ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

КО-ТЕЛСАРТ / CO-TELSART

ко-телсарт
Ко-телсарт съчетава въздействието на две активни съставки за понижаване на кръвното

Съдържа телмисартан, хидрохлоротиазид, лактоза монохидрат, манитол, натриев хидроксид, меглумин, повидон К-25, натриев стеарил фумарат, магнезиев стеарат, оцветители

Предназначение

КО-ТЕЛСАРТ е медикамент за контрол на високо артериално налягане. Ефектът се постига благодарение на двете активни съставки – телмисартан и хидрохлоротиазид.

Телмисартан въздейства върху кръвоносните съдове, отпуска ги и по този начин кръвното налягане намалява. Хидрохлоротиазидът постига диуретичен ефект; отделянето на по-голямо количество урина понижава артериалното налягане.

Как се приема

КО-ТЕЛСАРТ трябва да се приема по схема и с продължителност, определени от лекар.Дозирането зависи от стадия на заболяването и поносимостта към медикамента.

Обичайната доза е една таблетка на ден, която се приема по едно и също време. Не дъвчете и не стривайте таблетката – това ще попречи на бавното освобождаване. Приемът не зависи от храненията; поглъща се с малко вода или сок.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с КО-ТЕЛСАРТ може да причини някои странични ефекти, които да застрашат здравето и живота. В редки случаи медикаментът провокира сепсис – т.е. тежка инфекция на цялото тяло с оток на кожата и лигавиците. В подобни случаи приемът на лекарството се прекратява; незабавно търсете лекарска помощ.

Сред страничните ефекти на медикамента могат да се споменат замайване, изтръпване на крайниците, гадене и възпаление на стомашната лигавица, нарушения на сърдечния ритъм, болка в гръдния кош, повишени стойности на пикочната киселина в кръвта и пристъпи на подагра, отклонения в чернодробните функции, болки в ставите и/или мускулите, уртикария.

Ако пациент с хипертония приема медикамент само с единия от двата активни компонента, могат да се проявят и други странични ефекти. За телмисартан – инфекции на дихателната и отделителната система, бъбречни увреждания, промени в кръвната картина засягащи стойностите на червените кръвни клетки и др. За хидрохлоротиазид – алергични реакции, намаляване на тромбоцитите, зрителни смущения, бъбречни увреждания, пожълтяване на кожата и склерите, депресивни състояния, нарушения на съня и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КО-ТЕЛСАРТ не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът не е подходящ при бременност.

КО-ТЕЛСАРТ е противопоказан при тежки бъбречни и чернодробни заболявания, диабет с терапия от алискирен, както и при ниски нива на калий и високи на калций.

По преценка на лекуващия медикаментът може да бъде разрешен, ако пациентът е в начален стадий и по-лека форма на болести на черния дроб и бъбреците, диабет, подагра. Необходим е контрол, също и в случаите на разрешен прием при зрителни проблеми.

Медикаментът не се използва за деца и подрастващи под 18 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Лечението с КО-ТЕЛСАРТ изисква внимателна преценка за възможните лекарствени взаимодействия, тъй като медикаментът се повлиява и сам въздейства върху други лекарствени средства.

КО-ТЕЛСАРТ не може да се приема паралелно с литий, слабителни, някои противогъбични продукти, пеницилин, производни на салициловата киселина, лекарства за контрол на сърдечния ритъм, стероиди, обезболяващи, други лекарства за високо кръвно, лекарства при злокачествени заболявания, дигоксин, стероиди.

Съчетаването с аспирин и нестероидни противовъзпалителни намалява ефекта от въздействието на КО-ТЕЛСАРТ .

Едновременният прием с други лекарства за понижаване на кръвното усилва ефекта и могат да се получат епизоди на замайване и припадъци – особено ако в кръвта на потребителя има алкохол или наркотично вещество.

Усреднена цена в аптеките – 20 лв за опаковка от 30 стандартни таблетки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “КО-ТЕЛСАРТ / CO-TELSART

  1. Ивайло Глушков каза:

    Здравейте, пия Телсарт 80мг,по 1таблетка сутрин и вечер,след консултация с кардиолог го смениха с Котелсарт 80/12,5 сутрин,веднъж на ден,това ли е оптималната доза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *