ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Екзема, ужилване от насекоми, изгаряне – лечение с билки, сокове, диета, вода, ароматерапия, хомеопатия и още…

Екзема може да получи всеки вследствие на алергични реакции, недостатъчност на имунитета, повишена склонност към стафилококови и вирусни инфекции.

Целта на терапията с естествени средства е да се поддържат противовъзпалителните и противоалергичните процеси, да се намали алергенното натоварване и да се повиши имунитета.

Витамини, минерали и хранителни добавки за лечение на екзема

Екзема лечение
Екзема лечение

Витамините и минералите могат да намалят значително пристъпите на екземата. Ето какво предлагат специалистите. Лицата, страдащи от екзема, се нуждаят от: Витамин А, биофлавоноиди (кверцетин и др.), витамин Е, витамин D3. Освен това трябва да приемате цинк, но след консултация с лекар, за да определи подходящата за вас доза.

Бета-каротинът и селенът са особено важни, тъй като при диагностицираните хора с екзема се оказва, че имат дефицит на тези вещества. Добре е да получите съвет от лекар каква доза да приемате.

Други биологично активни добавки, които се препоръчва да приемат страдащите от екзема са – полиненаситени мастни киселини омега-3, пробиотици, пребиотици, фибри, ензими.

Алое вера + витамини е много добър продукт, който трябва да се приема при кожни и алергични заболявания – екземи, дерматити, херпес симплекс, акне.

Облепиха омега 3-6-7-9 е богат на полиненаситени мастни киселини и има силно имуностимулиращо, укрепващо и противотуморно действие. Основната активна съставка на продукта е маслото от облепиха, което е природен източник богат на омега 3-6-7-9 полиненаситени мастни киселини. Добавените личи, годжи, ябълка и алое вера подсилват антиоксидантните му свойства.

Колаген плюс се използва при кожни алергии. Продуктът подпомага съхраняването на колагена, като подобрява тонуса на кожата, кръвоносните съдове и ставите.

 Билки и растителни препарати при екзема

Екзема билки
Екзема билки

Сладник (Glycyrrhiza glabra) – Употребяват се корените на растението. Активни вещества, глициризин, флавоноиди, стероли и др. Голият сладник блокира тирозина – ензим, който контролира производството на меланин. Прочетете тук тази рецепта, в която билката се комбинира с ябълковата плодова киселина и с витамин С, който има леко избелващо действие.

Вземете си чист сок от алое вера. Той е много ефикасен при всякакви увреждания на кожата.

Рецепта за мехлем от алое вера. Разбъркайте внимателно 100 мл сок от алое със същото количество краве масло, свинска или гъша мас. Използвайте го за обработване на гнойни рани и язви.

Унгвент балсам с алое вера е с висока концентрация на алое вера. Той е подходящ за проблеми с кожата – стимулира и активира процесите на обновяване и регенерация на кожата, облекчава зачервяванията и възпаленията, стимулира производството на колаген. Възстановява кожата при екземи, лишеи и изгаряния.

„Ин дерма” е най-новата разработка за подобряване здравето на кожата. Лосионът тонизира, активира, подхранва и омекотява кожата, като по този начин намалява честотата на възпаленията и благоприятства кожния имунитет.

Масло от черен кимион + витамини и мастни киселини повлиява благоприятно алергии. Отразява се положително на вида и състоянието на кожата, ноктите и косата. Продуктът е популярен още като „маслото на фараоните“, тъй като мостри от него са открити в гробниците на египетските фараони.

Капсулите за красота се използват за възстановяване след продължително излагане на слънце, при бели петна по ноктите, уморена и проблемна кожа. Регулират хормоналния баланс и активират регенеративните процеси в организма, които се проявяват външно чрез състоянието на косата, ноктите и кожата.

Лечение с вода и билки

В остри стадии на болестта са полезни топлите вани (температура на водата 30-32°С), в които има добавка от пшеничени трици, дъбова кора, овесена слама и други.

250 г до 1 кг дъбова кора се вари в 1,5 до 6 л вода на тих огън от 5 до 30 минути. Отварата се прецежда през марля и се излива във водата за ваната. Препоръчва се при екземи, невродермит и усилено потене. Има противовъзпалително действие.

Във водата за вана се добавя спиртен извлек от брезови пъпки (10 мл на 1 литър вода).

Извлекът се приготвя така: пъпките се смачкват в хаванче от порцелан и се заливат с 40-градусов спирт в съотношение 1:1. Оставя се така в продължение на 4-5 дни. Температурата на водата трябва да е максимално висока, а продължителността на процедурата не по-малко от 30 минути. След ваната не изтривайте кожата си, оставете я да изсъхне сама.

Ако процесът е локализиран, на болното място се слага горещ компрес с разредения в същото съотношение извлек. Продължителността на процедурата е 1 час.

При хронична форма на заболяването се препоръчват маслени вани, най-вече вана “Клеопатра”: 1 супена лъжица зехтин се смесва с 250 мл прясно мляко и се излива във водата за вана.

Ефикасни са и контрастните вани за ръцете. Ще ви трябват два дълбоки легена. Темпераурата в помещението не трябва да бъде по-ниска от 19°С.

Напълнете единия леген с топла вода (36-38°С). Втория напълнете със студена вода (не по-ниска от 18°С). Количеството вода трябва да бъде толкова, че да можете да потопите ръцете си до раменете. Отначало потопете и двете си ръце в топлата вода за 5-10 минути. През това време мърдайте пръстите си и правете леки загребващи движения. Мускулите на тялото ви трябва да бъдат отпуснати. След това пуснете ръцете си в студената вода за около 10 секунди. Повторете процедурата 5-6 пъти в посочения ред.

След ваните добре изтрийте ръцете си и бързо ги сгрейте, като например облечете топъл пуловер с дълги ръкави. Движете се енергично. Правете кръгови движения с ръцете. Или пък си легнете за половин час завити топло.

Противопоказания: стенокардия, склонност към ставни спазми, алергия, заболявания на лимфната система, отоци на лимфните възли.

Съблюдавайте правилото за трите минути. При екземи е крайно наложително кожата да бъде влажна. Не по-късно от три минути след като сте била под душа или във ваната нанесете върху влажната все още кожа някакво гъсто овлажняващо средство, за да я запазите влажна.

Ароматерапия при екзема

Екзема ароматерапия
Екзема ароматерапия

При екзема добър ефект дават ваните, масажите и разтривките на поразените участъци с етерични масла от лайка, лавандула, чаено дърво, кедър. Лавандулата омекотява кожата и пречи за появяването на белези. Освен това тя има антисептично действие и се справя добре с екземите, малките рани и синините. Смесете няколко капки лавандулово масло с 2 супени лъжици растително масло и внимателно го втривайте в кожата. Полезни са също и етеричните масла от бергамот и мира.

Могат да се използват и натурални овлажняващи мехлеми с добавка на етерични масла от лавандула, чаено дърво, хвойна, а при суха екзема – здравец.

Ако по лицето ви се появи обрив, смесете 3 капки етерично масло от здравец с 2 супени лъжици растително масло-основа и три пъти дневно мажете с тази смес поразените места.

Лечение със скъпоценни камъни и благородни метали

Използвайте еликсири от ахат (във всичките му разновидности), авантюрин, лазурит, малахит, азурит, диоптаз, гранат, слонова кост, яспис, магнетит, перли. Носете у себе си кехлибар (честичко почиствайте камъка).

Лечение с диета

Диета при екзема
Диета при екзема

Лекуването на хранителната алергия е най-важният момент в борбата с екземите. Ако не сте наясно кои продукти я предизвикват, потърсете лекар, за да ви направи алергично тестване. Можете да опитате и елиминираща диета.

Яжте повече мазна риба, обитаваща студени води (скумрия, сьомга, херинга), стриди, аншоа, калмари. Обикновено страдащите от екзема имат нарушение в обмяната на някои мастни киселини. То води до намаляване на производството на противовъзпалителни вещества. Изследванията сочат, че при емането на тези киселини чрез храната – поне два пъти седмично мазна риба, както и някои добавки (рибено и ленено масло), облекчават екземата. В същото време намалете използването на животински мазнини, тъй като те продуцират вещества – източници на “агентите”, причинители на възпаления.

Консумирайте повече продукти, съдържащи овес, тъй като той има противовъзпалително действие и е много полезен при екземи. Чудесно действа и маската за лице от овесени ядки, разтворени с малко вода или мляко. Разбъркайте добре получената кашичка и я нанесете върху лицето или друга част от тялото, поразена от екзема. След 15 минути отмийте засъхналата смес и проверете дали болните места са сухи и чисти.

Лечение със сокове

Соковете от моркови, зеле, спанак и магданоз са източници на бета-каротин, който в организма се преобразува според нуждите във витамин А и С; соковете от магданоз, зеле, сладък пипер и домати са много богати на биофлавоноиди и витамин С; соковете от червено цвекло, чесън и портокали – на селен и витамин С.

Соковете от корени на джинджифил, магданоз, картофи, чесън и моркови са източници на цинк и витамин А, а краставиченият сок е традиционно средство при кожни раздразнения.

Рецепта 1 – Вземете цяла връзка магданоз, две шепи спанак, 4 моркова и половин ябълка. Измийте ги добре, изчистете ябълката от семките и сложете в сокоизстисквачката. Пийте 2 пъти на ден по време на хранене.

Рецепта 2 – Вземете един ананас и отрежете две колелца от него заедно с кората с дебелина 2 см. Нарежете го на парчета и сложете в сокоизстисквачката заедно с половин краставица и половин ябълка без семена.

Ухапвания от насекоми

Когато се появят много комари, от кошерите излизат пчели, а над главата ви кръжат оси разходките сред природата започват да губят от чара си.

Обикновено ухапванията от насекоми причиняват само временно неудобство, но понякога предизвикват силни, дори опасни за живота алергии. Ако ухапването е в окосмената част на главата, където преминават много кръвоносни съдове, отровата се разпространява много бързо. Ухапването в гърлото или по устата заплашва с оток, който може да спре дишането. Затова не трябва да се отнасяте лекомислено към ухапванията от жилещи насекоми. Дори и когато не се получи алергична реакция, трябва незабавно да се вземат мерки. Като начало трябва да се измъкне жилото, за да не се разпространява отровата в организма. След това мястото на ухапването трябва да се промие и да се осъществят процедури за обезболяване и премахване на отока. За целта ще ви помогнат природните средства.

Билки за лечение на ухапвания

Билки при ухапвания от насекоми
Билки при ухапвания от насекоми

При ухапвания от жилещи насекоми много помагат растителните препарати. Така например лученият сок съдържа вещество, което неутрализира отровата, а запарката от ехинацея намалява силата на алергичната реакция и действа благотворно на имунната система – достатъчни са само няколко капки на мястото на ужилването. Можете да сдъвчете малко живовляк и да сложите кашичката върху болното място – болката, червенината, сърбежът и отокът ще изчезнат бързо.

Алое-листата

Смлените или силно нарязани листа се прикрепват към ужиленото място.

Енчец- листата

При ужилване налагането с пресни листа носи облекчение и премахва сърбежа.

Невен – цветовете

Сок. Маже се при ужилване от пчели и оси.

Лук – зелените пера или луковиците

Ужилените места от пчели, оси и комари се натриват със зелени пера от лук.

Памуче, потопено в сок от лук, се притиска към ужиленото място.

Мак – неузрелите зелени кутийки

Сокът от кутийките помага при ужилване от комари.

Магданоз – корените и листата

Вземете корени и листа от магданоз и ги сложете в сокоизстисквачката. Напоете марля с този сок и я закрепете върху ужиленото място с бинт или левкопласт.

Чесън

Смачкайте две скилидки чесън на каша и поставете върху марля, с който наложете ухапаното място за 30 минути.

Ароматотерапия

Ако предпочитате да не използвате химически средства за защита от насекоми, опитайте да си приготвите сами някакво защитно средство.

Евкалипт – 5 капки, лавандула – 4 капки, розмарин и хвойна – по 2 капки, кедър – 8 капки, мента, карамфил и канела – по 1 капка. Смесете всичко това с 60 капки растително масло-основа и ползвайте при нужда.

Ако във водата на ароматичната лампа добавите най-малко 20 капки етерично масло от босилек, евкалипт, здравец, маточина, карамфил, мента, кедър или лимон, ще държите нежеланите гости далеч от себе си.

Хомеопатия

Хомеопатия при ухапвания от насекоми
Хомеопатия при ухапвания от насекоми

Ledum 30 – приема се на всеки час в продължение на 4 часа като първа помощ при ухапване от насекоми.

Echinacea 12- при ухапване от комари и папатаци.

Urtica 30- приема се на всеки час до настъпване на облекчение, ако кожата е покрита с петна, сърби и се появява реакция, подобна на алергичната.

Акупресура

Масажирайте акупресурната точка, разположена на външния край на сгъвката на лакътя. Сгънете ръката и погледнете къде свършва сгъвката. Сложете палеца си в крайната точка на линията на сгъването, от външната страна по отношение на тялото и бавно натискайте в посока към ставата. Това ще намали зачервяването и отокът ще спадне, особено ако го направите веднага след ужилването.

Изгаряния

Лечение с билки и мехлеми

Билки при изгаряне
Билки при изгаряне

Алое-листата

Лечителите използват месестите листа на ало-ето от незапомнени вре­мена. Това растение съдържа витамините С и Е, а също така и цинк – вещество, което ускорява зарастването на раните.

Сок. Откъснете лист от алое, разрежете го надлъжно и изцедете върху раната прозрачния сок от средната му част. Можете да направите и ком­прес със сок, разреден с кипнала вода в съотношение 1:10 и охладен до стайна температура.

Сок от плодовете на арония се използва за намазване при леки изгаряния. Рецептата тук

От листата на лекарствен джинджифил  направете следния компрес – Току-що откъснатите листа се нарязват, завиват се в марля така, че тя да се овлажни и да пропуска сока от листата, след което се налага върху изгорялото място.

Родината на джинджифила е Южна Азия. Той не се среща като диворастящо растение, а се отглежда като градинско, понякога и в домашни условия (в саксии, сандъчета). Като подправка се използват корените му. Има бактирицидно действие, съдейства за изхвърлянето на шлаките от организма, катализатор е на различни ферментационни процеси.

Зеле – нарязани листа се смесват с яйчен белтък и със сместа се налага изгореното място.

Картофи – настържете един картоф и го поставете на марля, която сложете на засегнатото място. Закрепете с бинт за два часа.

Вземете си масло от облепиха и използвайте за наранявания на кожата от изгаряния или залежаване. Капвате 10 капки върху марля и поставяте на засегнатото място. Превръзката се сменя 3 дни всяка вечер. Същевременно пийте по 1 капсула три пъти на ден капсули ОМЕГА-7 масло от облепиха.

Ябълки – при изгаряния, измръзвания и бавно заздравяващи рани към поразените места се превързват резенчета сурова ябълка или ябълкова каша.

Градински чай – запарка за външно приложение: на 200 мл кипяща вода 2 супени лъжици листа. Използва се за вани или компреси при рани, леки изгаряния или измръзвания.

В капсулите масло от морков има високо съдържание на витамините F и А. Те предпазват кожата от UV лъчите. Съдържа антиоксиданти и лесно усвоими каротеноиди, които помагат за избягване последствията от прекомерно излагане на пряка слънчева светлина.

Прочетете тук как се дава първа помощ при изгаряния.

Хомеопатия

Urtica 30- приема се при леки зачербябания на кожата (на всеки 30 минути до настъпване на облекчение).

Върху поразената кожа се слагат влажни превръзки с Urtica losion (15 капки тинктура, разтворени в 250 мл кипнала и изстудена вода). Следете превръзките да остават влажни и да не се изместват.

Лечение със скъпоценни камъни и минерали

Ботсванският ахат, ахатът корнеол и обикновеният ахат помагат за регенерирането на клетките след изгаряне. Носете като бижу или у себе си хризокол, хризопраз, аквамарин и целестин за охлаждане, облекчаване на болките и балансиране на работата на всички системи на тялото.

Лечение с вода

Вода при изгаряне
Вода при изгаряне

При слаби изгаряния, за обезболяване и намаляване на възпалението се препоръчват като първа помощ студени обливания на поразените места по кожата и студени вани (без добавки на отвари и запарки във водата).

При слънчеви изгаряния, колкото и парадоксално за звучи, трябва веднага да се вземе горещ душ. Температурата на водата трябва да бъде максимално поносимата. Сибиряците в подобни случаи съветват човека да се напари добре във ваната.

Тялото се измива добре с лек сапун или гел. Възпалената кожа се подсушава много внимателно с хавлиена кърпа. След това върху изгорените места намажете тънък слой сметана от хладилника. След 30 минути оберете със салфетка внимателно онова, което не е попило в кожата. Ако имате мазна кожа, използвайте за намазването кисело мляко, но непременно студено. Нанасяйте върху кожата по малко сметана, докато температурата спадне и паренето изчезне. Но помнете: кожата трябва да бъде чиста, в противен случай потта, която се отделя, ще усили дразненето.

Източници: webmd.com; healthline.com; health.howstuffworks.com; folk-med.ru; narodnymisredstvami.ru

Това видео ще ви даде още полезни съвети за домашно лечение на пъпки

https://www.youtube.com/watch?v=CN_LcN2JwTs

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *