Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво трябва да направите, за да помогнете на човек с мускулно схващане или мускулна травма

Мускулно схващане

Ако ходилото, ръката или кракът се задържат твърде дълго в една позиция, това може да доведе до напрежение на мускулите в съответната област и впоследствие до спазъм.

Мускулно схващане
Мускулно схващане

Мускулно схващане обаче понякога се получава в резултат от обезводняване, студено течение и тежко физическо натоварване.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Мускулно схващане на прасец

Помолете пострадалия да легне. Изпънете внимателно крака, като натискате коляното с другата ръка. След това хванете с едната ръка крака под петата, а с другата натиснете внимателно пръстите нагоре. Щом премине схващането, леко масажирайте засегнатите мускули, докато се отпуснат напълно.

Мускулно схващане на ходило

Помолете пострадалия да седне и да постави болящото го ходило на пода. Ако схващането на пръстите е много силно, опитайте се да ги изпънете внимателно с ръка. Посъветвайте пострадалия да се обува топло при студено време.

Мускулно схващане на ръка

Помолете пострадалия да изпъне пръстите си и да ги масажира, докато мускулите се отпуснат. След като спазъмът отмине, известно облекчение може да донесе топлината (най-вече в студено време).

Мускулна травма

Мускулна травма
Мускулна травма

Кракът има многобройни мускули, сухожилия и връзки, които лесно могат да бъдат увредени. Вследствие на кръвоизлив междинните пространства между тъканите могат да се изпълнят с кръв. Тогава при допир кракът се усеща твърд, подобно на корк.

ОПЛАКВАНИЯ

  • болки в засегнатото място
  • усещане за подутина под кожата
  • частична загуба на функцията на крайника

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • оток на засегнатото място
  • тъканите се усещат подобно на корк при допир
  • кръвонасядания в засегнатото място

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

  1. Ако затискането или контузията е станала току-що, до прегледа от лекар поставете на засегнатия крайник леден компрес или торбичка с лед, за да намалите отока и да облекчите болката. Студените компреси и торбичките с лед никога не бива да се поставят директно върху кожата. Винаги трябва да се подлага кърпа.
  2. Ограничете отока (причинен от кръвоизлива в тъканите), като поставите крака повдигнат върху възглавница или нагънати дрехи. Студеният компрес трябва да се фиксира върху засегнатото място с еластичен бинт.
  3. Повикайте „Спешна медицинска помощ“. Пострадалият трябва да бъде заведен в болница за поставяне на точна диагноза.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *