ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При високо кръвно налягане трябва да се храните правилно! Така съветват алтернативните лекари

Има десетки мощни лекарства за понижаване на високото кръвно налягане. Но според водещите алтернативни лекари и специалисти повечето хора могат да нормализират кръвното си налягане без лекарства.

Храна при високо кръвно
Храна при високо кръвно

Стотици научни трудове и проучвания показват, че промяната в хранителния режим премахва хипертонията при повечето пациенти, подчертава д-р Джулиън Уитакър.

Въпреки това рутинният подход на повечето лекари е веднага да изпишат лекарства, обикновено без изобщо да споменат за здравословното хранене. Опасните странични ефекти на лекарствата за понижаване на кръвното налягане правят този подход по-скоро вреден, отколкото полезен.

Д-р Ерик Брайвмен е съгласен, че лекарствата и медикаментите причиняват усложнения, без да достигат до същността на заболяването.

Лекарствата лекуват симптомите на хипертонията, което е наложително в някои случаи, но лечението на състоянието изисква витаминозни терапия и промени в храненето и начина на живот, казва той.

Така че ако имате високо кръвно налягане (тоест показатели над 140/90), следващите природосъобразни стратегии ще ви помогнат да го нормализирате. Струва си да опитате, защото хипертонията може да доведе до по-сериозни сърдечни заболявания.

ВОДА: невероятно лечебно средство

Препоръка №1 на д-р Уитакър за понижаване на високото кръвно налягане е да изпивате 15 чаши вода на ден. Почти всички лекарства за хипертония имитират въздействието на повишената консумация на вода, коментира той.

Водата релаксира организма и артериите, а стесняването на артериите е основната причина за високо кръвно налягане.

Това лечебно средство е невероятно просто и лесно. Вярно, че 15 чаши е много вода. Изпивайте по една чаша на всеки час от деня.

БОГАТИ НА КАЛИЙ ХРАНИ: изхвърлете солта от тялото

Понижаването на натрия е важна стъпка, защото този минерал повишава кръвното при хората, които са чувствителни към него. За разлика от повечето други лекари д-р Уитакьр не подлага пациентите на безсолна диета.

Съветвам ги да увеличат приема на калий, казва той. Калият и натрият са скачени съдове – колкото по-висок е приемът на калий, толкова по-ниски са нивата на натрий.

Д-р Уитакър цитира научни изследвания, при които хората, вземащи лекарства за хипертония, успяват да ги спрат само като консумират повече плодове и зеленчуци, които са богат източник на калий.

Той препоръчва да се изяждат по два банана на ден (които са богати на калий) и пет порции други плодове и зеленчуци. (Плодовете и зеленчуците имат високо съдържание на фибри, които също понижават кръвното налягане.)

Високите дози калий имат профилактично и понижаващо действие при хипертония, потвърждава Кити Гъркин Росата, диетолог.

Освен бананите други богати на калий плодове са кайсии, фурми, пъпеш „Медена роса“, киви, манго, нектарини, диня, авокадо, гроздов сок, портокали, папая, нар, сливов сок и стафиди.

От зеленчуците изберете листно цвекло, целина, спанак, магданоз, кресон, цикория, алабаш, броколи, доматен сок, краставици, цветно зеле, аспержи, артишок, картофи, сладки картофи и тиквички.

Ако имате бъбречна недостатъчност, високите нива на калий могат да ви навредят. Консултирайте се е вашия лекар, преди да наблегнете на богати на калий храни.

Ако не обичате риба, можете да си набавите омега-3 мастни киселини с хранителни добавки. Дневната доза е от 7 капсули 1000 мг рибено масло или 3 супени лъжици течно рибено масло.

МАГНЕЗИЕВ ГЛЮКОНАТ: понижава артериалното налягане

Магнезият разширява артериите и понижава кръвното налягане. Вземайте 500 до 1000 мг магнезиев глюконат на ден на три дози. Тъй като високите дози магнезиев глюконат са опасни за хората със сърдечни заболявания, първо се консултирайте с вашия лекар.

КОЕНЗИМ Q10: гимнастика за артериите

Коензим Q10 е важен компонент за всяка програма за понижаване на кръвното налягане. Проучванията показват, че повечето хипертоници страдат от дефицит на този нутриент. Коензим Q10 спомага за генерирането на енергия във всички клетки на тялото и подобрява „тонуса“ на артериите, като понижава кръвното налягане. Препоръчва се 60 до 90 мг коензим Q10 3 пъти след хранене, общо 180-270 мг на ден.

ДВИЖЕНИЕ: разходка за здраве

Правилното хранене е основен елемент в профилактиката на хипертонията. Както и редовната физическа активност.

Препоръчвам на пациенти с хипертония 30 минути аеробна гимнастика 4 пъти в седмицата, споделя Стенглър, натуропат. Движението отпуска стените на артериите и понижава налягането. Освен това помага за сваляне на излишните килограми, които са значим рисков фактор за високо кръвно налягане. Разходките са най-добрата гимнастика за хипертониците. И са най-лесният спорт. Хората постепенно увеличават интензивността на натоварването, като започват с 5-минутна разходка. Това е най-малко травмиращият спорт. Интензивният спорт като бягане и тенис са твърде стресиращи за хипертониците.

ГЛОГ: полезен за сърцето и артериите

Вземайте 250 мг стандартизиран екстракт от глог всеки ден, докато кръвното ви се нормализира. Тогава може да намалите дозата или да не взимате повече добавката. Глогът понижава кръвното налягане, като разширява артериите и подсилва сърцето.

Не забравяйте за полезните свойства на рибата и чесъна.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *