ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При диабет – трябва ли да консумираме мляко?

Важни факти, които трябва да знаете, ако сте болни от диабет

Повечето хора не са изпивали пълна чаша прясно мляко от детството си насам. Набавяме си го като добавка към кафе, зърнени закуски и чай. Консумацията на млечни продукти е съществена стъпка за успешното овладяване на диабета. Две проучвания, проведени в университета в Харвард, разкриват, че хората, прибавили млечни продукти към дневното си меню, имат с 21% по-нисък риск да развият инсулинова резистентност и са с 9% по-малко застрашени да заболеят от диабет тип 2.

Изследванията доказват, че колкото повече калций и витамин D са включени в хранителния ви режим, толкова по-малко вероятно е да развиете метаболитен синдром, който е един от основните рискови фактори за сърдечносъдови заболявания. Млечните продукти могат дори да ви помогнат да свалите излишните килограми – справянето с наднорменото тегло стимулира по-пълноценното взаимодействие на организма с инсулина и по-лесното контролиране на нивата на кръвната захар.

Кажете „да“ на нискомасленото мляко. Вярно е, че пълномасленото има по-плътен и сладък вкус, но една чаша съдържа 24 г холестерол и 8 г мазнини, 5 г от които – наситени. Чаша обезмаслено прясно мляко ще ви осигури същото количество калций и витамин D като пълномасленото, но ще ви спести 60 ккал и всичките мазнини.

За да отвикнете от „тежкото“ мляко, купувайте полуобезмаслено, защото резкият преход от пълномасленото към обезмасленото би бил трудно предизвикателство. В началото опитайте прясно мляко с 2% масленост. После вземете продукт с 1% масленост, а крачката от него до обезмасленото вече не е толкова затормозяваща.

Купете си обезмаслено сухо мляко. Разбъркайте малко от него в чашата си с обезмаслено прясно мляко, за да му придадете по-голяма плътност и богат вкус.

Дръжте подръка обезмаслено кондензирано мляко. То не съдържа наситени мазнини, което го прави идеално за добавка към кафето или към рецепти, които изискват сметана. От него става и чудесен сос – запечете моркови, целина и лук и ги направете на пюре. Добавете малко брашно и отново запечете. Разбъркайте сместа в блендер заедно с малко обезмаслено кондензирано мляко и след това я претоплете на котлона.

Използвайте кондензираното мляко за крем. Вместо бита сметана вземете нискомаслено кондензирано мляко и прибавете подсладител по ваш избор. Разбийте на крем. (В този случай не ви съветваме да използвате обезмаслено кондензирано мляко – не се разбива добре.)

Изберете нискомаслено кисело мляко без подсладители и сами си направете сладък десерт. Имате двойна полза, защото по този начин ще избегнете наситените мазнини в пълномасленото и излишната захар в подсладеното. Ако сипете купичка пресни ягоди към чистото кисело мляко, ще си осигурите 3 г влакнини. Можете да прибавите и мюсли, овесени ядки или смляно ленено семе.

кисело мляко
Ако страдате от диабет, изберете нискомаслено кисело мляко без подсладители

Купувайте нискомаслени сирена, но внимателно. Да си признаем – вкусът на някои нискомаслени сирена е разочароващ. Но ако използвате нискомаслено сирене чедър за запечени блюда, няма да усетите разликата. Това ще ви спести около 65 ккал и 5 г наситени мазнини на 30 г от ястието. Тази малка промяна ограничава значително холестерола и понижава риска от сърдечносъдови заболявания.

Настройте обонянието си за сирена. Един таен съвет, който опитните кулинари използват непрекъснато: изберете силно ароматно сирене с остра, отчетлива миризма като италианския пармезан и поръсете съвсем малко върху спагетите или салатата. Така вкусът на ястието няма да бъде ощетен, ще спестите пари и ще приемете по-малко наситени мазнини, които увреждат артериите.

Вземете си соево мляко. То, както и сиренето тофу и останалите продукти от соя са ценни източници на калций. Соевият протеин доказано намалява концентрацията на белтък в урината на страдащите от диабет тип 2 (което е знак за подобрени бъбречни функции), като същевременно повишава нивата на HDL/ЛВП или т. нар. „добър“ холестерол. При изследване на хора с наднормено тегло, разделени на две групи, едната от които консумира млечни продукти, а другата – соеви, в „соевата“ група се наблюдава понижаване на кръвното налягане. Соята намалява риска от някои видове рак. Избягвайте обаче соеви млека с добавени аромати, защото те съдържат и повече захар. След отваряне соевото мляко издържа около седмица в хладилник.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *