Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тази диета спасява болните от автоимунни заболявания!

AIP или АИП – автоимунен протокол е диета на американския учен Сара Балантайн, която е написала книгата „The Paleo Approach“.

Тя има информационен сайт, от който можете да си закупите книгата в оригинал. Освен това на нейния сайт можете да намерите много рецепти и съвети за хранене по тази диета.

Сара Балантайн се е излекувала с помощта на тази диета от тежка форма на псориазис. Също такава диета описва в книгите си Роб Улф и други автори. И отговорът на въпроса, който току-що възниква пред вас е: Да, тази диета ще ви помогне!!!

У нас книгата не е преведена, но има група във Фейсбук, с която можете да се запознаете ТУК.

Тази диета може да се прилага при всички автоимунни заболявания.

Текстът с основните принципи на АИП е подробен и ясен, но ние ще се постараем да дадем основните насоки тук. Ще ви бъдем благодарни, ако имате опит с тази диета и напишете вашите допълнения в коментарите.

И така, всеки, който е отворил да чете тази статия е наясно със заболяването си, ако не е – трябва да направи подробни изследвания и да има поставена диагноза.

Тази диета е подходяща за всички, които са диагностицирани с автоимунни заболявания или подозрение за тях. Тя е много проста, изключително богата на хранителни вещества и лишена от храни, които дразнят стомаха. Няма да ви липсват каквито и да било хранителни вещества и ще бъдете в състояние да следвате тази диета през целия си живот. Ако сте с автоимунно заболяване, придружено от чувствителност към определени храни, е необходимо да се съобразите с това при избора на храна.

Един от най-разрушителните фактори в развитието на автоимунни заболявания е липсата на полезни хранителни вещества във вашата диета. АИП е разработен специално, за да се лекуват червата и да се възстанови нормалната микрофлора, да се намалят възпаленията и да се регулира имунната система, като се постигне изцеление на червата, хормонален баланс и се премахне дефицитът на микроелементи. Както знаете 70% от имунната ни система се намира в стомашно чревния тракт.

Освен правилата на диетата вие трябва да знаете, че решаващо значение за преодоляване на заболяването имат сънят и почивката, управлението на стреса и включването на физическа активност в ежедневието ви. Ако пренебрегвате тези фактори вие можете напълно да провалите диетата.

Агнешко печено от диета АИП на Сара Балантайн
Агнешко печено от диета АИП на Сара Балантайн

Първото, което трябва да направите е да изключите от диетата си определени храни поне за два месеца. Това са следните храни:

  • зърнени култури – пшеница, царевица, овес, ориз, булгур, ръж, елда, киноа и всички от този род.
  • мляко и млечни продукти – масло, сирене, прясно и кисело мляко, сметана, кашкавал и всички храни с млечен произход
  • бобови
  • рафинирана захар
  • съвременните растителни масла – слънчогледово олио, рапично или друго
  • преработени храни (колбаси, шунки, луканки, наденици и всичко в тази гама), химикали
  • яйца (особено белтък)
  • ядки – орехи, фъстъци, бадеми и всякакви
  • семена (включително какао, кафе и подправки въз основа на семена)
  • някои зеленчуци – картофи, домати, патладжан, сладки и люти чушки, лют червен пипер, подправки получени от черен пипер, включително червен пипер и шипка
  • продукти, които потенциално съдържат глутен (например нишесте).
  • фруктоза (с повече от 20 грама на ден
  • алкохол
  • нестероидни противовъзпалителни средства (като аспирин или ибупрофен)
  • нискокалорични подсладители (да, всички от тях, дори и стевия)
  • емулгатори, сгъстители и други хранителни добавки

Глутенът трябва да бъде забранен в живота ви! Зърнени и бобови растения никога не трябва да се консумират. Млечните продукти от всякакъв вид (дори и топено масло, което все още може да съдържа лактоза и млечни протеини) трябва да се избягват.

Има много причини за премахване на тези продукти, включително и такива, които причиняват чревно разстройство, свръхрастеж, действат като молекули носители на територията на чревната бариера, действат като добавки, които стимулират имунната система, повишават пропускливостта на червата, което причинява възпаление. В допълнение, трябва да сте сигурни, че имате ниски нива на кръвната захар (това трябва да се случи по естествен път, но за диабетици, с наднормено тегло и/или метаболитен синдром е добре да имате глюкомер).

След определен период, в който заболяването мине във фаза на трайна ремисия, можете да започнете включване на определени храни, като следите дали не се повлиявате зле от тях. Това може да стане най-малко след един-два месеца.

Кюфтенца с гарнитура
Кюфтенца с гарнитура

Вашата втора задача е да се наситите диетата си с хранителни вещества. Може би това е дори по-важно от това просто да изключите продуктите, които могат да имат отрицателно въздействие върху здравето на червата и стимулирането на имунната система. Липсата на микроелементи в храната е най-силният фактор, допринасящ за повишения риск от автоимунни заболявания. Ако имате автоимунно заболяване, е много вероятно да НЕ получавате достатъчно един или повече витамини и микроелементи: мастноразтворими витамини (A, D, E, K), някои минерали (цинк, желязо, мед, магнезий, селен, йод, и т.н.), витамин В, витамин С, антиоксиданти и други хранителни вещества (например, коензим Q10), омега-3 мастни киселини, някои аминокиселини (например, глицин) и фибри.

Така че освен да премахнете от диетата си някои продукти, трябва да добавите следното към нея:

  • органична месни продукти (най-малко 5 пъти седмично, колкото повече – толкова по-добре) – риба, миди, рак, стриди (цел – най-малко 3 пъти седмично, колкото повече – толкова по-добре)
  • зеленчуци от всякакъв вид, колкото е възможно по-разнообразни зеленчуци във всички цветове на дъгата, 8-14 чаши на ден – артишок, аспержи, краставица, тиква, ревен, гъби, целина,
  • зелени зеленчуци – китайско зеле, зелен фасул, кейл, праз, кресон, спанак, маруля и др.п.
  • кръстоцветни (броколи, зеле, ряпа, рукола, карфиол, брюкселско зеле, крес, горчица, зеленолистни и др.)
  • морски зеленчуци – водорасли (с изключение на хлорела и спирулина, които са имуностимуланти).
  • високо качествено месо от естествено хранени на пасища животни, домашни птици в умерени количества поради високото си съдържание на омега-6 (трябва да се яде повече риба, за да се поддържа правилния баланс на омега-3 и омега-6) – говеждо, пилешко, агнешко, еленово, пуешко, заешко, патешко, свинско, бизонско, биволско и карантия – сърце, дроб, бъбреци, костен бульон
  • високо качество на мазнини (животински мазнини от животни, хранени с естествена храна може да присъства в месото, което ядете) – мазна риба, зехтин, масло от авокадо, кокосово масло
  • плодове (приемът на фруктоза трябва да варира в интервала от 10-20 грама на ден) – ябълка, банан, авокадо, кайсия, портокал, манго, нектарина, лайм, лимон киви, гуава, грозде, грейпфрут, кокос, мандарини, череши, фурми, пъпеш, къпина, смокиня, боровинки, папая, праскова, сливи, ягоди, круша, диня, ананас, малина, нар
  • пробиотични храни (ферментирали зеленчуци – туршия морков, цвекло, кисело зеле, комбуча, вода кисело мляко, кефир, кефир от кокосово мляко, йогурт от кокосово мляко, кокосово мляко, добавки с пробиотик).
  • глицин, храни, богати на глицин (всичко, което съдържа съединителна тъкан, стави или кожа, костен бульон).
  • допълнителни или подправки – ябълков оцет, аншоа, маслини, кокосово брашно и стърготини, лимонова трева, босилек, дафинов лист, копър, пелин, магданоз, мащерка, мента, лавандула, розмарин, салвия, канела, чесън, карамфил, куркума, шафран, джинджифил.
Печени карамелизирани ябълки
Печени карамелизирани ябълки

Можете също така да се повиши нивото на важни минерали чрез консумация на хималайска розова сол или морска сол. Също е много полезно да се пие много вода между храненията и е важно да се уверите, че сте консумирали достатъчно храна. Тялото не може да се излекува, ако имате калориен дефицит, т.е. не се храните достатъчно.

Плодовете и зеленчуците могат да се ядат сурови или варени. Препоръчва се яденето на зеленчуци от всички цветове (включително нещо зелено). С всяко хранене в чинията ви винаги трябва да има възможно най-голямото разнообразие. Плодовете и зеленчуците, които са забранени в диетата, са описани по-горе.  Сушени плодове съдържат много захар, така че трябва да се използват много рядко (за случайни лакомства), поради потенциалното им въздействие върху нивата на кръвната захар. По отношение на всички други плодове и зеленчуци (с нисък или среден гликемичен индекс) – по-голямата част от хората няма нужда да ограничават.

Употребата на омега-3 е много важно, като се стремите да поддържате баланса с омега-6. За това е добре да вземете хранителна добавка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *