Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ишиас – Причини за поява, симптоми и методи на лечение

Ишиас – възпаление на седалищния нерв, което води до мъчителни болки и усложнения. Има ли безопасен метод на лечение?

Възпалението на седалищния нерв в областта на медицината се определя най-често, като ишиас. Почти всички симптоми на ишиас, са свързани с патологични промени, които настъпват под влиянието на възпаление, което се разпространява по цялата дължина на седалищния нерв.

Ишиас се усеща по време на извършване на ежедневни движения и натоварвания и особено остро по време на тренировка: скокове, бягане, изкачване на стълби.

 

Основните причини за ишиас:

 

Ишиас в медицината обикновено не е посочен, като самостоятелно заболяване. Различни прояви на нервни възпаления се появяват по различни причини. За да се избере най-правилното лечение, първо трябва да се определят основните причинители на болка. Най-често установените причини за ишиас са:

Дискова херния. Получената ненормално издатината на хернията, когато влакнестият пръстен притиска нервните окончания, и по този начин се създават условия за последващо възпаление.

ишиас симптоми

Хернията на междупрешленните дискове  е много опасна, поради възможността от прищипване на седалищния нерв.

  • Инфекциозни заболявания. Различни патогени, които попадат в района на седалищния нерв, произвеждат токсини и под тяхно влияние се появява възпаление.
  • Интоксикация. При такъв процес навлизат отрови в организма.
  • Хипотермия.
  • Остеофити, т.е. образуването на костни издатини, шипове по грабначния стълб, които характеризират прогресивна гръбначна остеохондроза и дразнещ ефект върху нервните окончания.
  • Злокачествени или доброкачествени тумори лумбосакрален.
  • Спондилолистези – изместване на прешлените по отношение на другите.

Всяка една от тези причини за ишиас има също различни фактори. За тяхната идентификация е необходимо да се проведе изследване.

 

Клиничната картина на ишиас

ишиас седалищен нервСимптомите се появяват под формата на силно парене, срязване или остри болки в гръбначния стълб и опашката. Симптомите на ишиас са основно свързани с естеството на различните болки и сензорни нарушения от различна степен в долните крайници.

В началото на развитието си, нервното възпаление се описва по няколко начина:

  • Болката от ишиас в острия стадий на заболяването е като „ножоподобно“. Някои пациенти го описват като срязване, парене. Там обикновено е внезапно.
  • Болката се простира от талията до зоната на бедрата, в подколенната ямка и се движи по задната страна на крака.
  • Болките от ишиас са постоянни и често, могат да бъдат под формата на атаки с различна обща продължителност.
  • Интензивността на болката е различна. Някои пациенти чувстват остра, пронизваща болка, утежнена от най-малкото движение. Други пациенти описват болката като еднообразна и тъпа, не даваща силен дискомфорт.
  • Обикновено болката е едностранна, едновременно на две места се случва рядко.
  • Понякога болката се разпростира по дължината на целия долен крайник, достигайки пръстите на краката. Тази болка в долната част на гърба може да липсва.

 

Нелекуването на възпален седалищен нерв често води до усложнения. Най-честите последствия са:

 

Нарушени чувствителност на на кожата на стъпалото и пишяла.

Постоянната болка води до промяна в тонуса на долните мускули на крайниците и кръста. Това води до факта, че болният започва да заема поза, в която най-тревожните симптоми на болка ще бъдат минимални. Най-често тя носи облекчение и представлява положение, при което човек се навежда напред и леко встрани.

Нарушения в процеса на огъване на коляното и глезена.

Нарушаването на инервацията води до факта, че постепенно се развива мускулна атрофия.

Нарушени рефлекси.

Тежка и продължителна форма на ишиас води до остеопороза, т.е. унищожаване на тъканта на бедрената кост, долната част на крака и стъпалото.

Промяна на цвета и текстурата на кожата. Кожата на крака става червеникава или, обратно, бледа кожа. Кожата започва постепенно да изтънява.

Може да се наблюдава сухота, или обратното, навлажняване на кожата на долния крайник.

Болката при ишиас може да расте бавно и може да възникне внезапно и неочаквано рязко. Острата болка е най-често предизвикана от удар, падане или неудобно движение. Тежко обостряне на възпаление се задейства чрез активиране под въздействието на остеохондроза, хипотермия, инфекция или интоксикация.

 

Принципи на лечение на ишиас

 

Симптомите и лечението на ишиас при всеки човек е индивидуално. За да има компетентно и ефективно лечение, лекарят трябва да установи най-напред основната причина за болестта. И затова са правят различни изследвания, определят се рефлекси и завършва CT гръбначния стълб. Лечението на ишиас трябва да бъде цялостно и да включва следното:

  • лекарствена терапия;
  • физиотерапия;
  • масаж и рехабилитация;
  • методи на народната медицина.

Предписването на лекарства почти винаги е необходимо за облекчаване на болката и за облекчаване на симптомите на възпаление. В острата фаза се назначават болкоуспокояващи под формата на инжекция. По време на инжектирането в мускулите на задните части, е важно да не се засегне самия седалищен нерв. Нестероидните противовъзпалителни средства се използват за намаляване на възпалението. За облекчаване на болката се използва и външни агенти. Те включват мазила, базирани на отровата на змии и пчели, мехлем с камфор и терпентин.

 

Необходима е и витаминозна терапия за повишаване на имунната система и да се ускори възстановяването.

 

Както в острата, така и в хроничната фаза на ишиас пациентът трябва да бъде масажиран. Провеждането на масажи подобрява микроциркулацията, облекчава мускулния тонус, помага за частично облекчаване на болката. От физиотерапия подходящи са електрофореза, магнитна терапия, лазарна терапия. При някои пациенти, акупунктурата помага, но тази процедура изисква достатъчно професионални квалификации. След успокояване на изразена болка на пациента се препоръчва да се извършва комплекс от терапевтични упражнения на дневна база.

Физическата активност е от съществено значение за подобряване на движението, под влиянието на упражнения се подобрява кръвообращението и укрепва имунната система.

Използване на най-популярните лечения за ишиас и достатъчно различен висока ефективност. Широко използвани са мехлеми, чайове и противовъзпалителни билкови компреси.

Но всеки трябва да разбере, че в основата на компетентентното лечение е откриване на основните симптоми на заболяването. Никога не трябва да се отнасяме с пренебрежение към собственото си здраве.

нанобелтДруг ефективен начин да се справите с болката е да се използва оригинален магнитен колан. Такъв високо технологичен продукт, съобразен с най-модерните методи на нанотехнологиите е магнитният колан Нанобелт!

НАНОБЕЛТ е първият в България колан, който помага да спрете мъчителната скованост, стягане, възпаления и непоносими болки в кръста и гръбначния стълб. Той действа, благодарение на система от магнити, които помагат за:

  • облекчаване на болките;
  • намаляване на спазмите;
  • успокояване на възпаленията;
  • подобряване на микроциркулацията на кръвта и др.

нанобелт магнитиНАНОБЕЛТ има специална приставка със 17 мощни магнита, които оказват благотворно влияние при дискомфорт в кръста. Той прилепва плътно и въздейства директно на засегнатите участъци. Подобрява мускулния тонус, съдейства за бързо преодоляване на болката, схващането, сковаността и дискомфорта. Действа върху болки в кръста, причинени от:

  • дископатия;
  • дискова херния;
  • шипове на лумбалните прешлени;
  • лумбаго;
  • ишиас;
  • артроза;
  • възпаления и постоянна преумора;
  • всякакви неврологични проблеми и др.

Колкото по-дълго се носи НАНОБЕЛТ , толкова повече се усилва неговият ефект.

ПОРЪЧАЙТЕ НА: 0885 49 20 82 и 0877 90 45 79 или онлайн от тук:

възпален ишиас симптоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Ишиас – Причини за поява, симптоми и методи на лечение

  1. Петър Караджов каза:

    Хубава информация, но бихте ли ми казали каквъ мехлем помага или някоя билкова рецепта?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *