Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разширени вени – лечение с натурални средства, билки, сокове, витамини и минерали, хомеопатия, упражнения и всичко подробно

Всички вени на краката имат деликатни клапи, които се отварят, за да пропуснат кръвния поток към сърцето, а след това се затварят, така че гравитацията да не изтегли кръвта обратно в крака.

Разширени вени
Разширени вени

Ако тези клапи се повредят, кръвта се застоява във вената и вие получавате онова, което лекарите наричат разширена или варикозна вена. Варикозните вени могат да бъдат във всякаква форма и големина – от паяжина от фини капиляри до големи, отекли и грозни вени. Краката са натежали и изморени. Лекарите обикновено лекуват варикозните вени със специални чорапи – дебели, неудобни и скъпи чорапогащи, които облекчават болката, като намаляват течността във вените.

Натуропатите казват, че има по-ефективна терапия, която подобрява състоянието на разширените вени. Натуралните средства укрепват стените на вената, включително клапата, и преобръщат хода на процеса. И дори ако варикозните вени не изчезнат, натуралната медицина ще ви помогне да облекчите божата, да намалите възлите и изпъкналите вени и да не допуснете образуването на нови варикозни вени.

Витамини и минерални вещества, хранителни добавки (суплементи)

Витамини, минерали и суплементи за вени
Витамини, минерали и суплементи за вени

Витамин С – необходим е за укрепването на кръвоносните съдове. Специалистите препоръчват всекидневно да се приемат 1 000-2 000 мг витамин С. Ако получите разстройство, намалете дозата на 500-1 000 милиграма.

 

Бета-каротин, витамин Е и цинк – ускоряват заздравяването.

Антоцианини и проантоцианиди – пигменти, които се съдържат в плодовете с тъмен цвят – укрепват стените на вените и повишават общия им тонус.

Бромелаинът е храносмилателен ензим, добиван от ананаса, умее да „смила“ фибрина – протеин в тялото, който се струпва около варикозните вени и ги превръща в твърди буци. Пийте 3 пъти на ден по 500 мг бромелаин като профилактика. Вземайте добавката между храненията, така че ензимът да разгради фибрина, а не вечерята ви.

Квертецинът е  биофлавоноид, който укрепва вените

Биофлавоноидите са растителни пигменти, благодарение на които познаваме богатата палитра на плодовете и зеленчуците. Но тези полезни нутриенти не просто придават цвят, но вършат и конструктивни работа, като укрепват стените на вените, предотвратяват и лекуват варикозитите. Най-полезният биофлавоноид е кверцетинът. Той е фантастично средство за лечение и профилактика на варикозните вени. Сам, без чужда помощ, той може да излекува краката, покрити с посинели, болезнени варикозити. В зависимост от сериозността на проблема вземайте 1-2 капсули кверцетин от 500 или 600 мг 3 пъти на ден заедно с храната.

ВЕНОТОН – S е уникална научна разработка, която създава специален крем за подхранване, омекотяване и тонизиране на кожата. Специфичната комбинация от доказани билки помага при разширени вени и хемороиди, благодарение на силата на маслените извлеци от лайка, корен от бял оман, листа от смрадлика, цвят от невен, кори от дъб, вазелин и бронопол.

Изглед на опаковката на продукта Венотон S
ВЕНОТОН-S помага при разширени вени

Екстрактът от гроздови семена балансира състоянието на кръвоносните съдове и укрепва венозните стени и структурата на малките кръвоносни съдове; възпира образуването на тромби и отоци. Подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система като цяло.

Гинко (Ginkgo biloba) тонизира периферното кръвоснабдяване, облекчава симптоми, характерни за синдрома на Рейно и периодичното накуцване – две състояния, свързани с нарушения в периферното кръвоснабдяване. Синдромът на Рейно се характеризира със студени крайници и силно болезнено схващане на краката, което се усилва или изостря при ходене.

гинко билоба
Гинко билоба тонизира периферното кръвоснабдяван

Наномагнитните чорапи BIOMAGNETIC POWER (Биомагнетик пауър) са първите чорапи, действащи на принципа на нанотехнологиите и нямат аналог в България. Те засилват микроциркулацията на кръвта в краката и намаляват състоянието на дискомфорт, причинено от нарушено кръвообращение. Основното действие на магнитното поле е подобряване на кръвообращението и възстановяване на състоянието на кръвоносните съдове.

AktiVen е продукт с естествени съставки, който подпомага свободното протичане на кръвта във вените. Той е изпитано средство при уморени и натежали крака. Облекчава болките и улеснява справянето с отоци, спазми и възпалени капиляри.

Активен (Aktiven) Sanct Bernhard
Активен (AktiVen) – за здрави крака и вени

 

Соколечение

Сокове за лечение на вени
Сокове за лечение на вени

Ананасовият сок е източник на бромелин и витамин С. Вишневият, боровинковият и къпиновият сок са богати на антоцианини и проантоцианиди.

Соковете от магданоз и зеле са великолепни източници на бета-каротин и витамин С; от чесън и лук – на вещества, които не позволяват на кръвта да се задържа. Джинджифиловият сок има противовъзпалително действие и също пречи на задържането на кръвта.

Сок с чесън – връзка магданоз, 1 скилидка чесън, 4-5 маркова, 2 стръка целина. Сложете в сокоизстисквачката и пийте.

Сок с вишни – 1 чаена чаша вишни без костилките и 1 чепка грозде. Изстискайте сока от вишните и гроздето и излейте във висока чаша, по желание сложете бучки лед.

Направете си този сок за тонус – четвъртинка ананас с кората, половин ябълка, изчистена от семената, парче корен от джинджифил, дълго 2 см. Сложете в сокоизстисквачката и пийте.

Билколечение

При венозни заболявания се използват преди всичко растения с високо съдържание на рутин (витамин Р), например конски кестен. Препарати от подобни растения укрепват малките кръвоносни съдове и намаляват отоците.

Чай от глухарче за вени
Чай от глухарче за вени

Чай от глухарче. Най-простото предписание е всяка пролет, в продължение на един месец да се пие чай от глухарче. 2 супени лъжици корени глухарче се варят 5 минути в половин литър вода. Чаят се пие сутрин, обед и вечер 30 мин преди храна. Може да се използва за салати, да се приготвят различни ястия с него.

Пчелен прашец. Той е богат източник на рутин, вещество, осигуряващо здравината на съдовите стени.

Освен това много добра билка за вените е хамамелисът, който укрепва съдовата стена. Препоръчват се също препарати на базата на гинко билоба, подобряващи кръвообращението.

Седефчето (Ruta graveolens) също съдържа рутин като пчелния прашец. От него се добавят по 1-2 чаени лъжички и към други билкови смеси.

Направете следния извлек от пъпките на бяла бреза:

Бутилка от 1/2 л се напълва до 3/4 от обема с брезови пъпки и се залива с водка. Когато започнат болките, мястото се маже с течността. След 15 минути процедурата се повтаря и краката се вдигат на високо, за да си починат.

Билкова смес:

Дъб – клонките – 500 г (през зимата 300 г)

Кестен – клонките – 500 г (през зимата 300 г)

Върба – клонките -500 г (през зимата 300 г)

Бял смил – стръковете и листата – 200 г

Бутрак – стръковете и листата – 200 г

Лайка – стръковете и листата – 200 г

Жълт кантарион – стръковете и листата – 200 г

Прави се следната отвара. Смесените клони се слагат в голяма тенджера на силен котлон и се заливат със студена вода 10 литра. Щом заври се намалява и се оставя да къкри 30 минути. Маха се от котлона и се добавят билките. Захлупва се и престоява една нощ. От тази вода се правят вани на краката всеки ден преди лягане. Затопляте течността до 42 градуса и потапяте краката в нея за 35 минути. Не затопляйте допълнително.

От билката каланхое направете следния извлек. Напълнете зелена бутилка от бира половин литър с листа от растението и залейте със 70-градусов спирт. Оставете една седмица на стайна температура в тъмен шкаф и разклащайте всеки ден. След това използвайте спиртната течност за натривки на ходилата преди лягане. Правете това лечение най-малко три месеца.

Конски кестен – използване на цветовете

Кестен за вени
Кестен за вени

Сокът от цветовете, разреден с водка (1:2) се приема 3 пъти дневно по 30-40 капки. Курсът на лечение е 3-4 седмици.

Извлек се прави по следния начин – Напълва се буркан 600 грама с цветове и се залива със 70-процентов спирт. Оставя се една седмица на стайна температура, защитено от слънчева светлина (в тъмен шкаф). След това се приема по 1 чаена лъжичка, 3 пъти дневно с вода преди хранене поне 1 месец.

Конският кестен е едно от най-добрите народни средства за лечение на варикозни вени, тромбофлебити, тропически язви. Екстракт от изсушените плодове на това дърво, укрепва стените на кръвоносните съдове, като не им позволява да се деформират, намалява възпаленията и стимулира регенерацията на повредените вени. Изследване, при което са били наблюдавани 240 души с варикозни вени, показало, че приемането на 50 мг есцин два пъти дневно в продължение на 12 седмици е довело до 25-процентно намаляване на отоците в долната част на краката.

Компреси с листа от конски кестен – измиват се няколко листа от конски кестен и се закрепват с бинт върху разширените вени. Превръзката не се стяга, за да не се наруши кръвообращението.

Тонизирайте вените

Когато вената не е тонизирана, тя е лесна жертва за възпаление. Така наречените вещества венотоници укрепват еластичните фибри във венозната стена и подобряват нейния тонус – тоест, способността да се стяга и съкращава. Дивият кестен е страхотен венотоник. Вземайте 2 пъти на ден капсули от 300 мг или 30 капки тинктура. Потърсете продукт със стандартизирано съдържание на 60 мг есцин – активният венотоник в растението.

Гелът с див конски кестен, розмарин и арника е с доказани ефективни свойства. Препоръчваме ви да го употребявате при разширени вени, при подути и отекли крака, напукани капиляри. Освен това помага на хора, които водят застоял начин на живот или продължително време им се налага да стоят прави.

Гелът с див кестен и лозови листа има силен антиоксидантен ефект и укрепва капилярите и вените. Той се използва при уморени, отекли и натежали крака, като премахва отоците и неприятните усещания. Стимулира проточността на венозната кръв. Активните съставки в гела значително подобряват еластичността на кръвоносните съдове на краката.

Гроздови семки или борова кора за още по-силни вени

Масло от гроздово семе за вени
Масло от гроздово семе за вени

Тези екстракти са богати на антоцианидини и проантоцианидини, две групи превъзходни биофлавоноиди за укрепване на стените на вените, казва Марк Стенглър, лекар натуропат от Сан Диего. Той препоръчва профилактичен дневен прием на 150 до 300 мг от тези екстракти, за да не допуснете влошаване на варикозитите и за подобряване на състоянието на вените.

Черешите, боровинките и къпините са богат източник на тези биофлавоноиди, затова яжте колкото може повече.

Бодлив залист  предотвратява възпаленията

Често варикозните вени се възпаляват и се превръщат в болезненото състояние флебит. Можете да предотвратите възпалението с растението бодлив залист (Ruscus aculeatus). Препоръчваната терапия включва 3 пъти на ден по 100 мг. Потърсете екстракт от бодлив залист стандартизиран за 10% от активната съставка рускогенин.

Боровинка и готу кола защитават вените

Това са още две растения с изразени венозащитни и веноукрепващи свойства. Вземайте 80 мг боровинка 3 пъти на ден при поява на първите варикозни вени. Потърсете продукт стандартизиран за 25% от биоактивното вещество антоцианозид. Ако забележите подобрение, можете да намалите дозата наполовина.

Д-р Сет Баум, интегративен кардиолог и основател на едноименния Интегративен кардиологичен център в Бока Ратон, Флорида, предписва на своите пациенти с варикозни вени екстракт от готу кола, като препоръчва дневен прием от 60 до 120 мг стандартизиран екстракт от готу кола, който набавя 50 мг от биоактивната съставка тритерпенови киселини. Вземайте екстракта 1 месец и следете дали ще настъпи подобрение.

Алое вера гел леки крака повдига тонуса на стените на капилярите. Използва се при уморени крака, заседнал начин на живот, продължително носене на високи токове, наднормено тегло, носене на тесни дрехи, прекомерна топлина, дълго стоене прав.

 Гел балсамът с червени лозови листа се препоръчва за хора със слаби капиляри по тялото и склонност към разширени вени.Екстрактът от червени лозови листа ефикасно заличава симптомите на хронична венозна недостатъчност. Има облекчаващо действие при чувство на тежест в краката, премахва болките, заздравява кръвоносните съдове и подобрява тяхната еластичност.

 Хранене

Домати и чесън са полезни за вени
Домати и чесън са полезни за вени

При разширени вени е важно спазването на здравословната дневна норма от половин килограм плодове и зеленчуци. От целулозата в тях се синтезират фиброзни влакна, които укрепват стените на съдовете. Мазните и солените храни трябва да се изключат от менюто. Поетата вода, която трябва да е поне 2 литра, когато се яде мазно и солено се задържа в тялото, увеличава се обемът на кръвта и се натоварва сърдечно-съдовата система. Излишните килограми товарят и съдовете. Отслабването, както и движението са важни за вените.

Домати

Един зрял домат се нарязва на филийки и се прикрепва към болното място. След 3-4 часа резенчетата се подменят.

Чесън

Настъргва се на ренде или се смачква. 250 г от кашата се залива с 350 г течен мед и се размесва много добре. Сместа се оставя за седем дни. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно 40 минути преди хранене. Курсът на лечението е 1-2 месеца.

За укрепването на кръвоносните съдове е полезно също така в продължение на 2-3 месеца сутрин на гладно да се изяжда 1 смачкана скилидка чесън с вода. Това лечение е противопоказно за хора с язва на стомаха и дванадесетопръсника. При проблеми със стомаха вземайте чесън капсули.

Черен дроб и разширени вени

Всичко, което вреди на черния дроб, предразполага към застой на кръвта във вените и води до разширяването им. Като се подкрепя работата на черния дроб, може да се спестят усложненията, казва д-р Атанас Михайлов в книгата си „Въведение в природолечението“. Ето и неговите препоръки за чернодробно прочистване:

Сутрин на гладно се взема 1 равна чаена лъжичка ан­глийска сол с 50-70 мл вода. Половин час по късно се взема 1 супена лъжица английска сол със 100-200 мл вода. Ляга се в леглото, поставя се грейка в областта на дясното подребрие и се пие на малки порции хминерална вода с добавка на лимонов сок. По пладне – лек зеленчуков обяд. 2 часа свободни занихмания, разходка. След това отново в леглото с грейка в дясното подребрие, пиене на минерална вода с лихмонов сок – до 18 часа. След 18-19 часа на порции се изпива 100-300 мл топъл зехтин с лимонов сок. Следва по 15 мин дихателна гимнастика на всеки час. Сяда се на петите, запушва се лявата ноздра и се вдишва дълбоко през дясната. Задържа се колкото е възможно, без да се стига на чувство за задушаване, бавно се издишва и се завършва с изкашляне. Отново се задържа дишането. Следващите 45 мин – почивка. Поставя се магнит в областта на дясното подребрие. Това се прави до 23-24 часа. На следващата сутрин чернодробното прочистване завършва с 1 супена лъжица рициново масло и 1-2 чаши топла вода или чай.

Чернодробното прочистване се прави 2-4 пъти между април и октомври, през зимата не се прави.

Ароматотерапия

Ароматерапия за вени
Ароматерапия за вени

При варикозно разширение на вените помага масажът с етерични масла: 5 капки масло от невен, лавандула или розмарин на 10 мл масло-основа (зехтин или бадемово). При отоци на лимфите се препоръчва масаж с кипарисово или лимоново масло (3 капки на 2 супени лъжици масло-основа, които всеки ден се втриват в болните места). Тези масла имат тонизиращо действие върху вените и артериите. Могат да се използват и за вана (6 капки във водата за вана).

Най-доброто средство на ароматерапията против разширени вени е кипарисовото масло. То се добавя към масло-основа от жожоба и се нанася два пъти дневно на краката без никакъв натиск. Движенията винаги трябва да бъдат отдолу нагоре. Лечението е продължително и изисква търпение. От време на време сменяйте етеричното масло: Вместо кипарисово използвайте етерични масла от лавандула, розмарин, бял равнец и хвойна.

Много е полезно успоредно с това да се взимат препарати с чесън в капсули и да се консумира колкото може повече чесън.

Хомеопатия

Хомеопатия
Хомеопатия

Beilis 12- ако вените са възпалени и болезнени.

Fluoric. Acid 12 – при варикозни вени, особено при наличието на малки участъци с венозни “паяжини”.

Избраното лекарство трябва да се взима два пъти дневно, а приемът да бъде прекратен, когато подобрението е трайно. Ако отново настъпи влошаване, лечението трябва да се повтори при условие, че симптомите са същите и отговарят на съответното лекарство.

Лечение със скъпоценни камъни и минерали

При варикозно разширение на вените се използват еликсири от корал и мед. Носете у себе си или на бижу кехлибар или цитрин за прочистване на лимфната система.

Лечение с вода

Лечение с вода за вени
Лечение с вода за вени

Препоръчват се всекидневни обливания на краката със студена вода от нивото на бедрата надолу, контрастни обливания на бедрата и колената, както и студени вани на краката.

Много полезно е вървенето по вода с боси крака.

Внимание! Не правете горещи вани и не ползвайте грейки. Под въздействието на топлината вените се разширяват.

Обливане от нивото на бедрата – това е лечебен метод при разширени вени в средна степен, различни кожни заболявания, а също и ефикасен начин за закаляване. Под въздействието на студената вода върху кожните рецептори вътрешнокожните мускули се свиват и се предизвиква силно стесняване на кръвоносните съдове. В резултат на този спазъм към вътрешните органи се насочва значително количество периферна кръв. Това осигурява на клетките допълнителен приток на кислород и хранителни вещества. Процедурата предпазва от застойни процеси в краката, повишава еластичността на мускулите, техния тонус, способността им да се свиват, помага за нормализирането на кръвното налягане, успокоява и гарантира здрав сън.

Преди процедурата затоплете добре краката си.Температурата на въздуха в стаята не трябва да бъде по-ниска от 19°С.

Използвайте подвижен душ, като свалите от него разпръсквателната фуния. На дъното на ваната сложете дървена решетка, за да не изстудите краката си.

Обливането започва откъм гърба. По външната страна на десния крак насочете бодната струя нагоре към седалището, задръжте там за миг. След това пуснете струята надолу по вътрешната страна на десния крак и когато стигнете дясното стъпало веднага прехвърлете на лявото. Процедурата продължава като обливате краката отпред. Започнете с десния крак. Водете струята от стъпалото към слабините, задръжте там няколко секунди и пуснете надолу, като обливате десния крак от вътрешната му страна.

В същия ред облейте и левия крак. В областта на слабините местете струята от едната и от другата страна, обливайки успоредно двата крака. Завършвайки процедурата, облейте със струята ходилата и на двата крака.

След привършване на обливането не се изтривайте, а оберете с ръка водата от тялото, доколкото е възможно или се изтръскайте. Облечете пижама или анцуг върху мокрото си тяло, обуйте чорапи, легнете и се завийте с топло одеяло за половин час. Още по-добър вариант е да повървите или подскачате на място за малко. Гимнастиката също върши добра работа.

След процедурата ще почувствате как приятна топлина обхваща не само краката ви, но и областта на таза и корема. Тази процедура тонизира целия организъм, предизвиква чувство на бодрост и лекота.

Противопоказания: ишиас, инфекциозни болести на бъбреците и пикочния мехур, хипотония, менструация.

Контрастни обливания на краката от нивото на коляното се препоръчват за активизиране на кръвообращението, сваляне на високо кръвно налягане и като успокояваща и закаляваща процедура.

Температурата на въздуха не трябва да е по-ниска от 19°С. Сложете на дъното на ваната дървена решетка, която да осигури въздействието на процедурата и върху ходилата ви. Подгответе подвижния душ. Температурата на топлата вода не трябва да е по-висока от 36-38°С.

Започнете обливането от десния крак. От пръстите вървете нагоре. Като стигнете малко по-високо от коляното, задръжте там, за да се затопли кракът ви добре и направете обратните движения надолу, но вече по вътрешната страна на крака.

По същия начин процедирайте и с левия крак. Обливането със студена вода не трябва да продължава повече от 5-8 секунди. Повторете процедурата още веднъж и завършвайки, облейте със студена вода стъпалата на двата крака.

Оберете с ръце водата от краката си, завийте ги с кърпа и обуйте вълнени чорапи. Легнете, като се завиете с топло одеало и останете така 20-30 минути. Можете ga се сгреете и с бягане на място или леки физически упражнения.

Противопоказания: ишиас, инфекциозни болести на бъбреците и пикочния мехур, хипотония, менструация.

Физически упражнения

Поне половин час на ден трябва да ходите. Освен това спортът е много важен. Карайте колело, плувайте и ходете. Не се препоръчва тенис и бодибилдинг.

Накарайте мускулите на прасците си да работят. Когато са тренирани, те действат като помпа, поемайки функциите на отслабналите клапани. Много са полезни плуването, ходенето пеша, бягането и карането на велосипед.

Изброените по-долу прости упражнения повишават тонуса на вените. Изпълнявайте ги редовно и никога няма да ви болят краката.

Упражнение за заздравяване на вените
Упражнение за заздравяване на вените

Започнете с вдигане на пръсти и отпускане на пети от изходно положение – разтворени крака на нивото на раменете и сгънати колене. Започнете бавно 5 пъти и продължете по-бързо още 5 пъти. Като напреднете с упражнението, правете по 10 пъти.

За подобряване на кръвообращението легнете на постелка на пода и подпрете седалището с ръце. С краката правете движения все едно карате колело, като редувате протягане на пръстите със свиване на стъпалото.

Вземете малка грапава топка и я търкаляйте със стъпалото си, като редувате дясното и лявото, докато седите. Правете това упражнение по 10 минути за всеки крак, докато гледате телевизия, например.

Ако ви се налага да седите продължително време, например зад бюрото или в самолет, раздвижвайте стъпалата и пръстите на краката си, като ги повдигате и спускате. Свивайте и отпускайте краката в коленете.

Всяка гимнастика, която раздвижва краката, е полезна, но най-добрата активност за хората с разширени вени е разходката във вода. Движението и налягането на водата върху краката е много ефективна комбинация за изтласкването на кръвта от краката към кръвообращението. Правете разходки и лек джогинг в басейна по 30 мин 5-6 дни в седмицата.

За спокойна нощ повдигнете долния край на леглото или матрака, за да облекчите болката и да подобрите кръвообращението в краката през нощта. Най-лесният начин е да повдигнете с тухли долния край на леглото.

Йога

За да намалите притока на кръв към краката използвайте подходящи пози – стойка на рамене, повдигане на таза. За почивка легнете на пода и вдигнете краката си на стената. Сложете малка възглавничка под седалището. Дишайте дълбоко и спокойно. Стойте в тази поза около 5 минути.

Стойка на рамене

Йога за облекчаване на разширени вени
Йога за облекчаване на разширени вени

Легнете по гръб, краката събрани, ръцете отпуснати край тялото. Вдишайте, подпрете се на ръце и вдигнете краката над главата си. Повдигнете таза и подпрете с ръце кръста си. Издишайте и опънете краката нагоре, изправяйки гърба. Вече сте в стойка на рамене. Дишайте бавно и дълбоко. За да ви бъде по-лесно, можете леко да свиете краката си в коленете.

Вдигане на таза

Застанете на четири крака, като се подпрете с лакти на пода. При вдишване извийте гърба нагоре. В това положение пребройте до 5, издишайте и извийте гърба надолу, като отметнете главата си назад. В това положение си починете и повторете упражнението.

Внимание! И двете пози са противопоказни при високо кръвно налягане!

Само за жени

Как да избегнем появата на “паяжини” около малките повърхностни вени?

Почти при 40 на сто от жените на бедрата, под коленете и по ходилата се виждат ситни червени, синкави или виолетови жилчици. Причината за появяването им са разширените малки кръвоносни съдове по повърхността на кожата.

Отчасти това се дължи, както и при варикозните вени, на въздействието на естрогена. Предполага се, че значение има и генетичната нагласа.

По време на бременността “паяжинки” от разширени вени се появяват при 2/3 от жените. В повечето случаи след раждането те изчезват. “Паяжинките” по краката обикновено не разкрасяват жените, но и рядко предизвикват болки и отоци, характерни за варикозните вени.

По правило специалистите лекуват този дефект по същия начин, както и варикозните вени. Но тези „паяжини” могат да бъдат сравнени с първите бели косми. Вие ги изскубвате, това, обаче, съвсем не означава, че няма да се появят нови.

Народната медицина предлага някои средства, които задържат развитието на некрасивите “паяжинки” по краката.

Добавяйте боровинки в кремовете и кашите, които варите. Боровинките и малините съдържат биофлавоноиди – природни съединения, укрепващи кръвоносните съдове. В съчетание с витамин С и някои други хранителни вещества те намаляват чупливостта на капилярите. Колкото по-тъмен цвят има един плод, толкова е по-богат на биофлавоноиди, (къпини, вишни).

Яжте препарати от гинко. Листата на дървото Ginko biloba укрепват тъканите, от които са образувани венозните стени. Препарати от това растение ще намерите ТУК.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако имате разширени вени, непременно отидете на лекар, когато забележите нови симптоми или при засилване на болката и умората. Знайте, че сте изложени на по-висок риск от флебит (възпаление на вените) и трябва да сте нащрек за образуване на съсирек. Своевременно уведомете вашия лекар, ако забележите твърди буци по вените, които не се разнасят, парене в крака или болезнен, зачервен локален оток. Но ако варикозните вени не са възпалени, можете да се доверите на лекар натуропат. В повечето случаи природната медицина ще ви помогне да се избавите от болката и да излекувате разширените вени.

Източници: emedicinehealth.com; medicinenet.com; stylebody.ru; aif.ru

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Разширени вени – лечение с натурални средства, билки, сокове, витамини и минерали, хомеопатия, упражнения и всичко подробно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *