ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ВНИМАНИЕ! Как да дадем първа помощ при ужилване или ухапване от насекоми и змии

Ухапване от мравки

Всички видове мравки хапят, когато се почувстват застрашени, и впръскват своята киселина в раната. Все пак има някои видове (срещащи се в тропическите и субтропическите региони), чието ухапване може да предизвика сериозни усложнения при човека.

Мравка
Мравка

ОПЛАКВАНИЯ

  •  моментално появяваща се болка на мястото на ухапването
  •  затруднено дишане и сърбящ обрив по кожата (алергична реакция)

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  •  мястото на ухапването се зачервява и се подува
  •  оток на лицето; затруднено дишане (алергична реакция)

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Помогнете на пострадалия да заеме удобно положение. Поставете съответния крайник леко повдигнат.

Ако е възможно, за намаляване на болката направете леден компрес. Увийте леда в кърпа и го поставете върху засегнатото място.

Ако се стигне до алергична реакция, като внезапни проблеми с дишането, шок или оток на лицето, около очите или по шията, извикайте „Спешна медицинска помощ“.

 Ухапване от кърлежи

Кърлеж
Кърлеж

Кърлежите са кръвосмучеиди паразити, които се впиват в кожата на жертвата си и след известно време впръскват слюнка в раната, за да възпрепятстват съсирването на кръвта. Понякога последиците са опасни, защото слюнката им може да съдържа бактерии, т. нар. борелии, причинителите на лаймската болест. При нея е възможно да се стигне до засягане на ставите и парализи. Сериозни усложнения настъпват обикновено когато се касае за дете и болестта се диагностицира в напреднал стадий.

ОПЛАКВАНИЯ

  • при ухапване от кърлеж няма оплаквания

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Отстранете внимателно кърлежа, най-добре с пинцета: Изтеглете го от кожата. Всяко завъртане ще откъсне главата, която при това положение би останала в кожата. При изваждането на кърлежа не използвайте нито алкохол, нито бензин или лепило. Внимавайте да не го смачкате или да не откъснете част от него. По този начин в раната биха попаднали още повече бактерии.

Прегледайте пациента за евентуални кърлежи и на други места.

След ухапване от кърлеж се консултирайте с лекар поради опасността от инфектиране на раничката и вероятността от заразяване с лаймска болест, особено ако около мястото на ухапването се появи зачервяване.

Ужилване от пчели или оси

Пчела
Пчела

Ужилванията от пчели и оси могат да бъдат много болезнени, но не са опасни, освен ако пострадалият не е алергичен (опасност от анафилактичен шок). След ужилването от пчела жилото заедно с отровното мехурче остава в кожата. Европейските оси, които често са много агресивни и могат да жилят няколко пъти един след друг, не оставят жилото си.

ОПЛАКВАНИЯ

  • моментално появяваща се болка на мястото на ужилването
  • сърбеж
  • оток на шията (алергична реакция)
  • затруднено или шумно дишане (алергична реакция)

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • мястото на ужилването се зачервява и се подува
  • оток около очите и веждите и обрив (алергична реакция)
  • повръщане (алергична реакция)
  • ускорен пулс и затруднено дишане (алергична реакция)

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

При ужилване от пчела веднага извадете жилото от кожата, напр. като го изтласкате с нокът или го избутате странично. Можете да използвате и пинцета. Не натискайте мехурчето, което виси на жилото, така ще инжектирате отрова в организма. Помогнете на пострадалия да заеме удобно положение; по възможност дръжте засегнатата част на тялото на високо.

Ако е възможно, за намаляване на болката направете леден компрес. Увийте леда в кърпа; не го поставяйте направо върху мястото на ужилването.

Ако се стигне до алергична реакция, като внезапни проблеми с дишането, шок или оток на лицето, около очите или по шията, извикайте „Спешна медицинска помощ“.

Ухапване от змия

Усойница
Усойница

От местните видове змии само усойницата е отровна. Нейното ухапване обаче е опасно за живота само в редки случаи. При далечни пътувания, преди всичко в тропиците и субтропиците, вероятността от ухапване от опасна отровна змия е далеч по-голяма, отколкото по нашите ширини. При всички случаи пострадалият трябва бързо да бъде откаран в болница. За ефективно неутрализиране на отровата винаги е от полза, ако можете да опишете съответната змия.

ОПЛАКВАНИЯ

  • гадене и/или повръщане
  • главоболие
  • смущения в зрението (пострадалият вижда размазано или двойно)
  • проблеми с говора и/или гълтането
  • слабост или парализа на ръцете и/или краката
  • проблеми с дишането

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • следи от зъби

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Не разрязвайте, не измивайте и не изсмуквайте раната. Поставете засегнатата част на тялото (най-често ръка или крак) по-ниско от нивото на сърцето.

Погрижете се пострадалият да остане да лежи спокойно, тъй като движението спомага за разпространението на отровата в организма. Ако е студено, завийте пострадалия с одеяло или дреха.

Запазете спокойствие и помолете някого да извика „Спешна медицинска помощ“ възможно най-бързо.

Следете дали пострадалият е в съзнание. При нужда незабавно започнете реанимация.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *