ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Витамин D е чудотворен! Вижте защо!

За витамин D се заговори като за „чудотворен“ през последните години.

Витамин D
Витамин D

Той е най-известен със способността си да усвоява калция, освен това вече има доказателства за ефикасността му срещу рака на гърдата и простатата, както и за овладяване на депресията. Но това не е всичко!

Витамин D предпазва имунната система

Според изследване на британски учени от 2014 г. недостигът му в организма води до недостатъчно добро функциониране на имунната система. При допълнителен прием се подобрява отпорът на защитните сили спрямо вирусните инфекции. Това е едно възможно обяснение на факта, че грипът и хремата се срещат много по-често през зимата, когато и синтезирането на витамин D в кожата е много по-слабо поради липсата на слънце.

Намалява инфекциите на горните дихателни пътища

Световната здравна организация публикува данни от изследване, проведено сред монголски деца, при които е установен силен недостиг на този витамин. При допълнителен прием от 300 единици на ден инфекциите на горните дихателни пътища намалели наполовина.

Възстановяването след болест е по-бързо с него

Канадски лекари докладват за силния благотворен ефект на този витамин след прекарани инфекциозни заболявания като туберкулозата например. Пациенти, които приемали витамина едновременно с предписания антибиотик, успели да елиминират бактериите на туберкулозата 13 дни по-рано от тези, които взимали само антибиотик. Учените смятат, че витамин D би имал подобно действие и при лечението на пневмония.

Колко витамин D трябва да приемаме

Бебета до 1 годинка трябва да приемат 400 единици дневно.

От 1 до 19 години – 600 единици дневно.

Бременни жени – 600 единици дневно.

От 19 до 50 години – 400-1000 единици дневно.

Над 50 години – 800-2000 единици дневно.

Снимка: webmd.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *