ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се изхвърлят камъни в бъбреците – съвети и рецепта

Ако имате бъбречни камъни, попитайте вашия лекар дали можете да подобрите състоянието си с определени храни. Ако той ви отговори отрицателно, потърсете си друг доктор.

Такъв е съветът на д-р Уини А. Стайнснайдър, остеопат и уролог. Има изпитани алтернативни терапии за превенция и профилактика на бъбречните камъни, казва той.

Веднъж преживели ужасните болки на бъбречната криза и изхвърлянето на множество малки, островърхи кристалчета, които могат да разкъсат деликатните тъкани на пикочните пътища, вие ще сте готови на всичко, за да избегнете повторението.

Приблизително 70—80% от бъбречните камъни са оксалатни (изградени от калциев оксалат), а останалите 10% са уратни (изградени от кристали пикочна киселина). Има и няколко други по-редки видове. Трябва да знаете какви са вашите камъни в бъбреците, защото всеки вид изисква различен превантивен подход, предупреждава д-р Стайнснайдър. Ако успеете да запазите някой от изхвърлените камъни, лекарят може да анализира състава му.

Анализът на утайката в урината също показва следи от калциев оксалат или кристали пикочна киселина. Когато сте наясно какъв е съставът на камъка, можете да изберете съответните природни рецепти.

камъни в бъбреците
Съвети против камъни в бъбреците

Оксалатни камъни

Несъмнено богатата на мазнини и бедна на фибри диета на съвременния европеец води до образуване на оксалатни камъни, казва д-р Стайнснайдър. Това хранене способства за отлагането на кристалчета калциев оксалат в урината и тяхното натрупване в камък.

Чуйте препоръките на лекаря.

Компрес с джинджифил: докторска рецепта

Бъбречната криза не заварила неподготвен Гилермо Ейзис, директор на клиника „Пътят към здравето“ в Бърлинпън, Масачузетс. Той си приготвил успокояващ компрес от топла вода и джинджифил. Предлагам ви неговата рецепта, ако изпаднете в подобна ситуация. Ще ви трябва помощник за процедурата и внимавайте да не се изгорите, докато приготвяте компреса.

  • Напълнете една голяма тенджера с вода и я кипнете.
  • Вземете парче пресен джинджифил с големината на дланта ви. Увийте го в марля, завържете с връвчица като пакетче чай и го потопете във врящата вода за 2-3 мин.
  • Намалете силата на котлона, така че водата да е гореща, но без да ври. Извадете вързопчето джинджифил, изстискайте го над тенджерата, така че соковете на омекналото кореноплодно да преминат във водата, и върнете торбичката обратно във водата.
  • Свалете тенджерата от огъня и накиснете парче чиста марля в горещата отвара. Изстискайте марлята и проверете дали е с поносима температура. Тя трябва да бъде гореща, но не и да ви свали кожата.
  • Положете марлята върху болния бъбрек, покрийте с найлон – например малка найлонова торбичка и завийте със суха хавлиена кърпа.
  • Повтаряйте процедурата на всеки 5-10 минути в продължение на 30 до 45 минути, така че мястото да се затопли. Ако до 12 часа болката не премине, направете още една процедура. Когато получих моята бъбречна криза и направих тази лапа, изобщо не ми се наложи да вземам обезболяващи, защото изхвърлих камъка без усилие, споделя д-р Ейзис. Топлината и влагата отварят пикочния канал, който води към бъбрека, и способстват за проникването на обезболяващия джинджифил.

ХРАНАТА: мазните храни образуват камъни

Много мазнини. Малко фибри. Много бяла захар и бяло брашно. Червено месо. Това е рецептата за много дегенеративни болести, включително сърдечни заболявания и рак. Това е и рецептата да се сдобиете с камъни в бъбреците, казва д-р Стайнснайдър. Пълната противоположност на тази диета – богата на фибри и оскъдна откъм мазнини, рафинирани въглехидрати и червено месо, е гаранция за здрави бъбреци, продължава той. Запознайте се с храните, които трябва да избягвате, ако имате оксалатни камъни в бъбреците. Някои листни зеленчуци като спанак и листно цвекло са богати на оксалати — киселини, които тялото не може да преработи и изхвърля с урината. Хората, които са чувствителни към оксалати, не бива да консумират листни зеленчуци.

ВОДА: пийте много

Освен здравословното хранене човек трябва да пие много вода. Недостатъчното поемане на течности е основен фактор за натрупването на кристали в урината, изтъква д-р Стайнснайдър. Той препоръчва на своите пациенти да изпиват по 2 л вода дневно.

ВИТАМИНИ и МИНЕРАЛИ: програма за разбиране на камъните със суплементи

Тук изброените витамини и минерали действат профилактично срещу калциевите камъни в бъбреците.

  • Калций: учудващо, това е най-важният суплемент. Като се свързва с оксилата в тялото, калцият не позволява образуването на камъни. Вземайте 600 мг на ден.
  • Магнезий и витамин D: вземайте минерален комплекс с калций, 300 мг магнезий и 400 IU витамин D, които способстват за усвояването на калция, а магнезият не позволява образуването на камъни.
  • Витамин В6: намалява производството и секрецията на оксалати. Д-р Стайнснайдър препоръчва 100 мг на ден като част от мощен В-комплекс.

БАБИНИ ЗЪБИ (TRIBULUS TERRESTRIS): спира образуването на камъни

Това растение, познато в аюрведа като гокшура, потиска отделянето на калциев оксалат в тялото и образуването на камъни в бъбреците. Следвайте препоръчителната дозировка.

СПОРТ: без потене

Движението и спортът не позволяват на калция да напусне костите и да се озове в урината, където да участва в образуването на камъни. Препоръчват се енергични разходки по 20-30 минути 2 пъти седмично. Пациентите с бъбречнокаменна болест да не се изтощават с фитнес и обилно потене, тъй като дехидратацията е основен рисков фактор за образуването на камъни.

Уратни камъни

Има два основни фактора в профилактиката на уратните камъни. Първият е да балансирате химичния състав или pH на вашата урина, като я поддържате алкална (обратното на кисела). Вторият е да ограничите консумацията на пурини – хранителни съставки, които повишават нивата на пикочната киселина. Ето как да постигнете тези две задачи.

ХРАНАТА: кое да и кое не

Пийте сок от портокал, грейпфрут и домат, за да поддържате балансирана pH. Изпивайте по 2-3 чаши на ден. За да ограничите пурините в храненето (виновни за камъни в бъбреците), избягвайте аншоа, сардини, месен екстракт, месни сосове, черен дроб, бъбреци, момици и пържени храни; на ден не изяждайте повече от 90 г чисто месо или една порция овесена каша, скариди, раци, риба тон, шунка, маслен боб, аспержи, карфиол, гъби, грах и спанак.

Не е страшно, ако инцидентно нарушите забраната. Просто пийте повече вода и вземете Алка Зелцер, която алкализира урината. Следвайте указанията върху опаковката.

ВОДА: пийте на воля

Изпивайте минимум по 2 л вода на ден като профилактика на уратните камъни.

Холимин
ХОЛИМИН разтваря камъни в бъбреците и жлъчката

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *