ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При възпаление на дебелото черво използвайте тези съвети за лечение

Стените на дебелото черво, което е здраво, са покрити с равномерен защитен слой лигавица. Гледана отвътре, тази гладка повърхност има здрав розов цвят.

Натурални средства за лечение на дебелото черво
Натурални средства за лечение на дебелото черво

Но при възпаление на дебелото черво тъканта става възпалена и раздразнена. Понякога тя кърви и предизвиква кървава диария. Конвенционалното лечение на възпаление на дебелото черво, което се получава, когато имунната система погрешно атакува тънките черва, е с мощни противовъзпалителни медикаменти. Ако лекарствата не помогнат, се назначават още по-силни, с още по-сериозни странични ефекти. А когато и те не помогнат, единственото решение е хирургическото премахване на болния участък от червата.

При криза пациентът има нужда от кортизонов препарат и други противовъзпалителни лекарства, казва д-р Патрик Донован, натуропат. Но когато състоянието се стабилизира, може да се премине към натурални лечебни средства за успокояване на възпалителния процес без странични ефекти.

Възпалението на дебелото черво, което всъщност обхваща две състояния – болест на Крон и хроничен улцеро-хеморагичен колит, е сериозно заболяване, което изисква специализирано лечение, подчертава д-р Донован. Все пак той е съгласен, че прилагана под лекарско наблюдение, натуралната медицина може да намали оплакванията и да ограничи увреждането на стените на червата. Д-р Донован препоръчва да се консултирате с вашия лекар и да следвате неговите препоръки за дозировката, преди да изпитате тези лечебни подходи.

ГЛУТАМИН: храна за тънките черва

Смята се, че тази аминокиселина „подхранва“ лигавицата на тънките черва. Тя коригира неправилното усвояване на хранителните вещества, с което се характеризира болестта на Крон и облекчава симптомите.

БУТИРАТ: полезен за дебелото черво

Този суплемент съдържа бутирова киселина, която помага на клетките на дебелото черво да се регенерират и да останат здрави, коментира д-р Донован и го препоръчва на болните от колит (възпаление на дебелото черво).

БОСВЕЛИЯ и КУРКУМА: потушават възпалението

Билките босвелия и куркума (която съдържа активната съставка куркумин) успокояват възпалените черва. Това са растения със силно изразени противовъзпалителни свойства с минимални странични ефекти.

ВИТАМИН Е: потиска свободните радикали

Възпалението на дебелото черво отключва порой от свободни радикали, които увреждат още повече клетките на червата. Витамин Е неутрализира свободните радикали и намалява пораженията.

ВИТАМИНИ и МИНЕРАЛИ: срещу дефицита на нутриенти

При болестта на Крон тънките черва могат да загубят способността да усвояват основните хранителни вещества. Д-р Донован е убеден, че пациентите с това заболяване трябва да вземат мощен комплекс мултивитамини и минерали.

Често се налага и прием на индивидуални суплементи и мултивитамини. Смята се, че витамините регенерират увредената лигавица на стомаха наред с фолиевата киселина. За съжаление, много от лекарствата потискат усвояването на фолиева киселина. Цинкът възстановява чревните клетки, а много пациенти с възпалено дебело черво страдат от недостиг на този минерал. И накрая, тъй като заболяването уврежда онази част от стомаха, където се усвоява витамин В12, липсата трябва да се компенсира със суплемент.

ЖЕЛЯЗО: при анемия

В своята практика д-р Донован се е убедил, че някои пациенти с болестта на Крон и почти всички с колит страдат от желязодефицитна анемия. Но железният сулфат, който обикновено се изписва за лечение на анемия, може да влоши възпалението на дебелото черво, предупреждава той. Затова д-р Донован препоръчва прием на феритин и ежеседмични инжекции, които съдържат 40 мг органично желязо. (Суплементите с феритин се продават в аптеките без рецепта, а инжекциите могат да бъдат назначени само от лекуващия лекар.)

ТЕЧНА ДИЕТА: до утихване на кризата

Възпалението на дебелото черво обикновено преминава в периоди на затихване и обостряне. По време на криза д-р Донован препоръчва течна диета от билкови чайове, високопротеинов бульон (рибен, пилешки или месен) и прясно изцедени зеленчукови сокове. Течната диета доставя на тялото основните хранителни вещества, без да го натоварва да смила твърди храни. Прилагайте течна диета само под наблюдението на вашия лекар.

МАСТНИ КИСЕЛИНИ: намаляват възпалението и риска от рак

Възпалението на дебелото черво се смята за предраково състояние. Мастните киселини в рибеното масло и суплементите с етикет ЕРА (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина), потискат химическите реакции в организма, които предизвикват възпаление и намаляват риска от рак на дебелото черво.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *