ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болка в петата – облекчаване с природни средства

От болка в петата се оплакват повече хора, отколкото бихте предположили. Тази част на караката поема огромно натоварване, служи ни за опора и понякога ни боли. Сигурно сте чували израза „ахилесова пета“, тоест слабото място на човека. 

Болки в петата
Болка в петата

Дали можете да облекчите болката във вашата „ахилесова пета“? В повечето случаи трябва да се консултирате с ортопед, но алтернативните лекари препоръчват няколко изпитани средства за намаляване на болката, докато чакате да ви изработят специални ортопедични стелки.

 

Как да облекчим болка в петата с билки и хомеопатия?

КУРКУМА: билково облекчение

Куркумата облекчава схващането и болките в петата, уверява д-р Стивън Суботник. Вземайте я под формата на капсули и спазвайте препоръчителната дозировка.

БОСВЕЛИЯ: аюрведически цяр

Растението се препоръчва от аюрведа — древната индийска система за природолечение, тъй като намалява възпалението и болката. Продуктите, които комбинират куркума и босвелия, облекчават болките в ставите. Следвайте указанията върху етикета.

ХОМЕОПАТИЯ: стъпка в правилната посока

Хомеопатичните препарати облекчават болките и ускоряват лечението на плантарен фасциит – най-честата причина за болки в петата, казва д-р Суботник. Ето неговите препоръки за избора на терапия.

  • Ако сутрин се будите със схваната пета, която се чувства по-добре, когато се движите, и ви боли, когато седите или лежите, и ако се чувствате неспокойно, опитайте Rhus toxicodendron или Valerian.
  • Ако движението ви изморява, ако сте потиснати и болката се усилва, когато стъпвате на крака, опитайте Ruta graveolens.
  • Ако се чувствате по-добре, когато седите с вдигнат нагоре крак, и ви боли повече, когато кракът виси надолу, ако болката е като преминаване на електричество и ако ви е по- добре, когато сте затоплени и почивате, опитайте Phytolacca decandra.
  • Ако се затруднявате да определите дали ви боли повече, или по-малко, когато се движите, ако божата е пронизваща, ако ви е по-добре на топло, откожото на студено, опитайте Stellaria media.
  • Ако ви боли повече, когато времето се разваля и наближава буря, опитайте Rhododendron chrysanthum.
  • Ако божата се усилва, когато вали, опитайте Phosphorus.
  • Ако божата в петата е пулсираща, опитайте Natrum carbonicum.
  • Ако божата отслабва, когато навън вали, и ако сте „неспокоен дух,“ опитайте Causticum.

Всеки един от тези препарати се приема по 2 таблетки на ден с потенция 6СН или 12СН. Вземайте само един хомеопатичен препарат, освен ако лекар хомеопат не ви назначи друго, и само докато имате болки.

 

Разтягане за облекчаване на болка в петата:

Схванатите мускули на прасеца могат да са скритата причина за болки в петата. Ако мускулите не могат да поемат постоянното натоварване от тичане и други силови упражнения, натоварването се прехвърля в петите. Предлагам ви едно лесно упражнение за стречинг за мускулите на прасците, което има профилактично и дори лечебно въздействие върху болките в петата, казва Стефани Турлс, козметолог, рефлексолог и фитотерапевт. Правете го след кратка разхожа или затопляща баня или след работа в градината. Мускулите на прасеца трябва да се загреят, преди да се разтягат, за да не се получи разтежение.

Стъпете на първото стъпало на стълбище или на степ за гимнастика и се хванете за перилата или за друга опора. Отпуснете тежестта назад, като балансирате върху ръба на стъпалото, така че да разтегнете мускулите на прасците (и петите). После се вдигнете на пръсти и отново спуснете пети, като повтаряте движението 20-30 пъти. Правете това упражнение веднъж на ден. Ако мускулите на прасците ви не са тренирани, започнете с 5 повторения и увеличавайте постепенно до 10, 20 и 30.

 

Кога да потърсите лекар при болка в петата?

Може да имате сериозен и комплексен проблем, при което само специалист може да установи точната причина.

Измежду различните видове болки в петата най-честите причини са пренатоварване с ходене или спорт и вървене по твърди повърхности. В някои случаи може да ви помогне ортопедична стелка, която пасва точно на формата на крака ви и коригира измененията.

Обичайните причини за болка в петата са:

  • Най-разпространеният вид болка в петата е плантарен фасциит – възпаление на обвивката на тъканите (фасция), която се спуска от петата към метатарзалните кости в основата на пръстите на крака. Възпалението причинява болка в основата на крака близо до петата, която е най-силна сутрин след събуждане от сън и намалява през деня.
  • Шипове, които са костни образувания и които обикновено излизат, когато плантарната фасция е леко отдръпната от костта на петата.
  • Болезнени издатини по гърба на петата, които се причиняват от притискането на неудобни обувки.
  • Фрактури или микроскопични пукнатини в костта; божата се появява сутрин и се усилва през деня.
  • Ако петата ви боли само когато я притискате надолу или я натискате с пръсти, може да е контузия.
  • Заболявания като артрит, подагра, инфекция или доброкачествен тумор също могат да причинят болки в петата.
спонди гард гел
СПОНДИ ГАРД – Спешна помощ при шип в петата, прищипани нерви и ставни болки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *