Руски специалист обяснява колко опасен е алкохолът за диабетиците

Много забрани и ограничения съпътстват захарния диабет – било то начин на хранене, било то физическо натоварване. А как стоят нещата с алкохола? Вижте позицията и препоръките по темата на руския доктор на медицинските науки Александър Майоров.

„Ако диабетикът приема инсулин или захаропонижаващи препарати, дори и малка доза твърд алкохол на някой празник може да се превърне във фатална за него – обяснява специалистът. – Спиртът блокира изработката на глюкоза от черния дроб, където тя се пази в качеството на „запас на енергия“.

На фона на приеманите лекарства чашка-две и болният с диабет може да развие хипогликемия. Знаете, че това е критично спадане нивото на глюкоза в кръвта, което може да завърши със загуба на съзнание. При консумация на алкохол нивото на глюкоза в кръвта обикновено се понижава не веднага, а след няколко часа, затова хипогликемията може да се развие по всяко време в следващите 24 часа.

Александър Майоров
Александър Майоров

Нерядко подобно състояние настъпва нощем или рано сутрин, когато първите признаци на хипогликемията остават незабелязани и болният може да изпадне в кома. Освен това в състояние на алкохолно опиянение човек не е способен да оцени състоянието си.“

Забелязвайки захаропонижаващото действие на алкохолните напитки, някои диабетици се опитват да го използват в качеството му на… лечебно средство, отказвайки се от лекарствата, дори и от инсулина. Не правете това в никакъв случай, казват лекарите. Алкохолът сам по себе си не може да намали захарта в кръвта. Ако ядете въглехидрати, глюкозата в кръвта няма да се понижи от алкохола. А болестта ще прогресира с още по-големи темпове.

Освен най-предпочитаните в такива случаи сухи вина лекарите отнасят и онези напитки, съдържанието на захар в които не превишава 3 до 5%. А също и бира, която съдържа по-малко спирт от вината, а и съдържанието на въглехидрати също е 3 до 5%. Условно „безопасната“ дневна доза за болните с диабет е 200-250 мл вино или 300-500 мл бира. Диабетиците с наднормено тегло не бива да употребяват алкохол.

Дори и да се придържате към условно „безопасните“ дози, вие трябва да спазвате следните правила:

– Можете да пиете алкохол само при добра компенсация на захарен диабет.

– Като мезе към алкохола диабетиците трябва да употребяват продукти, съдържащи въглехидрати: картофи, хляб и хлебни изделия. А за овладяване на хипогликемия непременно си имайте в чантичката лесноусвояеми въглехидрати: 4 стандартни парченца хляб или захар – по 5 грама или 200 мл. плодов сок.

– След употребата на алкохол непременно измерете нивото на глюкоза с глюкомер.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.