ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Внимание! Така се дава първа помощ на пострадал от отравяне!

Отравяне през кожата

Някои вещества у дома и навън могат да бъдат силно отровни, те могат да попаднат в организма дори през кожата.

Отравяне през кожата
Отравяне през кожата

Към тях спадат средствата за борба с насекомите и плевелите; също така определени субстанции в гъбите и в листата и плодовете на някои растения.

ОПЛАКВАНИЯ

  • обрив по кожата с възпаление на мястото на контакта
  • умерена до силна болка в мястото на допира
  • гадене, главоболие, световъртеж

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • зачервена кожа, мехури или обрив; безпокойство

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Ако пострадалият знае, че е бил в контакт с отровно вещество, помолете го да съблече всички дрехи, които са били в допир с него, сложете ги в отделна торбичка. Изплакнете обилно с вода Всички засегнати части на кожата.

Ако пострадалият не подозира за контакта с отровно вещество, припомнете си заедно какво е правил през последните часове; боравил ли е с химикали през това време или пък е бил в контакт с определени дървета или растения.

Ако пострадалият загуби съзнание, поставете го в стабилно странично положение: погрижете се дихателните му пътища да бъдат свободни. При нужда може да се наложи да предприемете реанимация.

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ“. НИКОГА не нанасяйте крем, мехлем или лосион върху кожата. Продължете да изплаквате засегнатия участък до идването на екипа на „Спешна медицинска помощ“.

Винаги предавайте на екипа на „Спешна медицинска помощ“ опаковката от отровното вещество.

Отравяне чрез поглъщане

Поглъщане на алкохол от малко дете
Поглъщане на алкохол от малко дете

Отровните вещества попадат в организма най-често чрез храносмилателната система. Това засяга предимно малките деца, които пъхат всичко в устата. Към най-употребяваните в домакинството отровни вещества, които трябва да бъдат съхранявани така, че да не попадат в обсега на децата, спадат инсектицидите, хербицидите, светилната газ, медикаментите и почистващите препарати със силно действие.

ОПЛАКВАНИЯ

  • гадене
  • коремни болки

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • повръщане
  • гърчове
  • изгаряния в устата и гърлото
  • болки в корема
  • вялост и изпадане в безсъзнание
  • обърканост и халюцинации
  • празни опаковки; плодове или части от растения и гъби

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Ако видът на отровата е непознат, внимавайте вие самите да не се изложите на опасност. Ако пострадалият е в съзнание, най-напред го попитайте какво вещество или растение е погълнал. Уточнете също така количеството и времето на поглъщане на отровата.

Винаги предавайте на екипа на „Спешна медицинска помощ“ опаковката на отровното вещество.

При зачервяване и болки в устата и гърлото дайте на пострадалия да пие обилно вода. Не го карайте да повръща.

Ако пострадалият е загубил съзнание, поставете го в стабилно странично положение, проверете дали дихателните му пътища са свободни; при нужда предприемете евентуално реанимация.

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ”. Предайте на спасителния екип остатъци от отровата или от повърнатото на пострадалия.

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ОТРАВЯНЕ

Децата между една и четири години са сред най-честите жертви на отравяне. Затова винаги съхранявайте опасните вещества така, че те да нямат достъп до тях.

Опасните вещества следва да се съхраняват в обезопасени за деца опаковки и в заключен шкаф. Погрижете се всички останали членове на семейството да държат медикаментите си в този шкаф.

Съхранявайте химикалите в техните оригинални опаковки и с оригиналните им етикети с предупредителен текст. Никога не премествайте химикали в шишета или бидони, в които преди това е имало напитки или храна. Изкушението е твърде голямо за едно дете.

Никога не смесвайте почистващи препарати един с друг. Съхранявайте ги в заключен шкаф, на недостъпно за децата място.

Вземайте медикаментите в предписаното време и според указанията на лекаря или аптекаря.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *