ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как лесно да приготвите вечеря, подходяща за диабетици?

Меню за диабетици

Диабетици, ако храната е най-силното ви оръжие в борбата с диабета, то вечерята е острието. Точно тук хората прекаляват с калориите, въглехидратите и мазнините.

Това не означава да си лягате гладни. Вечерята ви може да бъде вкусна и питателна, без да води до смущения в нивата на кръвната захар. Предлагаме ви няколко полезни съвета.

Направете уговорка с партньора си. Мисълта за готвенето, миенето на чинии и почистването на кухнята може да ви обезкуражи да приготвите здравословна вечеря. Но преди да посегнете към замразената пица, кажете на партньора си, че ще готвите, ако той или тя почисти след това. Домашно приготвените ястия са полезни за всички.

Сгответе по-голямо количество. Пригответе двойна доза и ще ви остане за още едно хранене. Или приберете излишното във фризера за някой ден, когато няма да разполагате с време за готвене.

Сварете си чай, преди да започнете. Готвачите опитват ястията – несъзнателно и непрекъснато. Можете да погълнете няколкостотин калории за отрицателно време, като опитвате супата, печеното, сиренето или хапвате нещо от скука, докато чакате водата да заври. Важно е да контролирате този вреден навик! Сложете кана с чай пред себе си още преди да сте започнали и посягайте към чашата вместо към тенджерата, докато готвите.

Лека салата за начало. Ще консумирате по-малко от основното ястие и ще приемете доза зеленчуци. Залейте с оцет, лимонов сок или зехтинов винегрет, но не и със сметанов сос.

Използвайте зеленчука на седмицата. Изберете си зеленчук на седмицата. Не го оставяйте да изгние в хладилника. Ако е китайско зеле, добавете малко към супата в понеделник, запържете го с чесън и 1 чаена лъжичка зехтин във вторник, нарежете го на ситно за спагетите в сряда, прибавете го към задушените зеленчуци в четвъртък, опитайте го в пицата (от пълнозърнесто брашно) в петък. Ако си правите сок, сложете листата и кочана в сокоизстисквачката, за да си осигурите допълнително витамини и влакнини.

Поднасяйте вегетарианско ястие поне веднъж седмично. Ще приемете повече влакнини и по-ограничено количество наситени мазнини. Например вместо месната лазаня пригответе зеленчукова с патладжан или с няколко вида зеленчуци като броколи, моркови, чушки, гъби и тиквички.

Заменете кравето масло с олио. Ако обикновено добавяте масло към всичките си ястия, заменете го със слънчогледово олио – ще си спестите излишни калории и наситени мазнини.

Наслаждавайте се на пилето с картофи. Пригответе ги без наситени мазнини – оваляйте парчета обезкостено пилешко месо без кожата в малко брашно, потопете в разбито яйце, кисело мляко или обезмаслено прясно мляко и поръсете с галета, овкусена с подправки. Печете във фурната на 200 °С 20-30 минути. Така месото ще се покрие с хрупкава коричка, която ще задоволи копнежа ви по пърженото. Картофите нарежете на лентички и накиснете във вода 20 минути, след което ги подредете в тава. Поръсете със зехтин, сол и черен пипер и печете 40 минути на 200 °С, като ги разбъркате веднъж по средата на времето за печене.

диабет вечеря
Вкусни картофи, приготвени на фурна

Изберете крехко телешко месо. Това означава филе миньон, месо от хълбоците, от врата и подбедрицата. Не забравяйте, че готовата порция месо трябва да бъде не повече от 90 г , което са 120 г суров продукт.

Избягвайте ребрата, тлъстите пържоли и брискета. Направете зелено канапе за храната. Опитните готвачи често поднасят кулинарните си шедьоври върху канапе от зеленчуци. Вие също можете! Пригответе на пара малко спанак, брюкселско зеле или цвекло, след това сервирайте порцията риба или пиле върху така обработения зеленчук. Когато ви омръзне тъмнозеленото, развихрете въображението си и „постелете“ в чинията си грах или зелен фасул.

Допълнете пилето или рибата с плодова салца. Така ще придадете екзотичен вкус без излишни мазнини на традиционните ястия. А разликата е голяма, когато говорим за риба или пиле, печени на фурна или скара. Направете плодова салца, като смесите парченца ананас, манго или папая с нарязани лук, джинджифил, чесън, мента и люти чушки. Оставете да престои на стайна температура 30 минути или не повече от 4 часа в хладилник.

Пригответе плодова глазура за рибата. Смесете 250 мл портокалов сок или вода, 1/2 чаена чаша прясно приготвена паста от манго и шепа замразени парченца от този плод. Загрейте на умерена температура и залейте със сместа изпечената на скара сьомга.

Опечете ананас или праскови. Първо ги направете на резени и ги намажете с малко зехтин, за да не залепнат. Ще бъдете приятно изненадани от вкуса. Можете да сервирате така приготвените плодове и като десерт.

Веднъж седмично поднесете салата като основно ястие. Ако на трапезата ви има едни и същи зеленчуци ден след ден, рано или късно ще ви се иска да изхвърлите салатата, вместо да й се наслаждавате. Опитайте нови съставки като сърцевини от артишок (от консерва), задушени цветчета броколи (или пресен карфиол), апетитен зелен фасул, тиквички или запържени екзотични гъби. Включете и белтъчни продукти като боб или печени пилешки гърди.

Опитайте нови форми. Купете предварително нарязани зеленчуци или ги нарежете сами в нови форми, които ще ви се сторят по-съблазнителни. Хрупкавият морковен чипс напомня за картофения. Нарежете тиквичките на дълги ленти и ги опечете на скарата. Представете си, че са пържени картофи!

Заменете белия ориз с ечемик. Ечемикът повишава по-малко нивата на кръвната захар, отколкото белият ориз (като приемаме, че говорим за равни количества). Пробвайте и се уверете сами! Поднасяйте го със запържени зеленчуци и го добавяйте в супите и яхниите. Съдържанието му на разтворими влакнини е високо и подобно на овесените ядки, той понижава холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания.

Радвайте се на вкусни зеленчуци на фурна. Експериментирайте със зеленчуци, например патладжани, лук, чушки и тиквички, като ги намажете със зехтин, поръсите ги със сол и черен пипер и ги запечете на 200 °С до омекване. Печете на грил твърди зеленчуци като патладжан, лук и чушки 10-15 минути. По-дребните или по-меки зеленчуци като тиквички, домати и моркови настържете и запечете 6-8 минути.

Използвайте зеленчуците за плънка. Не ограничавайте ролята на зеленчуците само до гарнитурата. Добавете няколко шепи замразен грах и моркови към ориза или кускуса 5 минути преди да ги свалите от котлона.

Смесете телешката кайма с нарязан лук или спанак. Разбъркайте нарязани чушки и гъби в готовия сос за спагети. Прибавете зеле, гъби и лук към плънката за пиле. Почистете бамята, измийте я, нарежете и я сипете в супи, яхнии и запечени ястия.

Овкусете зеленчуците. Вместо вода сипете пилешки или зеленчуков бульон в тенджерата за готвене на пара. Ще придадете аромат без излишни калории на тиквичките, карфиола, морковите, граха и останалите зеленчуци.

Запазете водата след готвенето на пара. След като приготвите зеленчуците, изсипете водата в буркан и го приберете в хладилника, за да използвате този бульон за супа. Антиоксидантите, съдържащи се в зеленчуците, предпазват от усложненията при диабета като бъбречни и зрителни увреждания, а преди всичко могат и да ви спасят от самото заболяване.

Безкостилковите плодове съдържат антиоксиданти, които предпазват организма от опустошителното въздействие на високата кръвна захар.

Заложете на боб. Когато приготвяте мексикански ястия, заменете телешкото или пилешкото месо с боб (но не пържен). За да направите бързи енчилади, отцедете и измийте консервиран черен фасул и го смесете с лук, гъби и други зеленчуци. Добавете сос за енчилади и сервирайте с пълнозърнести тортили и нискомаслено сирене.

Пригответе бърза бобена салата. Изберете няколко вида варива (нахут, различни видове боб и т. н.). Разбъркайте с нарязан червен лук, червена чушка и заливка за салата (с оцет). Използвайте около 1 супена лъжица заливка за 1/3 от салатата.

Заместете обикновените картофи със сладки. Те повишават нивото на кръвната захар в по-малка степен от обикновените. Ако картофът е голям, го разполовете и използвайте за две порции. Консумирайте и кората заради влакнините, които съдържа.

Комбинирайте ягоди с вино или оцет. Половин чаена чаша ягоди, поръсени с балсамов оцет или накиснати в бяло вино, се превръща в сладък екзотичен десерт, като същевременно осигурява 75% от дневната ви нужда от витамин С. Също както и останалите безкостилкови плодове, ягодите съдържат антиоксиданти, които предпазват организма от опустошителното въздействие на високата кръвна захар.

Вземете си плод за десерт. Все пак плодовете са „бонбоните“ на природата. Затова, когато поднасяте десерт (препоръчваме ви веднъж или два пъти седмично), пробвайте печени сливи, половин чаена чаша боровинки с кисело мляко или плодови мюсли – наблегнете на плодовете, овесените ядки и канелата и внимавайте със захарта и кравето масло.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *