ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви упражнения да правим, за да не развием диабет?

Физическата активност е основна част от лечението на диабет тип 2
Физическата активност е основна част от лечението на диабет тип 2

Интензивните тренировки намалят нивата на кръвната захар и предпазват от диабет. Пациентите, които са правели високо интензивни тренировки три пъти дневно, пет пъти седмично, намаляват кръвната си захар повече, отколкото тези, които трeнират малко или изобщо, предаде express.co.uk. Този режим, спазван за период от три месеца, е подобрил нивата на холестерола и е намалил теглото им. Резултатите сочат, че подобен интервален режим на тренировките действа като лекарство и е идеален за забързаното ежедневие.

За последните 15 години болните от диабет тип 2  във Великобритания са се увеличили двойно. Повече от един на всеки 20 души е с наднормено тегло, а прогнозите са, че към 2025 година засегнатите ще бъдат 5 милиона. Към март 2014 година, данните за заболеваемостта в България показват, че диабетиците са над половин милион и проблизително 200 хиляди от тях не знаят, че страдат от заболяването.

Физическата активност винаги е била основна част от лечението на диабет тип 2, но повечето програми са били с ниска интензивност. Програмата с висок интензитет, разработена от Авинаш Пандей в University of Western Ontario в Канада, разглежда ефектите на кратки, но редовни тренировки върху 76 пациенти, чиято средна възраст е 67 години.

Пациентите са разпределени на случаен принцип. На едните е възложено да правят  30 минутни тренировки – пет дни в седмицата, а натоварването е трябвало да е 65% от максималната сърдечна честота. На другите е възложено да тренират три пъти дневно по 10 минути, пет дни в седмицата, при 85% от максималния пулс. Групата, изпълняваща кратките тренировки, намаля нивата на кръвната захар с 0.82 %, а тази с ниско интензивните тренировки само с 0.25%.

Високо интензивната тренировка отчита по-добри резултати и при намаляването на индекса на телесна маса и нивата на „лошия“ холестерол и повишава „добрия“.

Г-н Пандей казва, че:  „Тренировките, в които пациентите се стремят към по-висок процент от максималната сърдечна честота, постигат по-добри резултати и са по-удобни в забързаното ежедневие.“

Изследователят д-р Пол Поарие казва, че е необходима още работа и изследвания, но е сигурен, че подобен режим на трениране е ефективен и безопасен в краткосрочен план.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.