ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се дава първа помощ при астматичен пристъп?

В повечето случаи астматичен пристъп се предизвиква от алергия, студен въздух, физическо натоварване или инфекция.

Разклоненията на дихателните пътища, по които въздухът преминава към и от белите дробове, при астматичен пристъп се стесняват поради спастично свиване на мускулите на бронхите и отлагане на слузеста секреция или набъбване на лигавицата. Навременното оказване на първа помощ и последващото компетентно медицинско обслужване могат да бъдат животоспасяващи.

Астматичен пристъп
Астматичен пристъп

ОПЛАКВАНИЯ

  • дихателни проблеми, често съпроводени с кашлица и свирене на гърдите при дишане (не се среща при всички астматици)

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • влажна или суха кашлица, предимно вечер
  • проблеми с говора
  • посиняване на устните

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Поставете пациента да седне удобно. Чрез опиране на ръцете напред в наведено положение се облекчава издишването и се подобрява функцията на белите дробове. Успокойте пострадалия.

Ако пациентът носи лекарствата със себе си, помогнете му да ги вземе. Най-често това става с инхалатор.

Ако не настъпи подобрение или пристъпът стане по-текък, уведомете по най-бързия начин „Спешна медицинска помощ”

До пристигането на „Спешна медицинска помощ“ при нужда помагайте на пациента при инхалирането на неговия медикамент (обикновено на всеки четири минути), за предпочитане с дозатор, за да се поема цялата доза.

Ако пострадалият изпадне в безсъзнание преди идването на „Спешна медицинска помощ „, според ситуацията трябва да се предприеме реанимация.

КАК ДА ЖИВЕЕМ С АСТМА

Все още тежък астматичен пристъп може да отнеме човешки животи. Затова е важно пациентът възможно най-бързо да получи първа помощ.

Винаги дръжте на разположение медикаменти, за да можете да вземете мерки още при първите признаци на пристъп.

Ходете редовно на преглед при личния си лекар, за да можете да определите индивидуалните правила за поведение, напр. честотата на вземане на лекарствата.

Ако астматичните пристъпи се предизвикват от някаква (известна) субстанция, към която сте алергични, избягвайте всякакъв контакт с нея. Ако това е невъзможно, вземайте предписания ви медикамент.

Ако вашият астматичен пристъп се провокира при спортуване, не спирайте заниманията, без да сте се консултирали с лекар. Спортът може да подобри вашето здравословно състояние и по този начин да намали рисковете от нови пристъпи.

За астмата, която е в резултат на физическа активност, има специфични медикаменти, които могат да се вземат предварително.

Лечение на астма
Лечение на астма

ОБЛЕКЧЕНИЕ ПРИ АСТМА

Устройства за приемане на медикаменти

ИНХАЛАТОРИ

Целта на много медикаменти е да предотвратяват или да облекчават астматичните пристъпи.

ПУЛВЕРИЗАТОРИ

Страдащите от тежка астма се нуждаят между другото от специално устройство, за да могат да инхалират фино разпрашения медикамент посредством маска за лицето. За ползването на тези (електрически) пулверизатори обикновено трябва да разчитаме на наличието на контакт. Освен това има и туристически модели, които работят с батерии.

ДОЗАТОРИ

Дозаторите са прости устройства, които помагат на астматици- те да инхалират медикамента в правилната доза.

На пазара се срещат различни модели – от малки (практични при пътуване) до твърде големи. При последните носенето със себе си е малко проблематично. Въпреки това те имат преимуществото, че с тях медикаментът може да бъде поет по-ефективно. Някои инхалатори имат вграден дозатор.

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *