Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Страничните ефекти на химиотерапията върху вашето тяло

Химиотерапията е достатъчно мощна, за да убие бързо развиващите се ракови клетки, но в същото време вреди на напълно здравите, което води до нежелани реакции в целия организъм, пише healthline.com.

химиотерапията

Разберете какви са страничните ефекти на химиотерапията.

Раковите клетки се делят по-бързо от здравите и химиотерапията оказва ефективно въздействие върху  тях. За съжаление, бързо растящите здрави клетки могат да попаднат в убийствения й капан.

Много са факторите, оказващи роля за появата на различните странични ефекти – предишни здравословни проблеми, възраст, начин на живот и други. Степента на проявление на нежеланите реакция е различна при всеки пациент. Въпреки че повечето от тях изчезват малко след края на лечението, някои могат да продължат и след приключване на химиотерапията, а други да останат завинаги.

Химиотерапията най-често засяга  храносмилателния тракт,космените фоликули, костния мозък, устата и репродуктивната систма.

Кръвообращение и имунна системa

Следенето на кръвната картина е изключително важна част от химиотерапия, защото тя може да навреди на клетките в костния мозък, където се задвижва кръвта. Това може да доведе до редица проблеми. Червените кръвни клетки пренасят кислород до тъканите, а анемията се появява, когато тялото не произвежда достатъчно. Други симптоми на анемия включват:

  • замаяност
  • бледа кожа
  • затруднено мислене
  • усещане за студ
  • обща слабост

Химиотерапията може да намали броя на белите кръвни клетки, което води до неутропения. Белите кръвни клетки играят важна роля в имунната система: те се борят с инфекциите и предотвратяват заболяванията. Симптомите не винаги са очевидни, но намаленият им брой повишава риска от инфекции и заболявания. Хората с отслабена имунната система трябва да вземат предпазни мерки срещу вируси, бактерии и други микроби. Могат да приемат витамин B17, който благоприятства имунитета.

Клетките, наречени тромбоцити, помагат на кръвта да се съсирва. Ниският им брой (тромбоцитопения), води до по-лесно нараняване и изобилно кървене. Симптомите включват кървене от носа, кръв при повръщане или в изпражненията, и по-тежка от нормалната менструация.

Химиотерапията може и да отслаби сърдечния мускул, което да доведе до аритмия. Това може да повлияе на способността на сърцето да изпомпва ефективно кръвта и да повиши риска от сърдечен удар, но е малко вероятно стечение на обстоятелствата, ако сърцето ви е здраво в началото на лечението.

Нервна система

В централната нервна система се контролират емоциите, мисловните модели, както и координацията. Химиотерапията може да причини проблеми с паметта и концентрацията. Това леко когнитивно нарушение може да отмине след лечението, но може да се задържи в продължение на години.

Химиотерапията може да предизвика болка, слабост, изтръпване в ръцете и краката (периферна невропатия). Рефлексите и двигателните умения могат да бъдат забавени и не е необичайно да се проявят проблем с баланса и координацията.

Храносмилателна система

Най-често срещаните странични ефекти на химиотерапията  се проявяват в храносмилателния тракт. Язви и сухота в устата може да  затрудни предъвкването и поглъщането. Раните също могат да образуват върху езика, устните, венците или в гърлото. Много от пациентите се оплакват от метален вкус в устата, жълто или бяло покритие върху езика.  Появява се гадене и повръщане. Въпреки това, някои лекарства помсгст за облекчаване на този симптом. Други храносмилателни проблеми включват  диария или запек, подуване на корема и газове. Тези симптоми може да се предотвратят чрез прием на достатъчно количество вода. Страничните ефекти, свързани с храносмилателната система могат да допринесат за загуба на апетита, но важно е да се продължи приема на здравословна храна.

Коса, кожа и нокти

Химиотерапията води до увреждане на космените фоликули, което може да доведе до загуба на окосмяване по главата, веждите, миглите и тялото. Растежът на косата обикновено започва отново няколко седмици след последната процедура. Някои пациенти изпитват леки кожни раздразнения като сухота, сърбеж и обриви. Може да се развие чувствителност към слънчевите лъчи, което да доведе до изгаряния. Ноктите може да потъмнеят, да станат набраздени или чупливи. Растежът им се забавя, а при по-тежки случаи се отделят от нокътното легло. Важно е да се полага грижа за тях, за да се избегне инфекция.

Репродуктивна система

Химиотерапията може да имат рефлектира върху хормоните. При жените, хормоналните промени могат да са причина за появата на горещи вълни, нередовна менструация или менопауза. Лечението може да доведе до безплодие. Жените на химиотерапия могат да изпитват сухота на вагиналните тъкани, които могат да направят сексуалния акт неприятен и болезнен. Увеличава се и рискът от развитие на вагинални инфекции. Химиотерапията по време на бременност може да увреди плода. Химиотерапията при мъжете може да увреди сперматозоидите, да намали броя им и да доведе до безплодие. Възможно е симптомите като умора, тревожност и хормонални колебания  да намалят желанието за секс при двата пола.

Отделителна система

Химиотерапията може да доведе до увреждане на бъбреците и пикочния мехур. Симптомите включват намалено уриниране, подуване на ръцете и краката (оток) и главоболие. Симптоми на увреден пикочен мехур включват усещане за парене и често уриниране. Трябва да приемате достатъчно течности, за да облекчите симптомите.

Забележка: Някои лекарства водят до промяна на цвета на урината за няколко дни, но това не е причина за безпокойство.

Костна система

Повечето хора и особено жените може да загубят костната маса, защотото химиотерапията намалява нивото на калций. По данни на Националния институт по здравеопазване в САЩ, жените, които са били лекувани от рак на гърдата, са с повишен риск от развитието на остеопороза. Това се дължи на лекарствата и спада в нивата на естрогена. Остеопорозата увеличава риска от фрактури на костите. Най-често засегнатите области са гръбнака, таза, бедрата и китките.

Психологическо и емоционално влияние

Преминаване през лечение с химиотерапия може да причини някакви емоционални и психологически  проблеми. Повечето хора са уплашени, изпитват безпокойство за външния вид и здравето си, което може да доведе до депресия. При подобни симптоми е добре да се обърнете към специалист и да изпробвате различни релаксиращи терапии като масаж, медитация или акупунктура.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *