ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Цялата истина за вируса „Зика“!

Всичко, което искате да знаете за вируса „Зика“

Заплахата от треската „Зика“ е силно преувеличена. Това заявяват водещи руски вирусолози по повод създалата се паника от разпространението на новата вирусна инфекция с екзотичното наименование „Зика“.

Съмнение може да предизвика и фактът, че тя, тази нова „чума“, сякаш по поръчка се появи точно когато приключи драмата с Ебола. Въпреки това руските вирусолози не съзират някакъв заговор на фармацевтичните компании в този факт, нито подозират биологично оръжие, или особена опасност.

Преди дни Световната здравна организация (СЗО) обяви вируса „Зика“ за глобална извънредна ситуация заради бързото разпространение на тази болест. Средствата за масова информация ни заливат с плашещи подробности. Антъни Костело – експерт в СЗО, преди дни на брифинг заяви, че разработката на ваксина против тази вирусна инфекция може да отнеме години. Затова оттам препоръчаха да се засили наблюдението на инфекцията, да се разработят нови средства за диагностика, както и нови методи за борба с комарите – преносители на вируса, да се предостави нужната информация на жените в детеродна възраст, за да се понижи рискът от заразяване при тях.

вирус зика
Заплахата от вируса „Зика“ е силно преувеличена, твърдят руски специалисти

В СЗО е създадена спецгрупа по борба с вируса „Зика“, която ще използва знанията, получени по време на разпространението на Ебола. В средата на януари тази година официално обявиха епидемията от Ебола за приключила. И почти веднага – ето ни ново извънредно положение. Някои дори видяха в тази бърза „смяна“ на една епидемия с друга финансовите интереси на фармацевтичните компании.

Засега извънредно положение по този повод е обявено в Хондурас, а случаи на заболяването са регистрирани в 27 страни в света – основно в Южна и Северна Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион. Болестта стигна и до Европа: двама швейцарци и един датчанин – всички те са се върнали от тропическите страни.

„Вирусът „Зика“ не е летален, от това заболяване се оздравява, въпреки че скоростта на разпространение впечатлява.“

Това твърди завеждащият отделението по арбовируси във федералния център по епидемиология и Института по вирусология в Русия проф. Александър Бутенко. Според него средствата за масова информация преувеличават заплахата от вируса. „Ако в края на 2015 година по информация на СЗО заболелите в Латинска Америка наброяваха 500 хиляди, то сега става дума за милион.

Истината обаче е, че голяма част от този милион болни изкарват болестта в лека форма, дори без да бъдат приети в болница, пише „Доктор“. А имайки предвид и факта, че преболедувалите изработват имунитет, може да се каже, че вирусът постепенно ще отшуми напълно на много места, на които сега е разпространен“, смята специалистът.

Учените продължават да спорят за това как се предава вирусът. Доскоро се смяташе, че човек може да заболее само след ухапване от комар, а не от контакт между хората. Обаче сега се заговори, че вирусът може да се предава и от човек на човека. „Отначало вирусът „Зика“ беше открит в Африка. След това се разпространи в Югоизточна Азия и остров Океания. В Бразилия епидемията избухна през 2014-та. А там по това време се провеждаха две големи спортни събития – световното по футбол и шампионата по гребане. И това вече е научно основание, че инфекцията е дошла в Бразилия чрез спортистите – жители на ендемичните райони в Океания“, обяснява още той.

Проф. Бутенко не вижда нищо странно в това, че вирусът „Зика“ веднага се е появил на мястото на победения Ебола.

Според него такива ситуации по изкуствен начин, т.е. нарочно, не могат да бъдат създадени нито от фармацевтичните компании, нито от когото и да било. По думите на специалиста появяването на нови епидемии е естествен процес, който се ускорява с развитието на транспортните комуникации, туризма, спорта и т.н. Той смята за недоказани предположенията, че този вирус води до развитие на микроцефалия у деца, чиито майки са преболедували треската „Зика“.

За да се удостовери такова предположение, е нужно да се сравнят определен брой патологии при останалите деца и тези, родени от жени с носители на вируса „Зика“. Засега това не е направено. Освен това при всички родствени на вируса „Зика“ заболявания – жълта треска, т.нар. нилска треска, японски енцефалит, няма подобни усложнения, въпреки че родствените вируси имат сходни характеристики. Затова е убеден, че дори и да заболеят някои хора, те ще бъдат излекувани успешно и без усложнения.

Още няколко руски вирусолози споделят мнението, че суматохата около вируса „Зика“ е доста раздута.
Завеждащия на Катедрата по паразитология, паразитарни и тропически болести в университета „Сеченов“ Валерий Завойкин е отказал коментар на изданието „Взгляд“, отбелязвайки само, че „никаква особена опасност и заплаха няма“.

Вирусологът Александър Чепурнов казва, че „Зика“ е същото като нашата рубеола. „Вие знаете, че ако, не дай си Боже, бременна жена заболее от рубеола, това означава да направи аборт. Така е и със „Зика“. По отношение на всичко останало това далеч не е най-тежката инфекция от съществуващите в Южна Америка или Африка“, отбелязва той.

Специалистът отбелязва, че не може да обясни защо около вируса „Зика“ са възникнали толкова разговори и емоции и дали нечистите ръце на фармацевтичните компании имат отношение към това. „Може, разбира се, да се пофантазира на тази тема, СЗО може би също не иска да я забравяме“, казва той.

В крайна сметка обаче не кой да е, а главният санитарен инспектор на Русия Онищенко, споменава като вариант и използването на биологично оръжие. В коментар за РИА „Новости“ той споделя, че наред с останалите причини за разпространение на вируса „Зика“ се разглежда и прилагането на биологично оръжие. „Всички варианти се оглеждат от когото е нужно, ако се докаже нещо такова, ще го огласим. Ако този вирус бъде диагностициран, тогава ще се вземат съответните мерки“, казва той, добавяйки, че самият вирус има природен произход. „Дори и нищо друго да не правим – това се разпространява и от ръкостискане.

Тази инфекция е известна още от 1948 г. и някак си е съществувала спокойно, а сега през последните години започна да се развива. Също така трябва да се унищожи комарът, защото той се придвижва все пo-далече и пo-далече на север, въпреки че е характерен за южните страни. А самото заболяване е сериозно, заплаха за живота обаче не представлява“ – заявява още Онищенко.

И накрая ще посочим още една фантастична версия, според която вирусът „Зика“ е следствие от появяването на генномодифицирани комари през 2012 година. За това пише британското издание „Дейли Мирър“, позовавайки се на свои източници. По данни от вестника насекомите били разработени от експерти в областта на биотехнологиите за борба с разпространението на треската „Денге“ и другите заболявания, след което „нещо се объркало“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *