Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЦИТЕРАЛ / CITERAL

Съдържа ципрофлоксацин, царевично нишесте; целулоза, магнезиев стеарат, кросповидон, силициев диоксид, желатин, хипромелоза, оцветители

Предназначение

цитерал
Антибиотикът цитерал се прилага при широк спектър от инфекции, причинени от известни бактериални щамове

ЦИТЕРАЛ е антибиотик от флуорохинолоновата група, активен спрямо точно определен вид патогенни микроорганизми. Блокира процесите на възпаление, като разрушава бактериалните щамове при инфекции на дихателните пътища, на синусите и ушите, при стомашно-чревни възпаления и инфекции в коремната кухина, при заболявания на половите органи при двата пола, срещу инфекции на кожата и меките тъкани, на отделителната система, на кости и стави, при неутропения – т.е. при дефицит на бели кръвни клетки, като предпазна мярка срещу възможни инфекции; като профилактична програма срещу възможно заразяване с менингит и антракс.

Антибиотикът може да се прилага и при деца с усложнени инфекции на дихателните и пикочните пътища, както и при вдишване на спори от антракс. Този вид лечение е възможен само под лекарски контрол.

Как се приема

ЦИТЕРАЛ се приема в дози и с продължителност, определени от лекуващия в зависимост от заболяването и общото състояние на пациента. Таблетките се поглъщат цели, с вода, по едно и също време на денонощието. Лечението може да продължи от 5 до 21 дни, но в някои случаи може да е и по-продължително; необходим е лекарски надзор.

Не приемайте ЦИТЕРАЛ заедно с млечни продукти или сокове, обогатени с калций. При терапия с този антибиотик е необходимо да се пие повече вода.

Възможни нежелани ефекти

Сред често съобщаваните странични ефекти от лечението с този медикамент са гадене и диария, а при пациентите деца – болки в ставите. В по-редки случаи е съобщавано за гъбични суперинфекции, хиперактивност и тревожност, анорексия, главоболие, замаяност, промени във вкусовите възприятия, влошено храносмилане, болки в корема, парене в стомаха и засилено образуване на газове, мускулна слабост, отклонения в бъбречните функции.

Доказани са също алергични реакции, възпаления в стомашно-чревния тракт, депресия и халюцинации, шум в ушите, дезориентация, тахикардия, понижаване на кръвното налягане и припадъци, недостиг на въздух, чернодробни отклонения, крампи, кръв в урината, задържане на течности, различни отклонения в кръвните показатели. В единични случаи и при пациенти с хронични заболявания е възможно тези ефекти да се проявят в много силна форма и да бъдат провокирани сериозни усложнения за сърдечно-съдовата, дихателната и нервната система. Ако нежеланите ефекти по наблюдения на пациента са резултат от приема на този антибиотик, лечението с него следва да се прекрати, след обсъждане с лекуващия да се приложи по-подходящ вариант.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЦИТЕРАЛ не бива да се употребява при алергия към някой от компонентите или проявена към други медикаменти от тази антибиотична група.

Индивидуална е преценката за безопасно лечение с ЦИТЕРАЛ при пациенти с тежки бъбречни заболявания, епилепсия, миастения гравис, заболявания на сухожилията, сърдечна аритмия.

Ако по време на продължително лечение с ЦИТЕРАЛ бъдат установени отклонения в кръвната картина или функциите на черния дроб и бъбреците, лечението с този медикамент се прекратява и се търси алтернатива.

ЦИТЕРАЛ не бива да се приема при бременност или кърмене.

Лечението с този медикамент може да причини промени в концентрацията и вниманието, да провокира тревожност или други отклонения, касаещи сигурността на шофирането; не шофирайте, ако медикаментът ви въздейства по такъв начин!

Взаимодействие с други медикаменти

ЦИТЕРАЛ не бива да се приема едновременно с някои медикаменти, тъй като може да се провокират нежелани последици – например паралелно с тизанидин предизвиква понижаване на кръвното налягане и сънливост. Нежелателни са комбинациите с варфарин, пробенецид за подагра, метотрексат, някои лекарства при Паркинсонова болест и епилепсия, антиациди, сукралфат, хранителни добавки с калций, алуминий, желязо и магнезий. В някои случаи паралелният прием е възможен при спазване на интервали от два до четири часа преди и след приема на ЦИТЕРАЛ.

_______

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за опаковка от 10 таблетки по 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *