Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полези съвети за диабетици: Каква храна да изберем в заведенията за бързо хранене?

„Бързото хранене“ е синоним на „мазна храна“ и почти няма съмнение, че нашата склонност към него е довела до епидемията от затлъстяване. Американско изследване, проведено сред над 3000 души, установява, че тези, които посещавали заведения за бързо хранене над два пъти седмично, качвали 5 кг повече, отколкото хората, които се хранели там веднъж седмично. Също така тяхната устойчивост към инсулина се увеличавала два пъти. За щастие тези ресторанти най-накрая предприеха мерки и започнаха да предлагат и по-здравoсловни варианти. Предоставяме ви съвети как да прекосите джунглата на бързото хранене и да излезете невредими.

Четете предоставената информация за хранителната стойност. Заведенията за бързо хранене не наблягат на този факт, защото повечето от продуктите им са нездравословни, но някои от тях имат плакати или листовки с таблици за хранителните стойности. Когато видите тези цифри черно на бяло, ще разберете колко лесно е да изваждате калории, например като си поръчате стандартен хамбургер (с 250 ккал, 9 г мазнини и 31 г въглехидрати) вместо двоен (с 410 ккал, 19 г мазнини и 37 г въглехидрати). Можете да проучите тази информация и предварително на интернет страницата на компанията.

хранене диабет
Четете предоставената информация за хранителната стойност

Дръжте в жабката листовките на любимите ви заведения за бързо хранене. Следващия път, когато не разполагате с време и се налага да поръчате готова храна на касата за автомобили, ще можете веднага да направите справка за калориите, мазнините и натрия.

Подминете сандвича с панирана риба. Може да ви изглежда по-полезен от бургерите, но обикновено не е така – съдържанието на калории и мазнини е изключително високо.

Хранете се като децата, а не като възрастните. Това е не само по-евтино, но и ви спестява половината калории и мазнини. Например детско меню в известна верига за бързо хранене, съставено от хамбургер, малки картофки и 300 мл сода, съдържа 600 ккал и 22 г мазнини. Вариантът за възрастни – хамбургер без сирене, големи картофки и 500 мл газирана напитка, има 1190 ккал и 49 г мазнини.

Поръчайте си сандвич с печено, а не панирано пилешко месо. Пилето определено е здравословен избор в заведението за бързо хранене, но само ако си го поръчате на скара, а не панирано. Това ви спестява 10 г въглехидрати. Печеното пилешко има по-малко калории и мазнини. Откажете се от майонезата и резултатът ще е още по-диетичен.

Консумирайте храната с вода или неподсладен студен чай. Содата и подсладените напитки като лимонада и студен чай съдържат големи количества захар и нямат никаква хранителна стойност. В 240 мл кола има 27 г въглехидрати, докато 270 мл лимонада осигуряват 40 г въглехидрати. Ако не можете да се лишите от газираната напитка, изберете диетична.

Вземете обезмаслено прясно мляко с 1% масленост. Много от заведенията за бързо хранене вече предлагат мляко в кутия, а и знаете, че калцият е полезен за костите. Но млякото може да има и още предимства като това, че понижава нивата на кръвната захар и подпомага свалянето на излишни килограми. Поощрявайте и членовете на семейството си, които не страдат от диабет, да пият мляко. При изследване сред 10 000 жени тези от тях, които консумирали повече калций и витамин D (който се съдържа в подсиленото мляко), били по-малко застрашени да развият метаболитен синдром – сбор от симптоми, които повишават риска от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Не се изкушавайте от млечните шейкове. Някои от тях съдържат над 1000 ккал – повече от общия сбор на калориите в малкия хамбургер, малките картофки и малката сода. Поръчайте си вода, неподсладен чай или нискомаслено прясно мляко.

Заложете на стандартните зеленчукови салати, не на екзотичните. Със сигурност сте виждали реклами на новите, „здравословни“ салати в заведенията за бързо хранене. Някои са с азиатски привкус и предлагат хрупкави нудели и парченца портокал, а други – панирани пилешки хапки и сирене върху зеленчуците.

Бързата справка за хранителните стойности на продуктите в заведението показва, че тези салати понякога са по-мазни и калорични, отколкото сандвичите! Ако не разполагате с тази информация, се придържайте към салатите, по-богати на зеленчуци, отколкото на сирене, крутони, „хрупкави“ меса и нудели. Изберете сос без сметана и го използвайте умерено.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *