Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Трябва да знаете: Ето тези заболявания причиняват нощна слепота!

Нощната слепота, наричана понякога и „кокоша слепота“, е симптом на няколко различни заболявания или състояния. Всички възможни причини за нея са свързани с начина, по който светлинните лъчи достигат до окото. Светлината преминава през роговицата и лещата и достига до ретината в задната част на окото.

Ретината се състои от фоторецептори, които представляват специализирани нервни клетки. Те получават светлинни лъчи и ги превръщат в електрически сигнали, които след това биват подавани към мозъка, създавайки образ.

Фоторецепторите биват два вида – пръчици и колбички. В човешкото око има три милиона колбички и сто милиона пръчици. Двата вида фоторецептори имат сходна структура, но пръчиците имат по-голям външен сегмент от колбичките.

Външните сегменти на фоторецепторите съдържат чувствителни към светлината фотопигменти, които променят формата си всеки път, когато върху тях попадне светлинен лъч. Пръчиците съдържат фотопигментите ретинал и родопсин, а колбичките – ретинал и три различни опсина. Родопсинът може да прави разграничение единствено между различните степени на интензивност на светлината, а опсините на колбичките различават дължините на светлинните вълни в червения, синия и зеления диапазон.

Нощната слепота е симптом на няколко различни заболявания
Нощната слепота е симптом на няколко различни заболявания

Ето защо пръчиците „виждат“ само черно и бяло, а колбичките виждат различни цветове. Освен това пръчиците дават възможност на окото да улавя движение и осигуряват периферното зрение.

Пръчиците отговарят за зрението в полумрак, а колбичките – за зрението при ярка светлина. Пръчиците са разпръснати по ретината, а колбичките са разположени само в центъра й. Зрението в полумрак и тъмнина е неясно поради връзките между фоторецепторите и нервните клетки, които са свързани към мозъка.

Всяка пръчица трябва да споделя тази връзка към мозъка с още няколко себеподобни, така че мозъкът не знае точно от коя пръчица е подаден сигналът. От друга страна, в ярка светлина зрението е остро, защото всяка колбичка има своя собствена връзка към мозъка и той може да определи точно от кое място на ретината идва сигналът.

Друга характерна черта на пръчиците е, че те трябва да се адаптират към тъмнината. Най-добър пример за това е, когато човек влезе в затъмнен киносалон. Отначало не вижда почти нищо. След малко зрението се подобрява и той започва да различава предмети, а накрая вече вижда сравнително добре. Този процес на адаптиране към тъмнината се осъществява заради химическата природа на родопсина. На ярка светлина родопсинът се разгражда и пръчиците не функционират. На тъмно родопсинът се произвежда по-бързо, отколкото се разгражда. Адаптирането към тъмнината отнема между 15 и 30 минути и когато приключи, увеличава чувствителността към светлината с около 100 000 пъти.

Причини и симптоми:

Състоянията и заболяванията, които могат да причинят нощна слепота, са няколко:

Катаракта – това състояние се характеризира със замъгляване на лещата.

– Вродена нощна слепота – това е наследено, стабилно заболяване, при което хората страдат от никталопия.

Скорошният напредък в генното картографиране помогна да бъдат идентифицирани няколко мутации, на които се дължи тази форма.

– Състояния на черния дроб – намаленото нощно зрение може да бъде свързано е лошо функциониране на черния дроб (поради множество различни състояния), което влошава метаболизма на витамин А.

– Дегенерация на макулата – дегенерацията на макулата (специализирана област) от ретината може да причини нощна слепота.

– Пигментен ретинит – това е наследствено очно заболяване, при което се наблюдава прогресивно влошаване на фотопигментите на фоторецепторите, което в края на краищата води до слепота. Пръчиците биват унищожени на ранен етап от заболяването, което води до никталопия.

Нощната слепота у децата може да бъде ранен признак за пигментен ретинит. Скорошните генетични изследвания успяха да открият мутации, свързани с пигментния ретинит в човешката хромозома 19.

– Недостиг на витамин А — най-често нощната слепота е в резултат на недостиг на витамин А; всъщност тя се явява един от първите признаци за дефицита му.

– Ксерофталмия (сухота на окото) – това състояние се характеризира със сухота на конюнктивата (ципата, която покрива клепачите и откритата част на окото) и роговицата, чувствителност към светлината и нощна слепота. Причината за него е изразен недостиг на витамин А. Ксерофталмията рядко се среща в страни, където има наличие на достатъчно млечни продукти.

– Недостиг на цинк – цинкът е минерал, необходим като витамин А за подобряване на зрението.

Диагностициране:

Нощната слепота може да бъде диагностицирана и лекувана от офталмолог (лекар, специализирал в лечение на очни състояния и заболявания). Оптиците могат да изписват само очила, но офталмолозите са в състояние да диагностицират и лекуват, проблемите със зрението.

Диагностицирането започва с подробна медицинска история по отношение на никталопията. Въпросите трябва да изяснят: тежестта на нощната слепота, кога е започнал проблемът, дали се е развила постепенно или е настъпила изведнъж, и т.н. Извършва се преглед на очите.

Възможно е да бъде извършен преглед с помощта на лампа с процеп, при който се използва тесен лъч силна светлина, за да се прегледат вътрешните компоненти на окото. Може да се наложи извършването и на допълнителни изследвания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *