ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При уртикария се лекувайте с хомеопатия и тези природни средства

Уртикария или копривна треска представлява ситен кожен обрив, който сърби влудяващо.

Уртикария и ароматерапия
Уртикария и аюрведа

Медикаментите от типа на антихистамините и кортизона действително облекчават уртикарията, но имат множество странични ефекти. Антихистамините причиняват замаяност, а кортизонът предизвиква вредни реакции. Кортизоновите препарати са най-опасни в случай на хронична уртикария, където епизодите продължават над 6 седмици и лекарството се приема редовно. Смятам, че трябва да се вземат натурални симптоматични препарати срещу обрива, защото те нямат странични ефекти, казва Джаклин Крон, лекар от Ню Мексико. По-важното е, че трябва да откриете причината за уртикарията, за да елиминирате проблема.

Това не е лесна задача и само алерголог може да ви помогне да откриете възможните причинители. Междувременно можете да облекчите симптомите. Следвайте съветите на алтернативните лечители.

ХИДРОТЕРАПИЯ: водата пресича обрива

Когато са провокирани от алерген, мастоцитите в имунната система отделят хистамин, който предизвиква копривната треска. Ако вземете много топъл душ (водата трябва да е гореща, но без да ви пари), тялото престава да отделя хистамин. Когато организмът спре да отделя хистамин, сърбежът спира и минават няколко часа, след което процесът започва отначало – отделя още хистамин и се появяват нови обриви. Това средство няма да разреши проблема, но ще облекчи сърбежите.

КВЕРЦЕТИН: природен антихистамин

Кверцетинът е растителен пигмент в лука, ябълките, зелените листни зеленчуци и други храни. Той е природен антихистамин, а под формата на суплемент потиска уртикарията, казва д-р Крон. Нейна служителка страдала от хронична уртикария, от която се подувало цялото й лице, и успяла да се избави от неприятното състояние, като приемала 500 мг кверцетин 2 пъти на ден.

ХОМЕОПАТИЯ: според оплакванията

Хомеопатичните препарати помагат при остра уртикария и потискат хроничната уртикария, казва д-р Крон. Тя препоръчва препарат с потенция 200СН при обострена уртикария. (Възможно е да не намерите по-висока потенция от 30СН, но и тя ще ви помогне.) Следвайте препоръчителната дозировка, обикновено 3-4 гранули на ден. Друга възможност е да разтворите една пелета в 120 мл вода и да вземате по 1 чаена лъжичка от 4 до 6 пъти на ден. Хомеопатичната терапия действа по-бавно, но лекува на много дълбоко ниво. Това са хомеопатичните препарати, които тя препоръчва като най-ефективни.

  • Apis помага, когато обривът е парещ, зачервен и причинява силен сърбеж, ако се усилва, когато прегрявате, и се успокоява, когато охладите тялото или засегнатото място.
  • Natrum muriaticum за хронична уртикария, където пъпчиците са бели и покриват ставите, глезените и ръцете; и се усилва, когато сте прегрели или сте под емоционален стрес.
  • Rhus toxicodendron за червени, големи петна, които смъдят и сърбят и покриват ръцете, влошават се при намокряне и контакт със студен въздух и се придружават от вдигане на температура.
  • Urtica urens е подходящ препарат при обриви по скалпа, ръцете и пръстите, които парят и сърбят нетърпимо и ви карат да ги чешете постоянно; влошават се на топло и се успокояват, когато си легнете и ги разтриете.
  • Arsenicum album, ако обривите парят и ви втриса, ако се чувствате по-зле през нощта и когато е хладно, и се чувствате по-добре, когато сте на топло и се движите.

САНДАЛОВО ДЪРВО: успокоява сърбежа

Древноиндийската медицина аюрведа разглежда уртикарията като пита или огнено състояние. Класически цяр за паренето и сърбежа е сандаловото дърво.

Маслото от сандалово дърво има охлаждащо и успокояващо действие – то е седатив за кожата. Прибавете 20 капки етерично масло към 30 мл кокосово или бадемово масло. Мажете обринатите участъци на всеки 3-4 часа.

МЕНТА: охлаждащи кубчета срещу уртикария

Налагането на обрива с лед облекчава сърбежа. Кубчетата лед със свежа мента действат още по-добре. За целта ще ви трябват 2 чаени лъжички ситно нарязани свежи листа от мента или 1 чаена лъжичка изсушена мента. Залейте листенцата с кипяща вода, покрийте и запарвайте 5 мин. Прецедете чая, охладете, налейте го във форма за лед и поставете в камерата на хладилника. Когато купчетата замръзнат, можете да ги прехвърлите в найлонова торбичка и да й поставите етикет. Ако получите обрив, намажете мястото с кубче ментов лед, за да охладите възпалената кожа.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *