ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вижте какви рискове носи хернията!

Д-р Росен Тушев е ръководител на „Вита Херния Център“ и началник на отделението по хирургия в болница „Вита“. Той обяснява подробно за хернията и какви са рисковете, които носи това заболяване. Ето какво казва още специалистът в интервю за „Здравен журнал“.

Д-р Тушев, какво представлява хернията?

Хернията е социалнозначимо заболяване, което се среща при около 2% от хората по света. Представлява излизане на тъкан, орган или част от орган през вроден или придобит дефект в мускулната или съединително тъканната обвивка на коремната стена. Различават се т.нар. слабинна, пъпна, епигастрална, следоперативна, „спортна херния“ и др.

Какви рискове носи хернията?

В зависимост от вида, големината и разположението на хернията, тя може да причини различни проблеми. Най-често са свързани с общо неразположение и дискомфорт, както и с болка. С времето херниите растат и това засилва усещането за дискомфорт, възпрепятствайки част от ежедневните активности. Ако човек не вземе навременни мерки, хернията може да се заклещи, което налага операция по спешност.

росен тушев
Д-р Росен Тушев

Как избирате какъв вид лечение да предприемете?

Операцията е единственото лечение при херния. Тъй като отворените оперативни методи (конвенционалната операция) са съпроводени с риск от инфекция на раната, има по-дълъг период на възстановяване, по-травматични са и протичат с повече проблеми в следоперативния период, предпочитаме извършването на лапароскопска операция поради тези причини.

Какви следоперативни мерки се взимат, за да не се допусне рецидив?

Съвременната лапароскопска техника на опериране, както и платната, които използваме, до голяма степен снижават риска от рецидив, но не можем да го премахнем напълно. Важно е след операция пациентът да следва медицинските предписания.

Има ли превенция?

Няма как да предотвратите вродените дефекти, които повишават риска от появата на херния. Можете, обаче, да намалите натоварването на коремните мускули и тъкани, като поддържате здравословно тегло; храните се с богати на фибри храни, които предотвратяват запека; избягвате всичко, което води до хронична кашлица (тютюнопушене, алергия, астма, хроничен бронхит и др.), която от своя страна може да доведе до появата на слабинна херния.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *