ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гастроентерит – симптоми, причини и лечение на заболяването

Гастроентерит – лечение с билкови лекарства, хомеопатия и др.

Гастроентерит е общ термин за инфекция или раздразване на храносмилателния тракт, особено на стомаха и червата. Основните симптоми включват гадене, повръщане, диария и коремни спазми. Понякога тези симптоми се придружават от висока температура и обща отпадналост.

Гастроентеритът типично трае около три дни. Възрастните обикновено се възстановяват безпроблемно, но децата, старите хора и страдащите от друго заболяване са по-податливи на усложнения, например обезводняване.

Описание

Гастроентеритът е заболяване, причиняващо неудобство и дискомфорт, но рядко представлява опасност за живота в развитите страни. В Съединените щати всяка година около 220 000 деца се хоспитализират със симптоми на гастроентерит. От тях 300 умират в резултат на тежка диария и обезводняване. В развиващите се страни заболяванията, свързани с диария, са една от основните причини за смъртността.

Гастроентерит
Гастроентеритът обикновено трае около 3 дни

Вирусен гастроентерит

Гастроентеритът обикновено се причинява от инфекция с някои от следните вируси: ротавирус, аденовирус, астровирус, калицивирус и особен вид малки вируси с кръгла структура. Те се срещат по цял свят и представляват проблем на места, където здравеопазването и поддържането на хигиена не са на необходимото ниво.

Типичният начин на заразяване с тези вируси е по фекално-орален път, т.е. чрез приемане на храна, която е замърсена с фекален материал или при контакт с повръщаното или диарията на заразено лице и последващо пренасяне на замърсяването в устата. Възможни са и други начини на заразяване, тъй като контактът с поне 100 вирусни частици вече може да причини инфекция.

Обикновено децата са по-уязвими спрямо ротавирусите – най-често причиняващи остра водниста диария. Данните сочат, че всяка година в световен мащаб ротавирусите са причина за смъртта на 800 000 деца под петгодишна възраст. Според преценката на Центровете за контрол на заболявания и превенция ротавирусите налагат ежегодно в Съединените щати да бъдат хоспитализирани 55 000 малки деца и пеленачета. Възрастните също могат да се заразят с ротавируси, но при тях тези инфекции обикновено нямат никакви или почти никакви симптоми.

Бактериален гастроентерит

Бактериалният гастроентерит често е резултат от лоша хигиена, липса на чиста питейна вода или замърсена храна – условия, характерни за развиващите се страни. Природните или причинени от човека бедствия могат допълнително да влошат съществуващите проблеми с липсата на хигиена и безопасна храна. В развитите страни системите за производство на храни, тяхната обработка и дистрибуция могат да изложат милиони хора на бактерии, причиняващи заболяването. Най-често срещаните типове бактериален гастроентерит се свързват с бактериите салмонела (Salmonella) и кампилобактер (Campylobacter).

В Съединените щати само Campylobacter засяга повече от един милион души годишно; към 2008 г. обаче все по-нарастващата загриженост в развитите страни се насочва към Escherichia coli 0157 и Listeria monocytogenes. Холерата и дизентерията остават две проблематични болести за развиващите се страни и изследванията за разработване на дълготрайни ваксини срещу тях все още продължават.

Причини и симптоми

Гастроентеритът произтича от поемане на вируси, определени бактерии или паразити. Развалената храна също може да стане причина за заболяване. Определени лекарства и прекомерната употреба на алкохол могат да раздразнят храносмилателния тракт и да предизвикат гастроентерит.

Независимо от причината, симптомите на гастроентерита включват диария, гадене, повръщане, коремни болки и спазми. При някои пациенти може да се наблюдава подуване на корема, леко повишена температура и обща умора. Обикновено симптомите траят от два до три дни, но при някои вируси могат да продължат до една седмица.

Лекият пристъп на гастроентерит не налага преглед от лекар. Ако обаче симптомите се влошат или настъпят усложнения, необходима е медицинска помощ. Пеленачетата, малките деца, възрастните и лицата, страдащи от друго заболяване, се нуждаят от специално внимание в това отношение.

Обезводняването представлява най-голямата опасност при гастроентерита. Загубата на течности при диария и повръщане може да наруши електролитния баланс на тялото и да доведе до потенциални проблеми, застрашаващи живота, например сърдечна аритмия. Колкото по-дълго продължават симптомите, толкова рискът от обезводняване се увеличава. Признаците на обезводняване включват съхнене на устата, повишена или прекомерна жажда или рядко уриниране.

Симптомите, продължаващи от една седмица, могат да сочат към инфекция или смущение, които са по-сериозни от гастроентерита. Високата температура 38,9°С или повече, диария с кръв или слуз, кръв в повръщаното и силни коремни болки или подуване налагат незабавна лекарска намеса.

Диагностициране

Симптомите на гастроентерита обикновено са достатъчни за идентифициране на заболяването. Освен в случай на усложнения или на епидемия, откриването на специфичната причина за заболяването не е от първостепенна важност. Ако е необходимо да се идентифицира причинителят на инфекцията, се взема проба от изпражненията и се анализира за наличието на вируси, за причиняващи заболявания (патогенни) бактерии или паразити.

Лечение

Гастроентеритът обикновено е заболяване, което се самоограничава и отшумява. Симптомите на гастроентерит без усложнения могат да се облекчат чрез регулиране на хранителния режим, с помощта на билкови лекарства и хомеопатия. Настойката от блатен тъжник може да помогне за намаляване на гаденето и киселините в стомаха. След облекчаване на симптомите може да се използва хлъзгав (кафяв) бряст (Ulmus fulva) за успокояване на храносмилателния тракт.

Приема се, че хомеопатичните лекарства Arsenicum album, Ipecacuanha и Nux vomica също облекчават симптомите на гастроентерита. В китайското традиционно билколечение за облекчаване на гаденето и диарията се използват лекарствата Ро Chai и Pill Curing.

Във възстановителната фаза на гастроентерита се препоръчва подпомагане с добавки на бактериите, полезни за здравето на човека (пробиотици). Смята се, че живите култури на Lactobacillus acidophilus успокояват храносмилателния тракт и възвръщат нормалното състояние на чревната флора. При проучване през 2002 г. е установено, че те са сравнително ефикасни при лекуване на деца с остра инфекциозна диария. L. acidophilus се съдържа в кисело мляко с живи култури и под формата на капсули или прахчета в магазините за здравословна храна. Компресите с рициново масло върху корема могат да намалят възпалението, спазмите и дискомфорта.

Много важно е, докато трае пристъпът на гастроентерит, болният да поема достатъчно течности и да не престава да се храни. При отсъствие на обезводняване е достатъчно да се пият обилни количества безалкохолни течности – вода или сок. Кофеинът трябва да се избягва, тъй като действа диуретично.

течности
Важно е болният да поема достатъчно течности

Традиционната диета от банани, ориз, ябълково пюре и препечени филийки се понася добре от раздразнения от гастроентерит стомах, но не е особено питателна. Много медицински изследователи препоръчват хранителен режим, който включва комплексни въглехидрати (например ориз, пшеница, картофи, хляб и закуска от зърнени варива), нетлъсти меса, кисело мляко, плодове и зеленчуци. Млякото и останалите млечни продукти не би трябвало да създават проблеми, ако са част от нормалния хранителен режим. Трябва да се избягват мазни храни и храни с много захар. Тези препоръки се основават на клиничен опит и контролирани експерименти, но не са общоприети.

Алопатично лечение

За облекчаване на симптомите на гастроентерита са полезни свободно продаваните лекарства, например Pepto Bismol. Тези лекарства абсорбират токсините и водата или променят чревната микрофлора. Някои от лекарствата, които се продават свободно, използват повече от един механизъм за лечение на симптомите и тази информация трябва да бъде изписана върху етикета.

Ако лекарствата, които се продават свободно, не са ефикасни, лекарят може да предпише по-силно лекарство срещу диария, като Motofen или Lomotil. Ако в пробата от изпражненията на пациента бъдат открити патогенни бактерии или паразити, предписват се антибиотици.

Лекарят може да изпише Ondansetron (Zofran) за лечение на гаденето и повръщането. В проучване, извършено в Children‘s Memorial Hospital в Чикаго, една доза Ondansetron помага за облекчаване на симптомите и подпомага рехидратацията.

Минималното до умерено обезводняване се лекува с приемани перорално разтвори, които съдържат глюкоза и електролити. Тези разтвори се продават в търговската мрежа. Ако повръщането пречи на пациентите да приемат пълна доза от разтвора, те трябва да приемат течности в по-малки количества, но по-често.

Ако приеманите орално препарати за рехидратация не помогнат или се стигне до тежко обезводняване, необходимо е медицинско лечение под формата на интравенозна терапия. Тя може да бъде последвана от перорална рехидратация, когато състоянието на пациента започне да се подобрява. След постигането на нормална хидратация, пациентите могат да се върнат към нормален хранителен режим.

Понякога обезводняването при децата може да е толкова силно, че да налага хоспитализиране е интравенозна терапия. Изследване, публикувано през 2002 г., информира педиатрите, че често бързата интравенозна рехидратация и бързата носогастрална хидратация в спешното отделение са безопасни и ефикасни алтернативи на хоспитализацията при много деца с вирусен гастроентерит. Това е по-евтин начин, който освен това спестява на децата по-плашещото преживяване да пренощуват в болницата и да бъдат подложени на изследване в болнична обстановка.

Гастроентеритът обикновено отзвучава за два до три дни и няма дълготрайни последствия. Ако се стигне до обезводняване, възстановяването се удължава с няколко дни.

Превенция

Гастроентеритът може да бъде предотвратен чрез поддържане на добра хигиена, което включва щателно измиване на ръцете след ползване на тоалетна или след контакт със заразен човек, като се използват средства за дезинфекция за почистване на местата, с които е влизал в допир заразеният, както и изпиране на спалното бельо в гореща вода. Проверката дали храната е добре приготвена и свежа може да предотврати бактериалния гастроентерит, но може да се окаже неефикасна срещу вирусния гастроентерит.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *