ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 лечебни настойки за зимата – вижте рецептите тук!

Да си направите настойка не е никак трудно. Взимате нещо, заливате го със спирт или ракия и го оставяте да престои известно време.

Остава само да изберете това, от което ще приготвяте настойката. Ако искате да успеете да приготвите такава тинктура за зимната си трапеза, не си струва да избирате твърде сложни начини. Има и такива, които може да си приготвите много бързо.

Плодове от хвойна

Може да ги намерите на рафтовете с подправки. Нужни са ви около 20 броя плодчета. Залейте ги с ракия или водка (0.5 литра). Добавете половин чаена лъжичка мед. След 10 дни ще получите питие с интересен, но ненатрапчив аромат на хвойна, което няма нищо общо с джина. Отстранете плодчетата, те вече не са ви нужни – свършили са си работата.

Състав на настойката: етерични масла, органични киселини, горчиви смоли.

Плюсове: отлично антисептично средство; помага при заболявания на бронхите и белите дробове.

Минуси: противопоказан по време на обостряне на заболяванията на бъбреците (пиелонефрит, цистит).

хвойна
Приготвяне на настойка

Естрагон

Само ден, след като сте залели яркозелените клончета с ракия или водка, започва магическият процес: естрагонът ще започне да оцветява спирта със свежия си зелен цвят. А след една седмица настойката вече ще има същия цвят като на естрагона. Ще трябва да изхвърлите клончето. Много интересно е, че настойката свършва бързо, въпреки първоначалните ви намерения да изпиете само по една чашка от нея.

Състав: рутин, витамин С, етерични масла.

Плюсове: отлично тонизиращо средство, нормализира кръвното налягане, подобрява апетита и храносмилането. Тинктурата помага при артрит и ревматизъм (както вътрешно, така и при външно приложение).

Минуси: естрагонът е противопоказан при бременни жени, тъй като повишава мускулния тонус и може да предизвика контракции

Целина

Две стъбла, нарязани на ситно, се заливат с ракия или водка. Цветът на напитката почти не се променя, а вкусът остава изненадващо мек, дори сладни, така че не е нужно да се добавя мед. Настойката се харесва много на дамите.

Съдържа: много неорганични и антиоксидантни вещества. Те намаляват нивото на кортизола (хормона на стреса). Активните вещества – фтапиди и полиацетилени, намаляват въздействието на вредните канцерогени, като например тези, които се образуват по време на пържене на месото.

Плюсове: успокоява, бори се със стареенето, подобрява водно-солевия метаболизъм и апетита, включително и сексуалният.

Минуси: те почти липсват при целината. И все пак лекарите препоръчват да се използва с повишено внимание при хора с ентероколит, разширени вени и бременни жени.

Арония

Вземете еднолитров буркан и го напълнете с плодове – около три четвърти от обема на съда, като леко ги притиснете отгоре. Изсипете ракията или водката, добавете мед, а след две седмици го прецедете. Цветът на настойката е като при благородно вино, а вкусът й е вълшебен.

Съдържа: витамини А, Е, С, К, РР, от група В; пектини; микро- и макроелементи.

Плюсове: тонизира и укрепва имунната система и кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане, подобрява апетита.

Минуси: съдържа танини, които причиняват запек; противопоказна е за хипотоници и хора с тромбофлебит.

Люти чушлета

В този случай най-добре е веднага да прибавите мед. Залейте една средна по размер люта червена чушка с ракия или водка (предварително може леко да я нарежете, ако искате да е по-люто). След една седмица извадете чушката, а на нейно място поставете две по-малки чушки – за красота: в пиперовата водка трябва да плуват малки чушчици.

Съдържа: специалното вещество капсаицин, витамин А и С (при това количеството на витамин С е почти два пъти повече от съдържащото се в лимона).

Плюсове: помага при инфекциозни заболявания, високо кръвно налягане, укрепва имунната система, подобрява обменните процеси.

Минуси: може да предизвика киселини в стомаха, изгаряне на лигавицата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *