Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това са най-големите лъжи и истини за акнето!

Така наречените младежки пъпки могат да вгорчат живота на подрастващите. Има различни средства за справяне с акнето, но нека първо проверим дали го познаваме добре.

Появява се на възраст 12-13 години – вярно

Първите прояви на акнето са към 12-13 години, а към 20-25 обикновено то затихва и изчезва.

Акнето засяга само тийнейджърите – невярно

Наистина акнето се появява при 80% от младежите, но може да засегне и хора на зряла възраст. Не е задължително преди това те да са имали кожни проблеми през пубертета.

Акнето е въпрос на хормони – вярно

То възниква едновременно с производството на хормони през пубертета.

акне
Акнето е въпрос на хормони

Най-подходящи при акне са козметичните продукти, които не са комедогенни – вярно

Купувайте продуктите по-скоро в аптеките и проверявайте дали на етикета пише, че не са комедогенни. Същото се отнася и за грима.

Акнето е заразно – невярно

Пъпките, дори когато са гнойни, не са заразни. Ако човек обаче пипа непрекъснато собствените си пъпки, това може да доведе до разпространяването им върху по-голяма площ от кожата.

Тютюнопушенето може да помогне срещу акне, защото води до изтъняване на епидермиса – невярно
От цигарите кожата повяхва, загубва блясък и остарява по-бързо. Всъщност под влияние на пушенето тя се удебелява, а не изтънява, тоест става по-предразположена към акне.

Използването на изсушаващ сапун е полезно – невярно

Почистването на кожата е от голямо значение. За целта трябва да се използват специални продукти, предназначени за кожа с акне, сутрин и вечер, както и след спорт. Ако хигиената не е редовна, порите могат да се запушат, а това благоприятства появата на пъпките.

Стресът влошава акнето – вярно

Хормоните на стреса нарушават нормалното отделяне на себум, който се натрупва, и така се създава благоприятна среда за размножаване на микробите. Локалните инфекции се подсилват и се появяват пъпки.

Слънцето лекува акнето – невярно

След излагане на кожата на слънце състоянието й се подобрява, защото ултравиолетовите лъчи изсушават пъпките. Но ефектът е само временен. Всъщност слънцето води до удебеляване на кожата, а това е предпоставка за възникване на пъпки по-късно. Затова предпазването от слънцето е и начин да се предотврати засилването на акнето.

Пилингът и маските за лице са неподходящи – невярно

При условие, че не дразнят кожата, тези средства могат да бъдат успешно използвани за почистване, за елиминиране на мъртвите клетки и токсините и за отпушване на себорейните канали.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *