганизми. Възпаленията на долния уринарен тракт при мъжете най-често се причиняват от Е. Coli или друга грам-позитивна бактерия. S. Saprophyticus, която е втората най- често срещана причина за възпаления на долния уринарен тракт при жените, рядко причинява инфекции при силния пол. Симптомите на инфекцията на пикочния мехур и пиелонефрита са еднакви и за двата пола.

Рискови фактори за възпаления на долния уринарен тракт при мъжете са занижената хигиена на препуциума (предната кожичка – тя може да се превърне в убежище на бактерии и да причини възпаление на долния уринарен тракт) и уринарна катетеризация (колкото по-дълъг е периодът на катетеризация, толкова по-висок е рискът от възпаление на долния уринарен тракт).

Хеморагичен цистит

Хеморагичният цистит, който се характеризира с големи количества кръв в урината, се причинява от остра бактериална или вирусна инфекция на пикочния мехур. В някои случаи хеморагичният цистит е страничен ефект от терапията или лечението с циклофосфамид (цистостатик). Хеморагичният цистит при децата се свързва с аденовирус тип 11. В някои случаи хематурията (кръвта в урината) се причинява от интензивни тренировки, особено при бегачите.

Диагноза

Когато има подозрение за цистит, лекарят първо преглежда корема и долната част на гърба на пациента, за да прецени болката, необичайното увеличение на бъбреците и на пикочния мехур. При малките деца лекарят проверява за висока температура, коремно подуване и увеличаване на пикочния мехур.

Следващата стъпка от диагностицирането е даването на проба от урина. Процедурата се различава в известна степен при жените и мъжете. Лабораторни тестове на проби с урина вече може да се направят с лентички за потапяне, които показват дали има реакция на имунната система към инфекция, както и с микроскопски анализ на пробите. Нормалната човешка урина е стерилна. Наличието на бактерии или гной в урината обикновено показва инфекция. Наличието на кръв в урината (хематурия) може да показва възпаление на долния уринарен тракт, заболяване на бъбреците, камъни в бъбреците, възпаление на простатата (при мъжете), ендометриоза (при жените) или тумор на уринарния тракт.

Жени

Жените понякога се нуждаят от изследване на таза като част от процедурата за диагностициране на инфекцията на пикочния мехур. Лекарят може да вземе и вагинална намазка. Дава се за изследване и урина, за да се провери дали има инфекция на пикочния мехур.

Голямо количество на бактериите в пробата на урината показва уретрит. Количество по-високо от 100 000 (105 бактерии CFU/ml или единици, формиращи колония на милилитър) в проба средна струя урина показва възпаление на пикочния мехур или инфекция на бъбреците. Колонията е голям брой микроорганизми, които израстват от една клетка. Броят на бактериите може да бъде даден в CFU или в единици, формиращи колония.

Мъже

При мъжете пациенти лекарят почиства отвора на уретрата с антисептик преди да вземе проба от урината. После пациентът дава проба средна струя от 200 мл. След втората проба лекарят масажира простатата на пациента и взема няколко капки течност от простатата. След това пациентът дава трета проба урина за простатна култура. Голямото количество бактерии в първата проба от урината или в пробата от простатата показва респективно уретрит или инфекция на простатата. Количество на бактериите по-голямо от 100 000 бактерии CFU/ml в пробата средна струя показва инфекция на пикочния мехур или на бъбреците. Децата може да имат нужда да бъдат катетеризирани (стерилна процедура), при такъв случай култура от 1000 бактерии CFU/ml показва инфекция.

Други тестове

На жени с рецидивиращи възпаления на долния уринарен тракт може да се направи ултразвуково изследване на бъбреците и пикочния мехур заедно с ретроградната уретроцистография за откриване на евентуални структурни аномалии (уретроцистографията е изследване с рентгенови лъчи, при което се използва багрилно вещество с йод, за да се видят по-добре пикочният мехур и уретрата). Изследването се използва и при прегледи на деца с възпаление на долния уринарен тракт. При някои случаи компютърната томография може да покаже дали има тумори или други образувания в уринарния тракт.

Лечение

Диета

Диетичните препоръки, които могат да помогнат за контролирането и превенцията на инфекцията на пикочния мехур, включват:

– Пиене на 8-12 чаши вода на ден, което помага да се отмият бактериите (въпреки че това може да унищожи и антибактериалните фактори в урината).

вода цистит
Ако страдате от цистит, пийте повече вода

– Повишаването на киселинността на урината чрез намаляване на храни като млените продукти, содата и цитрусите.

– Спазването на диета, богата на зърнени храни, зеленчуци и киселинни сокове.

– Елиминирането на храни, които дразнят пикочния мехур (кафе, черен чай, алкохол и шоколад).

– Елиминирането на храни с високо съдържание на захар (сладки зеленчуци, сладки плодове, захар и мед).

– Пиенето на неподсладен сок от червена боровинка повишава киселинността на урината и осигурява хипурова киселина. Сокът може да бъде заменен от капсули с екстракт от червена боровинка.
– Поемането на поне една скилидка чесън (или до 1200 мг чесън на таблетки) дневно е полезно заради антиинфекциозните му свойства.

Билки и китайска медицина

Билките, които притежават антибактериални, антиоксидантни, успокояващи, антивирусни, спазмолитични и диуретични свойства, са полезни при лечението на инфекцията на пикочния мехур. Билковите тинктури имат по-бърз ефект от чайовете. Полезните билки включват мечо грозде, бушу, царевична коса, канела, кедър, химафила, махония, хидрастис, корен от бяла ружа, кава и бреза.

Примерна рецепта за тинктура против инфекция на пикочния мехур:

Царевична коса, 2 части
Мечо грозде, 2 части
Viburnum prunifolium, 1 част
Валериана (дилянка), 1 част

Пациентът трябва да приема 5 мл от тинктурата три пъти дневно. Трябва да се пие често запарка от бял равнец. Пациентът може да приема 1,5 до 3 г от китайското патентовано лекарство Qing Lin Wan (лекарство на зеления еднорог) два пъти дневно.

царевична коса
Царевичната коса помага при цистит

Добавки

Антиоксидантните витамини А, С и Е може да бъдат полезни при лечението на инфекцията на пикочния мехур. Пациентът трябва да приема дневно 400-600 IU витамин Е и до 300 мг витамин В6. Аскорбиновата киселина дразни пикочния мехур, така че витамин С трябва да се приема само под формата на калциев аскорбат, около 6000 до максимум 20 000 мг на ден. Магнезият също помага при лечението на бъбречни заболявания. Цинкът подсилва имунната система. Хомеопатичните медикаменти също могат да бъдат ефективни при лечението на инфекция на пикочния мехур, като успехът е предопределен от избора на подходящо лекарство (направен въз основа на симптомите на пациента). Хомеопатичните средства за борба с инфекцията на пикочния мехур включват испанска муха, сарсапарила, ралица и махония. Правилното хомеопатично лечение трябва да прояви ефекта си след около 12 часа. Акупунктурата също може да бъде полезна при лечението на остри и хронични случаи на инфекция на пикочния мехур.

Алопатично лечение

Лекарства

Протичащите без усложнения цистити се лекуват е антибиотици. Те включват пеницилин, ампицилин и амоксацилин, сулфизоксазол или сулфаметоксазол; триметоприм; нитрофурани; цефалоспорини или флуороквинолони. Лечението при жените е краткотрайно; повечето пациентки реагират в рамките на три дни. Мъжете обикновено не реагират толкова добре и са им нужни 7 до 10 дни орално приемане на антибиотици при протичащи без усложнения възпаления на долния уринарен тракт. На пациентите и от двата пола могат да се дават феназопиридине или флавоксат за облекчаване на болезненото уриниране.

Триметоприм и нитрофурантоин са предпочитани при лекуването на повтарящи се възпаления на долния уринарен тракт при жени. Над 50% от възрастните мъже с възпаление на долния уринарен тракт страдат и от инфекция на простатната жлеза, в този случай антибиотици, включително амоксицилин и цефалоспорини няма да помогнат. Препоръчваните лекарства за тези пациенти са антибиотиците флуороквинолон или триметоприм.

Хирургично лечение

Малка част от жените с възпаления на долния уринарен тракт, протичащи с усложнения, се нуждаят от хирургично лечение за предпазване от повторни инфекции. Операциите също се използват, за да лекуват рефлуксни проблеми (движение на урината обратно) или други структурни аномалии при деца и анатомични аномалии при възрастни мъже.

Очаквани резултати

В много случаи алтернативните лекарства бързо се справят с инфекциите на пикочния мехур. Пациентите трябва да посетят лекар, ако симптомите не утихнат след няколко дни или ако се влошат. Прогнозите за възстановяване от протичащи без усложнения възпаления са отлични. При мъжете обаче възпаленията на долния уринарен тракт се лекуват трудно, защото често включват наличието на бактерии, които са резистентни на обичайно използваните антибиотици.

Превенция

Препоръчват се следните мерки за предпазване от цистит:

– Пиенето на големи количества течности

– Намаляването на приема на захар

– Честото уриниране и уринирането всеки път, когато се появи нужда.

На жени с две или повече възпаления на долния уринарен тракт в рамките на период от шест месеца понякога се предписва профилактично антибиотично лечение, обикновено с нитрофурантоин или триметоприм за три до шест месеца. В някои случаи пациентките трябва да вземат таблетки антибиотик след полов акт.

Други превантивни мерки при жени включват:

– Честото уриниране, особено след полов акт

– Правилното почистване на областта около уретрата (избърсването отпред и после отзад)

– Акупунктура

Основната превантивна мярка при мъжете е навременното лечение на простатните инфекции. Хроничният простатит може да остане незабелязан, но да причини рецидивиращо възпаление на долния уринарен тракт.

В добавка, на мъжете, които имат нужда от временна катетеризация след операция, може да се дават антибиотици, за да се намали рискът от възпаления.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *