ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рецепти за натурално лечение на розов лишей

Всеки може да развие розов лишей, но това по-често се случва при юноши и млади хора. Той е и една от най-често срещаните гъбични инфекции на кожата.

Той засяга пигментацията на кожата. Появяват се обезцветени петна обикновено по гърба, гърдите, шията и горната част на ръцете, които могат да изчезнат през зимния период, но да се появят в горещите летни дни. Засегнатата от розов лишей кожа става суха и лющеща се и понякога  се появява сърбеж.

Причините за развитие на розов лишей не са известни, но предразполагащи фактори са: горещото време, влагата, прекомерното потене, мазна кожа, слаба имунна система и хормонални промени в организма. Розовият лишей не е заразен и във фармацевтичната мрежа има много медикаменти, които да го излекуват, но може да опитате и някои прости домашни методи за лечението му, представени от top10homeremedies.com.

Ето и топ 10 на домашните средства за лечение на розов лишей:

  1. Етерично масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е ефективен домашен метод за лечение на розов лишей, защото има противогъбични свойства. То възпрепятства разпространението на инфекцията и предотвратява повторната й поява. В допълнение ще облекчи сърбежа.

  • Смесете 5 – 7 капки етерично масло от чаено дърво с 1 супена лъжица зехтин екстра върджин или кокосово масло. Нанесете получената смес върху засегнатата област, използвайки памучен тампон. Оставете да попие,  изплакнете с хладка вода и подсушете. Нанасяйте тази смес два пъти дневно в продължение на няколко седмици.

розов лишей 2.  Кокосово масло

Кокосовото масло е ефективно средство за защита срещу всеки тип гъбична инфекция, включително розов лишей. Мастните киселини в кокосовото масло действат като натурални фунгициди. Това означава, че помагат за спиране на растежа на гъбичките, което е причина за инфекцията.

  • Нанесете малко био кокосово масло върху засегнатите райони. Оставете го да попие.
  • Друг вариант е да смесите 1 супена лъжица кокосово масло с 5 – 6 капки етерично масло от канела. Нанесете върху розовия лишей, изчакайте 15 – 20 минути и изплакнете с топла вода.

Прилагайте тези методи 2 или 3 пъти дневно, докато инфекцията се излекува.

  1. Алое вера

Алое вера, съдържа протеин, наречен 14 kDa, който има противогъбични и противовъзпалителни свойства. Това значително ще намали разпространението на розовия лишей. В допълнение алое вера има много лечебни свойства, който ще помогнат да се излекува увредената кожа.

  • Вземете гел от листата на алое вера. Нанасяйте го директно върху засегнатите кожни участъци по 2 – 3 пъти дневно в продължение на няколко седмици.
  • Друг вариант е да смесите няколко капки лавандулово масло с 1 чаена лъжичка гел от алое вера. Нанасяйте върху засегнатите области 2 или 3 пъти на ден.
  1. Кисело мляко

Киселото мляко е естествен лек за гъбични инфекции като розов лишей. Пробиотиците, съдържащи се в него предотвратяват растежа на гъбичките. Това от своя страна спомага за бързо възстановяване на кожата и предотвратява повторната поява.

  • Нанесете кисело мляко върху засегнатата кожа. Оставете за най-малко 20-30 минути, а след това изплакнете с топла вода.
  1. Етерично масло от риган

Маслото от риган има  едно от най-мощните противогъбични свойства, които се борят с гъбичките, отговорни за розовия лишей, както и за облекчаване на симптомите.

  • Пригответе разтвор с равни количества от етеричното масло от риган и зехтин екстра върджин. Нанасяйте го върху засегнатите райони с помощта на памучен тампон. Оставете за около 30 минути и изплакнете с хладка вода. Правете процедурата веднъж дневно в продължение на няколко седмици.
  1. Чесън

Чесънът също е ефективно средство за лечение на розовия лишей. Неговите противогъбични свойства спират растежа на гъбичките и помагат за предотвратяване на сърбежа.

  • Нанесете прясно изцеден сок от чесън върху засегнатите райони. Изчакайте 20 минути, след това вземете вана или душ. Правете това веднъж дневно в продължение на няколко седмици.
  • Консумацията на 2 – 3 скилидки чесън с топла вода на празен стомах ще предотврати повторната поява на лишеите и ще подпомогне лечението им.
  1. Ябълков оцет

Ябълковият оцет е добро средство за лечение на розов лишей, благодарение на своите антимикробни свойства, които контролират растежа на гъбичките. В допълнение, той помага за предотвратяване на рецидивите на инфекцията.

  • Смесете равни количества ябълков оцет и хладка вода. Намажете засегнатите области с памучен тампон, изчакайте 15 минути и изплакнете с топла вода. Нанасяйте веднъж дневно в продължение на няколко седмици.
  1. Куркума

Естествените антисептични, антибиотични и антимикотични свойства на куркимата ще помогнат за лечението на розовия лишей.

  • Добавете 3 – 4 супени лъжици сок от куркума в кана с вода. След къпане, изсипете тази вода върху засегнатата област.
  • Алтернативно, смесете равни количества куркума на прах и сандалово дърво на прах. Добавете вода, за да се получи паста, която нанасяйте върху засегнатите райони. Оставете я за 30 минути и измийте.

Повтаряйте едно от тези предписания веднъж дневно, докато петната изчезнат.

  1. Индийски люляк
    розов лишей
    индийски люляк /neem/

Индийският люляк е много ефективен при лечение на кожни инфекции. Тази билка има противогъбични, противомикробни и антисептични свойства. Контролира растежа на гъбичките и предотвратява сърбежа.

  • Сварете шепа измити листа от индийски люляк в 2 чаши вода в продължение на 10 минути. Оставете водата да се охлади и използвайте за измиване на засегнатата област 2-3 пъти дневно в продължение на няколко седмици.
  • Друг вариант е да направите паста от смлени листа на билката, която да прилагате върху засегнатата област. Оставете да изсъхне и измийте с вода. Нанасяйте пастата веднъж дневно в продължение на няколко седмици.
  1. Здравословна диета

Отслабеният имунитет е една от причините за развитието на розов лишей. Поради тази причина здравословната диета е важна част от лечението. Правилното хранене ще стимулира имунната система и ще помогне в борбата с инфекцията.

  • Диета, богата на витамини A, C, E и B ще стимулира имунната ви система. Яжте пресни плодове и зеленчуци, кисело мляко. Избягвайте въглихидратите и пийте много вода, за да се отървете от токсините.

Допълнителни съвети:

  • Избягвайте използването на мазни продукти за грижа за кожата.
  • Не носете тесни дрехи. Носете свободни дрехи от естествени, дишащи материи.
  • Избягвайте изпотяването.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *