ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Запознайте се с дихателната система на човека

Как работи дихателната система

Живите клетки се нуждаят непрекъснато от кислород и произвеждат като отпаден продукт въглероден диоксид.

Обмяната на двата газа между клетките и капилярите определяме като вътрешно дишане. Външното дишане е процес, при който между белодробните капиляри и въздуха в алвеолите се разменят кислород и въглероден диоксид. По време на дишане въздухът нахлува през дихателните пътища в белите дробове и после отново бива изтласкан навън. Органите, участващи във вътрешното и външното дишане, заедно образуват дихателната система.

Дихателната система
Дихателната система

Части на дихателната система

Тя включва дихателни пътища (също дихателни мускули и ребра) и определени структури на сърдечносъдовата, а също и на нервната система. Дихателните пътища имат тръбообразна проводяща част (въздушни пътища) и белодробни мехурчета (алвеоли), където се извършва газообменът.

Въздухът навлиза в дихателните пътища през носа, за да премине през носните кухини, гърлото (pharynx), гръкляна (larynx), дихателната тръба (trachea) и бронхите и да достигне в белия дроб.

Стените на трахеята, на бронхите и на по-големите бронхиоли имат хрущялни пръстени, които ги държат отворени. Те притежават също и гладкомускулни клетки, които при съкращаването си водят до стесняване на дихателните пътища.

Белият дроб е изграден от еластична съединителна тъкан, което създава опора на бронхиолите (разклоненията на бронхите), белодробна артерия и белодробна вена.

Бронхиолите и техните кръвоносни съдове се разклоняват все повече и повече и накрая завършват с белодробните мехурчета (алвеолите). Те са многобройни и притежават много тънки стени, чрез които се свързват с капилярните кръвоносни съдове. Кислородът от алвеолите преминава през стените им в капилярите. Едновременно с това в обратната посока се извършва отделянето на въглеродния диоксид от кръвта. Той преминава през стените към алвеолите и след това бива изхвърлен навън заедно с издишвания въздух.

Други функции на дихателната система

Наред със задачата да осигурят газообмена някои части на дихателната система имат и други функции:

В горната част на носната кухина са разположени обонятелни рецептори.

Въздухът може да достигне до ларинкса и през устата и устната кухина. Той служи не само като свързващо звено към дихателната, но и към храносмилателната система.

В ларинкса са разположени и гласните струни, които са част от говорния апарат. Те могат да се затворят, за да се предпази входът към дихателната тръба. Капачето на гръкляна (epiglottis) из­пълнява защитна функция, така че поглъщаната храна да не попада в трахеята, а в хранопровода (oesophagus).

Стените на въздушните пътища са богато кръвоснабдени. Това помага да се затопли и овлажни преминаващия въздух, преди да навлезе в нежните белодробни мехурчета. Освен това намиращата се тук бронхиална слуз „улавя“ повечето от навлизащите болестотворни причинители и фини частици.

Механизъм на дишането

Отвън белият дроб е покрит с много тънка ципа (плевра), също както и гръдната кухина (заградена от ребрата и междуребрените мускули, гръдната кост и диафрагмата). Плеврата секретира течност, която задържа белия дроб към гръдната кухина и запълва пространството между двата му дяла, така че при разширяване те да се приплъзват без триене един спрямо друг.

Вдишване
Вдишване

При вдишване нервни импулси предизвикват съкращаване на помощните дихателни мускули (диафрагмата и междуребрените мускули). Диафрагмата, която между две вдишвания се издува нагоре, при съкращаване отново слиза надолу и става плоска. Ребрата се изтеглят от своите мускули нагоре и навън. По този начин обемът на гръдния кош се увеличава. Така еластичният бял дроб се разширява и в него навлиза въздух през отворените въздушни пътища.

Издишване
Издишване

При издишване нервните сигнали до дихателната мускулатура се преустановяват и тя отново се отпуска. Гръдният кош и диафрагмата се връщат в своето първоначално положение; еластичните тъкани на белия дроб отново се свиват и въздухът пасивно се изгонва навън.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *