ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Билки и екстракти, които може би ще ви помогнат при астма и алергии

Ако страдате от астма и алергии, може би следните билки и екстракти ще ви помогнат:

Екстракт от гроздови семки

Той се счита за природен антихистамин и често се препоръчва като естествен лек при алергии или астма.
Какво показват проучванията

При американско изследване 54 души на възраст от 18 до 75 години с диагностицирана алергия към растението амброзия (Ambrosia artemisiifolia) били помолени да записват симптомите си, докато приемали два пъти дневно по 100 мг екстракт от гроздови семки или плацебо.

След осем седмици не се наблюдавала разлика в описаните симптоми или употребата им на лекарства.

Предпазни мерки

Екстрактът от гроздови семки може да подсили ефекта на медикаменти, отразяващи се на коагулацията или агрегацията на тромбоцити – например на аспирин, синтром, варфарин и клопидогрел (плавикс).

Равносметка

Няма достатъчно доказателства за ефикасността на екстракта, но той е относително безвреден. Притежава известни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, затова можете да го пробвате, но със знанието на лекуващия лекар.

астма и алергии
Можете да си помогнете сами при астма или алергия

Екстракт от сушен бръшлян

Това не е лек, който можете да си приготвите сами от отглеждания в градината ви бръшлян. Ако искате да го пробвате, купете готов препарат от аптеката или проведете лечение при квалифициран специалист по билкарство.

Какво показват проучванията

В двойносляп, рандомизиран клиничен експеримент 24 деца, страдащи от астма, получили в рамките на 3 дни по 35 мг екстракт от сушен бръшлян. При това не се забелязало значително подобрение на белодробната функция, но се отчело солидно намаление на съпротивлението на дихателните пътища в сравнение с тези от контролната група, приемащи плацебо.

Предпазни мерки

Не са нужни.

Равносметка

Наличните доказателства за ефективността му са неубедителни. Посъветвайте се с лекуващия лекар, преди да пробвате екстракта.

Ехинацея

Продуктите, съдържащи тази билка, често се използват за лечение на проблеми с горните дихателни пътища.

Какво показват проучванията

В едно изследване е установено намаляване на инфекциите на горните дихателни пътища – известна причина за обостряне на астмата, но засега други проучвания не са го потвърдили.

Предпазни мерки

Избягвайте комбинацията ехинацея/хидрастис, защото едно от активните вещества във втората билка – хидразин, причинява свиване на кръвоносните съдове и повишава кръвното налягане. Не приемайте ехинацея с други препарати, особено ако страдате от някаква форма на имунно заболяване като ревматоиден артрит, множествена склероза, лупус, защото може да влошите симптомите.

Равносметка

Дори билката да окаже известен благотворен ефект, се докладва за възникване на алергични реакции вследствие на употребата й.

Коприва

Това е доста популярен плевел, който се среща навсякъде по света и след допир до мъхнатите му листа оставя по кожата неприятно парещо чувство. Но именно листата съдържат множество химически вещества и витамини, които придават на растението противоалергични и противоастматични свойства.

Например там се концентрират големи количества кверцетин – флавоноид. Той помага за намаляване освобождаването на хистамин и блокира възпалението. В листата има големи количества от антиоксидантните витамини А и С, а витамин С играе ролята на природен антихистамин. Историята на растението като лек против астма датира от I в. от н. е., когато древногръцките лекари го ползвали с тази цел.

Какво показват проучванията

При едно рандомизирано, двойносляпо изследване 98 пациенти с алергии приемали по 1300 мг листа от коприва или плацебо.

Като цяло участниците от първата група оценили с 58% по-високо назначеното лечение и докладвали за леко намаление на симптомите на копривната треска, включително на кихането и сърбежа в очите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *