ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Това са много важни съвети как се дава първа помощ при различни видове травми

Травми в коремната област

Коремната кухина се намира под гръдния кош и се отделя от него чрез диафрагмата. Там са разположени стомахът, черният дроб, далакът, червата, бъбреците и редица важни кръвоносни съдове и тъкани. Травматичните увреждания на тези органи в повечето случаи са скрити, няма открити рани; често признак за сериозен проблем е само учестеният повърхностен пулс. За да се избегне евентуално животозастрашаващо усложнение, извикайте „Спешна медицинска помощ“.

Травма в корема
Травма в корема

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Поставете пострадалия във възможно най-удобно положение. За да се отпусне коремната стена, сложете под коленете възглавница, одеяло или навита дреха. Подпрете главата и раменете, ако това носи облекчение на пострадалия.

Разтворете дрехите около раната. Малката рана покрийте със стерилна превръзка, фиксирайте я с бинт или няколко лентички лейкопласт.

Ако през раната се виждат вътрешните органи, не ги докосвайте и не се опитвайте да ги натиснете обратно. Покрийте раната със стерилна превръзка (от аптечката). фиксирайте я внимателно по краищата с лейкопласт.

Завийте пострадалия с одеяло или дреха, за да запазите постоянна телесната температура. Ако подът е горещ, студен или мокър, постелете под тялото одеяло, дреха или няколко вестника. При това избягвайте всякакво раздвижване в коремната област.

Редовно проверявайте дишането и пулса. Следете внимателно за всички промени в състоянието на пострадалия до идването на спасителния екип и му ги съобщете.

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ“.

болки в корема

Травми в областта на главата

Травма на главата
Травма на главата

Всяка травма в областта на главата по принцип трябва да се приема много сериозно, тъй като може да е засегнат мозъкът. Някои травми на главата дори са опасни за живота и изискват незабавна лекарска намеса, за да се избегнат трайни последици. От изключителна важност е до идването на екипа на „Спешна медицинска помощ“ да следите дали пациентът е в съзнание, дишането и кръвообращението му.

ОПЛАКВАНИЯ

  •  главоболие
  •  гадене и повръщане
  •  пострадалият вижда размазано или двойно
  •  усещане за тъпа болка, изтръпване или загуба на сила в крайниците
  •  световъртеж

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • пълна или частична загуба на съзнание
  • загуба на кратковременната памет (събитията непосредствено преди инцидента)
  • загуба на координацията между очите и ръцете
  • парализа и слабост на едната страна на тялото

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Проверете дали пациентът е в съзнание и неговото дишане и при необходимост поставете пострадалия в стабилно странично положение.

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ“ и останете при пострадалия до нейното пристигане.

Ако пострадалият е в съзнание, помогнете му да заеме Възможно най-удобното за него положение (в повечето случаи седнал или легнал, с глава върху една или две възглавници). Следете за симптоми, които сигнализират за мозъчно сътресение, напр. главоболие, пропуски в паметта, гадене и евентуално повръщане.

Записвайте вашите наблюдения след момента на произшествието; предайте ги на екипа на „Спешна медицинска помощ“.

Ако от ухото потече кръв или течност, не слагайте памук или превързочен материал в слуховия канал. Завъртете главата на пострадалия към засегнатата страна. Върху раните на главата поставете превръзка.

Дори и ако се касае „само “ за мозъчно сътресение, пострадалият трябва да постъпи в болница.

Травми в областта на гърба

Травма на гърба
Травма на гърба

Мускулите на гърба могат да се травмират в резултат на вдигане на тежки предмети, падане или рязко движение (завъртане или залитане) на горната част на тялото, при което се размества прешлен на гръбначния стълб. По-често самият гръбначен стълб се уврежда при тежко падане. Ако болките са силни или са в резултат на падане, потърсете незабавно лекарска помощ.

ОПЛАКВАНИЯ

  • болки в гърба, понякога стигащи до крака
  • проблеми при движението на долните крайници
  • изтръпване на краката
  • главоболие
  • схващане на врата

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • вялост или изпадане в безсъзнание
  • парализиране на краката/стъпалата

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Ако травмата изглежда сериозна, оставете пострадалия да лежи, без да го движите.

Ако травмата е в резултат на тежко падане и пострадалият е в съзнание, не го премествайте, тъй като може да е засегнат гръбнакът. Повикайте „Спешна медицинска помощ“.

Ако се появят болки в гърба (след вдигане на тежки предмети или рязко движение), оставете пострадалият да почива и се консултирайте с лекар за тежестта на увреждането и последващото лечение.

Ако при покой болките не отминат, потърсете лекарска помощ.

При загуба на съзнание поставете пострадалия в стабилно странично положение и освободете дихателните пътища. Повикайте „Спешна медицинска помощ “ и до идването на екипа следете промените в състоянието на пострадалия.

Травми в областта на гърдите

Травма на гърдите
Травма на гърдите

Травмите в областта на гърдите могат да предизвикат животозастрашаващ вътрешен кръвоизлив. Съществува риск и от проблеми с дишането и кръвообращението.

ОПЛАКВАНИЯ

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • изкашляне на светлочервена кървава пяна
  • посиняване на устните
  • свистящ звук вследствие на навлизането на въздух в гръдния кош при всяко вдишване
  • кървава пяна около раната

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Поставете пострадалия полуседнал, така че евентуално да може да се облегне (напр. на стол). Наклонете го леко към засегнатата страна. ОстаВете го сам да определи при кое положение му е най-удобно.

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ“.

Проверете дали има рана. Ако има такава, спрете кръвотечението чрез поставянето на притискаща превръзка. Погрижете се за пострадалия, докато пристигне „Спешна медицинска помощ“.

Травми в областта на лицето

Травма на лицето
Травма на лицето

При травма на лицето трябва задължително да се направи консултация с лекар, за да не се стигне до сериозни усложнения и трайни увреждания. В случай на нараняване на устата и носа дихателните пътища могат да бъдат блокирани от кръвоизлив. Ударите по челюстта или челото понякога водят до слепота или мозъчни увреждания. При травми, съпроводени със загуба на съзнание, съществува опасност дихателните пътища да бъдат блокирани от езика, от слюнка или кръв.

ОПЛАКВАНИЯ

болки в засегнатата област

проблеми при говор, дъвчене или преглъщане

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

оток и деформация в засегнатата област

кръвоизливи в и от устата

липсващи или клатещи се зъби

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Поставете пострадалия във възможно най-удобно положение (по правило седнал на стол).

Спрете външните кръвоизливи с превръзка; дихателните пътища обаче трябва да останат свободни.

При много силно кръвотечение от устата или носа поставете пострадалия да легне по корем, така че кръвта да може да се оттича.

Ако пострадалият не е или не е напълно в съзнание, приведете го в стабилно странично положение, за да останат свободни дихателните пътища. Проверявайте периодично пулса и дишането му. При нужда предприемете изкуствено дишане уста в нос/уста в уста или реанимация.

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ“.

Травми в областта на шията

Травма на шията - камшичен удар
Травма на шията – камшичен удар

Вратът може да се контузи от удар, вследствие тежко падане върху главата, гърба или кръста, както и при твърде рязко движение на главата. При травмите може да са налице и мускулни спазми, които засилват болката. Ако болките са силни или са в резултат на падане, респ. пътнотранспортно произшествие (може да се касае за травма в резултат на камшичен удар), пострадалият трябва да бъде откаран в болница за незабавна лекарска намеса.

ОПЛАКВАНИЯ

  • болки
  • ограничена подвижност
  • изтръпнали крайници
  • главоболие
  • пострадалият вижда размазано или двойно
  • схващане на врата

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • следи от наскорошно произшествие
  • неясен говор
  • сънливост и изпадане в безсъзнание
  • невъзможно движение на крайниците

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Пострадалият е в съзнание: Ако травмата е свързана с тежко падане или директен удар по врата, не местете пострадалия – може да има засягане и на гръбначния стълб. Погрижете се да му е максимално удобно. Кажете му, че не трябва да движи главата и врата си. Завийте го топло.

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ за да може по­страдалият да бъде прегледан и евентуално преместен.

Погрижете се на пострадалия да му е максимално удобно там, където е легнал.

Ако травмата е в резултат на камшичен удар или е настъпила след внезапен удар или завъртане на врата, оставете пострадалия да почине малко, за да се намали спазъмът на мускулите,

Ако пострадалият загуби съзнание и издава хъркащи звуци при дишане, поставете го в стабилно странично положение и освободете дихателните пътища. Помолете, ако е възможно, някой около вас да придържа главата и врата на пострадалия.

Дори и в резултат на това болките да отшумят, пострадалият трябва да постъпи бързо в болница поради опасност от сериозни усложнения.

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ“.

Пострадалият е в съзнание: Прегледайте го за видими на­ранявания и се погрижете за тях. Завийте го, за да не губи телесна топлина, като при това не трябва да движите никоя част от тялото му. Периодично проверявайте дали пострадалият все още е в съзнание. Следете пулса и дишането и записвайте евентуалните промени.

Травми на ръката, контузия, навяхване

Травма на ръката
Травма на ръката

Травмите на ръката и пръстите са не само болезнени, но могат да доведат и до трайна инвалидност, ако не потърсите веднага лекарска помощ. Наред със счупванията най-честите контузии са навяхване, натъртване и изкълчване. Ако няма съмнение за счупване, контузиите на ръката и пръстите се третират по един и същи начин.

ОПЛАКВАНИЯ

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • оток и промяна в цвета на кожата
  • бледа, студена и влажна кожа

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

НИКОГА НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ да наместите изкълчената става.

Погрижете се пациентът да получи лекарска помощ.

В случай че има рана, спрете кръвотечението с превръзка и вдигнете на високо засегнатия крайник.

Ако няма открита рана, поставете студен или мокър компрес . След това внимателно направете носеща превръзка с триъгълна кърпа.

Травми на ръката, предмишницата/китката

ОПЛАКВАНИЯ

  • болки в и около засегнатата област
  • чувство на студ, треперене
  • световъртеж; слабост
  • евентуално безчувствен крайник
  • загуба на сила и невъзможност за движение в ставата
Травма на китката
Травма на китката

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • оток (невинаги и не от самото начало)
  • кръвонасядане

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Помолете пострадалия да седне и сам да подпре ръката си.

Повикайте „Спешна медицинска помощ“.

Какво още можете да направите: При контузия на китката

или предмишницата направете превръзка с триъгълна кърпа. При то­ва третирайте засегнатата ръка колкото е възможно по-предпазливо. Внимателно изтеглете дългата страна на триъгълната кърпа под пострадалата ръката нагоре към рамото, докато върхът достигне лакътната става.

Прехвърлете края на триъгълната кърпа върху контузената ръка към здравото рамо. Изтеглете другия край нагоре и около врата. След това вържете на възел двата края откъм здравата страна. Обърнете внимание, че контузената ръка трябва да е обхваната от кърпата до върха на пръстите. Тежестта на ръката изцяло се поема от кърпата.

Фиксирайте лакътя с върха на триъгълната кърпа. За целта усучете върха на кърпата и го мушнете плътно до лакътя. Погрижете се лакътят и предмишницата да имат достатъчна опора. Покрийте постра­далия с топла завивка до идването на екипа на „Спешна медицинска помощ“.

Повикайте „Спешна медицинска помощ“.

Травми на челюстта

травма на челюстта
Травма на челюстта

Най-честата причина за травматично увреждане на челюстта е силен удар или натиск върху челюстта или ябълчната кост. Този вид контузии понякога са със сериозни последици, тъй като дихателните пътища могат да бъдат блокирани от кръв или избити зъби, което води до затруднения в дишането. Всяка травма, при която челюстта бива изкълчена или счупена, може да е комбинирана с травма в областта на главата или шията.

ОПЛАКВАНИЯ

  • проблеми с говора
  • болки при преглъщане
  • гадене и повръщане
  • силно слюноотделяне
  • болезнена челюст (при допир)

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • кървава слюнка
  • рана в устната кухина
  • оток и кръвоизлив
  • деформация на челюстта
  • разклатени зъби

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Ако пострадалият е в съзнание, помогнете му да заеме седнало положение с наведена напред глава, така че слюнката и кръвта безпрепятствено да могат да изтичат от устата. Накарайте го да изплюе всичката кръв и така да избегне позивите за повръщане.

Помолете го освен това да подпира челюстта си с две ръце, така че засегнатата част да е обездвижена.

Не разговаряйте с пострадалия.

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ“.

При силно кръвотечение от устата обърнете ранения по корем.

Ако пострадалият загуби съзнание, поставете го в стабилно странично положение, погрижете се дихателните пътища да са свободни. Следете за всяка промяна в състоянието му. Защитете пострадалия от студения под, като внимателно пъхнете одеяло или дреха под главата, трупа и крайниците му. Завийте го леко, за да запазите постоянна телесната температура. Не предлагайте на пострадалия нищо за ядене или за пиене, защото при последващото лечение може да е наложително даването на упойка.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *