ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тази храна трябва да се избягва от онкоболните!

Онкоболните трябва да наблегнат на специално меню

Д-р Диана Милушева е със специалност анестезиология и интензивна терапия, но проявява интерес към алтернативните методи на лечение. Изучава хипнотерапия и прилага принципите на диетологията във възстановителния период след тежко заболяване. В интервю за в.“Доктор“ тя обяснява за това как трябва да се хранят онкоболните.

 

Д-р Милушева, каква храна е полезна за хора с онкологични заболявания?

Много лекари са затруднени да дадат конкретни съвети за храненето на пациентите, пък и не му отдават голямо значение. Диететиката не е това, от което обикновено разбират лекарите в конвенционалната медицина, освен ако не са специалисти в тази област.

В повечето случаи се смята, че човек трябва да започне с бульони и каши. Това е дълбоко неправилно, защото тези храни са минали през термична обработка, която унищожава всички ензими (ензимите са предимно белтъчни молекули). Първоначалното захранване трябва да започне с фреш (прясно изцеден плодов сок).

Най-добре е да бъде от силноалкализиращ плод – например лимон или грейпфрут, въпреки че са кисели на вкус. Портокалите подкиселяват Ph на телесните течности. В началото сокът може да бъде разреден с вода и да се приема в малки количества. Подходящ плод е и авокадо, който съдържа пълноценна комбинация от полезни вещества, нужни за възстановяване на организма. След това човек може да продължи с пюрета и бульони от сварени зеленчуци, като морков, целина, броколи, карфиол. Първо се изпива бульонът, а в рамките на същия ден се приемат и пасираните сварени зеленчуци. Постепенно се добавя и сол към храната.

Д-р Диана Милушева
Д-р Диана Милушева

Като мазнини препоръчвам само мазнината на авокадото и на зелени или червени маслини, след като е добавена и сол към храната. Не трябва да са черни маслини, въпреки че са вкусни, защото при обработката им се използват оцветители.

След това може да се премине към по-твърди белтъчни храни, например саламурено сирене. Когато е истинско, в него има добри бактерии. Препоръчителен е и прием на неполиран кафяв ориз, каша от просо, семена от чия и други зърнени храни.

Може ли да се яде месо?

Не бих препоръчала месото като храна за онкоболен. След като човек дълго време не се е хранил пълноценно, трябва да започне да приема „живи“, сурови храни. Захранването е месо да не се случва по-рано от десетия ден след химиотерапия. Това се отнася и за захранването след продължително гладуване. Важно е да се приема „жива“ храна – настъргани моркови или сок от прясно зеле. Прясно изцеденият сок от зеле е от най-полезните неща, дори за хора с язва.

Той най-бързо облекчава болките и киселините при язвена болест и при гастрит. Говоря за сока, а не за самото зеле, защото то съдържа груба целулоза и ако човек дълго време не е ял, би било неподходящо за захранване.

След шестия ден може да се включи прясна салата приема и кисело зеле, защото е ферментационен продукт, стига да не е в големи количества и да не е прекалено солено.

Какво да приемат онкоболните след химио- и лъчетерапия?

Трябва да се знае, че след химио- и лъчетерапия чисто физически хората не могат да се хранят пълноценно, защото имат много увреждания в устната кухина, имат гадене или повръщане, силни спазми в корема, а и защото са унищожени абсолютно всички видове бактерии в червата им.

По мои наблюдения, потвърдени и от други лекари в България, включително онколози, един от продуктите, който със сигурност помага на онкоболни, е регулатпробио. Представлява ферментат, т.е. ферментационен концентрат с биоактивни съставки – ензимни фрагменти, получени от органични плодове, зеленчуци и ядки.

Организмът ги използва, за да синтезира собствените си системни ензими, които имат отношение към метаболитните процеси в тялото. Това води до алкализиране на организма, защото обикновено приемаме храна, която подкиселява вътрешната ни среда. Подкиселяването не е добро за здравето, защото стои в основата на хроничните възпаления и задържането на токсини – не дава възможност на клетката да се изчисти. В задръстената от токсини клетка не протичат нормално биохимичните процеси.

Този ферментат специално, има отношение към имунната система, но не я активира, а регулира. Самата химиотерапия е насочена към потискане на имунната система и на клетъчната функция въобще, за да се потиснат и унищожат раковите клетки. Друг въпрос е, че заедно с това се унищожават много други нормално функциониращи клетки или се нарушават биохимичните процеси в тях.

По време на химиотерапия с помощта на този продукт болните много по-лесно понасят нежеланите й ефекти – гадене, повръщане, разстройство, а също не се стига до тежки поражения на лигавицата на устата. След като приключи химиотерапията, ферментатът помага на пациентите да се възстановят, тъй като правилните микроорганизми помагат за резорбцията на хранителните вещества.

От храната могат да се извлекат някакви хранителни вещества само ако червата са заселени с правилните бактерии. За целта може да се използват добавки с пробиотични бактерии. Особено ако те са високоспецифични бактериални серотипове, които имат отношение към първичното заселване на червата. Червата на пациент след химиотерапия трябва да се заселят със същите „добри“ бактерии, които се заселват в червата на новородените. Това са бифидобактерии, след което е добре да се продължи с други комбинации, които стимулират функцията на клетките убийци на имунната система.

Ако са останали някъде в тялото атипични, променени клетки, макар и не туморни, бактериите активират клетките убийци и така помагат да се унищожат атипичните клетки.

Б17
Оригиналният витамин Б17
поръчай витамин B17
Поръчай оригиналния витамин B17

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *