Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Прием на въглехидрати при диабет – трябва да знаете тези неща!

Колко въглехидрати при диабет трябва да приемате?

Тъй като въглехидратите повишават кръвната захар, контролирането на приема им е главното ви оръжие в борбата с диабета. Един от начините за това е броенето.

Следете колко въглехидрати дневно можете да си позволите и изпълнявайте с постоянство указанията всеки ден, за да уравновесите нивата на кръвната си захар, да се почувствате по-енергични и да избегнете усложненията, съпътстващи диабета.

Повечето храни (прясно мляко, плодове, хляб, зърнени закуски и т. н.) съдържат въглехидрати. Няма как да ги избегнете, а и не бива да го правите. Те са основният източник на енергия за организма. Решението е да предотвратите прекомерната им консумация в рамките на един ден или едно хранене.

Когато в организма постъпят въглехидрати, той ги разгражда до глюкоза, която навлиза в кръвообращението. С повишаването нивото на глюкоза панкреасът освобождава хормона инсулин, помагащ на глюкозата да премине в клетките, за да им осигури енергия. Колкото повече въглехидрати консумирате, толкова по-голяма нужда от инсулин изпитва организмът, за да преработи храната в енергия.

При диабетиците панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или организмът не може да усвоява пълноценно хормона, за да пренесе глюкозата в клетките. „Гладните“ клетки създават усещане за умора и отпадналост. Освен всички останали странични ефекти, хронично високите нива на кръвната захар засилват отделянето на свободни радикали и понижават имунитета. Решението е в премерения прием на въглехидрати през деня. Ето какво да направите:

1. Определете фактора „степен на активност“

Той се основава на пола и физическата активност. Колкото по-дейни сте, толкова повече калории и въглехидрати можете да консумирате. Ако сте „привързани“ към дивана в хола, се категоризирайте като „неактивни“. Ако понякога правите упражнения, сте „умерено активни“. Ако редовно се занимавате с гимнастика, сте „активни“. Ако тренирате силово всеки ден, сте „силно активни“.

хранене диабет
Кажете Не на вредните храни

2. Изчислете дневната си нужда от калории

Умножете два пъти теглото си по степента на активност, за да установите дневния брой на калориите, които трябва да приемате, за да поддържате настоящото си тегло. За да отслабвате с 500 г на седмица, трябва да намалите цифрата с 500 ккал. Например жена с тегло 70 кг и умерена степен на активност се нуждае от 1960 ккал дневно, за да поддържа това тегло. Ако се опитвате да отслабнете, имайте предвид, че жените не бива да приемат под 1200 ккал дневно, а мъжете – под 1500 ккал.

3. Определете от колко въглехидрати се нуждаете

50% от калориите, които приемате дневно, се осигуряват от въглехидрати. Посъветвайте се с диетолог, за да определите кои въглехидратни храни са най-подходящи за вас. Една въглехидратна единица се равнява на около 15 г въглехидрати за порция. Например 200 мл мляко съдържат 12 г въглехидрати и 1 въглехидратна единица. Въглехидратното съдържание е отбелязано на етикетите на продуктите.

4. Обърнете внимание на съдържанието на влакнини

Ако храната, която сте избрали, съдържа над 5 г влакнини, извадете количеството им в грамове от общото количество въглехидрати. Например ако някой продукт съдържа 24 г въглехидрати и 9 г влакнини на порция, считайте количеството въглехидрати за 15 г или 1 въглехидратна единица.

5. Разпределете равномерно въглехидратите

Ако искате да приемете 5 въглехидратни единици на закуска, спрете се на следната комбинация: 120 мл портокалов сок (1 единица), две филии препечен пълнозърнест хляб (2 единици), 3/4 купа зърнена закуска с 200 мл прясно мляко (2 единици) и чаша кафе без захар и сметана (не съдържа въглехидрати).

6. Измервайте кръвната си захар

Правете го преди хранене и два часа след това и си записвайте резултатите, както и какво сте консумирали. Данните относно храната и реакцията на организма ще ви помогнат да подбирате най-подходящото за вас меню. Всеки реагира различно на приетите въглехидрати, затова е важно да разберете какво количество дневно ви се отразява най-добре.

Измерването на кръвната захар не е нещо, което ще трябва да практикувате всеки ден до края на живота си, но го правете в продължение на няколко дни, за да разберете как организмът ви реагира на храната. Нивата на кръвна захар, към които да се стремите, би трябвало да са в следните граници: На гладно или преди хранене: 5 до 7,2 ммол/л Два часа след хранене: По-малко от 10 ммол/л Преди лягане: 5,5 до 7,8 ммол/л

7. Бъдете гъвкави

Ако кръвната ви захар е прекалено висока два часа след хранене, направете малко гимнастика или променете менюто си. Разходете се след хранене, за да видите дали нивата ще спаднат или опитайте да изключите няколко въглехидратни единици. Ако това не помогне, се консултирайте с личния си лекар. Може би е необходима медикаментозна намеса.

8. Бъдете постоянни

Хранете се приблизително по едно и също време всеки ден. Пропускането на хранения и колебанията в количеството на въглехидратите ще затруднят стабилизирането нивата на кръвната захар.

Важно е също така да приготвяте сами храната си. Така ще можете да наблегнете на полезните за вас продукти и да приготвите здравословни ястия. Предлагаме на вашето внимание две лесни рецепти – гарнитура за печено пиле или риба и вкусен хлебен чипс.

въглехидрати
Хранете се по едно и също време всеки ден

Гарнитура към печено пиле или риба

Тя е леко пикантна, богата на витамин С и изключително подходяща за гарнитура към печено пиле или риба.

2/3 чаена чаша пресен ананас или манго, на кубчета

1 киви, обелено и нарязано

1 малък портокал, обелен и нарязан

1 чаена лъжичка лют червен пипер, смлян

1 супена лъжица ситно нарязан червен лук

1 супена лъжица ситно нарязана червена чушка

1 супена лъжица прясно изцеден сок от зелен лимон

1 чаена лъжичка захар или подсладител

Смесете всички съставки в купа. Похлупете и оставете в хладилника 1 час. Сервирайте като гарнитура към печено пиле или риба. За допълнителен аромат прибавете 1 супена лъжица нарязана прясна мента или магданоз.

Хлебен чипс

Когато ви връхлети следобедният глад, посегнете към този домашно изпечен чипс, в който има доста по-малко калории и мазнини от продавания в магазините. Загрейте предварително фурната до 220 °С.

Разрежете едно пълнозърнесто хлебче хоризонтално на 4 филийки. Всяка от тях направете на по 6 парчета.

Наредете ги в тава и ги поръсете с краве масло или зехтин. В малка купа смесете 2 супени лъжици настърган пармезан, 1 супена лъжица сушен босилек, 2 чаени лъжички сушен риган, 2 чаени лъжички чесън на прах, 1 чаена лъжичка лук на прах, сол и черен пипер на вкус. Поръсете чипса с тази смес.

Печете около 5-6 минути, докато парчетата леко се запекат. Приберете ги в затваряща се торбичка.

Този хлебен чипс е много по-полезен от този, който се продава по магазините. Избягвайте да купувате всякакви храни, които съдържат прекалено много сол, мазнини и консерванти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *