ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болките във врата и рамената облекчете с тези много прости упражнения!

Пример за получаване на болките във врата и рамената – седите си кротко и четете книга, когато някой се промъква зад вас и изкрещява: „Бау!“

Врата и рамената
Врата и рамената

Вие се стряскате естествено. Учените биха казали, че възпроизвеждате „реакцията на стряскането“: мускулите на врата се стягат, рамената се вдигат нагоре и дишате (тоест поемате рязко въздух) високо в гръдния кош.

Предвид особеностите на съвременния живот – от включването на будилника сутрин до репортажите за убийства и финансов колапс в късните новини, повечето хора затъват в тази стресната реакция.

Стягането на врата и рамената при реакцията на стряскането е най-типичният пример за ежедневна неправилна употреба на тялото. Тъй като реакцията на стряскането ни приучават към хронично повърхностно дишане, мускулите на врата и рамената се стягат още повече, за да улеснят това движение в гръдния кош, вместо да се отпуснат и да способстват за дълбокото коремно дишане.

Но проблемът не спира тук. Вследствие на повърхностното дишане, напрегнатите до болка мускули на врата и рамената са лишени от кислород, което усилва напрежението и болката. Нищо чудно, че болките във врата и рамената са толкова разпространено оплакване.

Но няма причина да живеете в стресната поза. Ето няколко лесни стъпки за измъкване от напрежението и болката.

Научете се да издишвате

Най-добрият начин да използвате дишането, за да намалите болката във врата и рамената – всъщност навсякъде в тялото, е да се съсредоточите върху пълното издишане, вместо да следите вдишването. Когато издишате докрай, вие освобождавате остатъчния въглероден двуокис в белите дробове и отваряте място за повече кислород, който моментално облекчава божата и намалява стреса. Освен това не създавате допълнително напрежение във врата и рамената, опитвайки се насила да вдишате по-дълбоко. Удължаването на издишането е естествен рефлекс. Точно това правим, когато говорим. Най-лесният начин да издишате докрай е да говорите съвсем тихо и да броите до 10 отново и отново, докато останете без дъх, а след това да позволите на въздуха да навлезе през устата или носа ви.

Не бива да изхвърляте насила въздуха към края на издишването. Бройте до естествения свършек на издишването, без да „изстисквате“ или изтласквате въздуха от белите дробове. Повторете 5 пъти последователно. Можете да правите упражнението колкото често искате особено когато вратът и рамената са схванати.

Научете се да разпускате

Дишането с издишане докрай ви помага да освободите болезненото напрежение в мускулите на врата и рамената, но това е само първата стъпка. Втората е да откриете точното местоположение на напрежението. Поставете длан отзад на врата. Издайте брадичката напред, за да стегнете мускулите на врата. Задръжте 2 секунди, после върнете главата и брадичката в нормална позиция, като се фокусирате върху мускулите, които стегнахте преди малко, и вдигнете глава от рамената. Насочете вниманието към схванатото място (вратните мускули) и си кажете: „Позволявам на врата ми да бъде гъвкав и свободен.“ Мускулите моментално ще се отпуснат. Повтаряйте всяка сутрин и вечер преди лягане.

Разтопяване на напрежението и болката

Човек би помислил, че лежането по гръб е идеалният начин за почивка на врата и рамената. Нищо подобно. Когато лежите по гръб, вратът се извива като дъга, брадичката се вдига нагоре, а челото се отпуска назад, което напряга мускулите на врата и рамената.

Вместо това легнете на килима, мокета или върху гимнастическа постелка и подложете опора с дебелина 3-7 см под главата (под черепа, не под врата). Това е дебелината на 1-2 книги с меки корици. Така брадичката и челото се подреждат в една линия – е други думи, брадичката не стърчи над челото, така че вратът и рамената могат да си починат.

Свийте колена и положете прасци върху облегалката на стол или диван или просто подложете няколко възглавници под всяко коляно. После свийте лакти и поставете ръце върху ребрата. (Лежането с ръце до тялото превива рамената напред и затруднява освобождаването на напрежението.) Ако носите натрупано напрежение между плешките, легнете с ръце, кръстосани на гърдите.

Това е фантастична поза за освобождаване от напрежението и облекчаване на болката. Добре е да лежите така 10-15 минути на ден (например след работа), насочвайки внимание към схванатите мускули на врата и рамената и повтаряйки утвърждения като: „Нека вратът ми да бъде гъвкав и свободен. Позволявам на рамената и гърдите ми да бъдат свободни и широки.“

Отърсете се от напрежението

Разкьршването на рамената носи облекчение на страдалците с болки във врата и рамената. Повдигнете и спуснете рамена някожо пъти. Не влагайте сила в движението. Мускулното усилие трябва да бъде минимално. Правете това движение, когато седите дълго време.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *