ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пет чаши кафе на ден ни спасяват от редица заболявания

Пет чаши кафе на ден предотвратяват множество заболявания
Пет чаши кафе на ден предотвратяват множество заболявания

Ново проучване показ, че хората, които пият от три до пет чаши кафе на ден, са по-малко застрашени от различни смъртоносни заболявания в сравнение с тези, които не го правят, съобщава express.co.uk.

Почитателите на кофеиновата напитка са изложени на по-малък риск от смърт, причинена  от сърдечно-съдови заболявания, неврологични заболявания като Паркинсон, диабет тип 2, и дори самоубийство. Причините се крият в способността на кафето да намалява инсулиновата резистентност и противовъзпалителните му свойства.

Водещият автор на проучването Минг Динг от факултета по обществено здраве към „Харвард“, САЩ, се е развълнувал от констатациите, но подчерта, че е необходимо да се направят още изследвания. „Биоактивните съединения в кафето намаляват инсулиновата резистентност и възпаленията“,  каза той. „Това би могло да обясни някои от нашите констатации. Въпреки това са необходими повече изследвания за проучване на биологичните механизми, които предизвикват тези ефекти.“, допълни Динг.

Благотворителни здравни организации и научноизследователските институции във Великобритания приемат новите отркития с леки резерви, посочвайки и други навици, които имат значение за доброто здраве.

Екипът от изследователи са анализирали данните на повече от 208 000 участници. Те са били част от три големи здравни изследвания в САЩ за период от 30 години.  По време на този период  19,524 жени и 12,432 мъже, които са били част от проучването, са починали по редица причини. Консумация на кафе не е била свързана със смъртните случаи от рак. Анализите са взели под внимание потенциалните смущаващи фактори като тютюнопушенето, индекса на телесната маса (BMI), физическата активност, консумацията на алкохол и други хранителни фактори. Данните от проучване показва връзка между умерената консумация на кафе и намаления риск от смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания, диабет, неврологични заболявания и самоубийство.

Старшият автор на проучването и професор по хранене и епидемиология Франк Ху заяви: „Това изследване предоставя допълнително доказателство, че умерената консумация на кафе може да бъде полезно за здравето, съблюдавайки намаляването на преждевременната смърт, причинена от няколко заболявания.“ Той допълни, че тези даннни подкрепят доклада с препоръки за здравословното хранене за 2015 година, който заключи, че умерената консумация на кафе може да се включи в здравословния хранителен режим.

Д-р Роб ван Дам, също от „Харвард“, каза, че тези резултати показват, че при желание да се подобри здравето, трябва да се наблегне върху промяна на начина на живота – повишаване на физическата активност, отказване на цигарите, яденето на повече плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни.

Клеър Бейл, ръководител на Научноизследователския център  за Паркинсон във Великобритания, заяви: „Това изследване допълва съществуващите констатации за влиянието на кофеина и потенциалните му ползи, свързани с намаляването на риска от Паркинсон.“ Тя добави: „По-задълбочените изследвания са необходими, за да се установи, дали кафето наистина може да помогне в борбата с болестта на Паркинсон, както и да направим още една крачка към подобряването на живота на хората с това заболяване.“

И изследователи на диабета приветстваха проучването. Пав Калси, старши клиничен съветник в организацията за диабет във Великобритания, заяви: „Когато става въпрос за намаляване на риска от диабет тип 2, проучванията са категорични – най-важното нещо, което хората могат да направят, е да поддържат здравословно тегло чрез балансирана диета, съчетана с редовна физическа активност.“ „Това е от ключово значение за контролиране на заболяването на хора, живеещи с диабет тип 2“, допълни той.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Пет чаши кафе на ден ни спасяват от редица заболявания

  1. Радка Илиева каза:

    Още по-полезно е кафето в което има екстракт от рейши. Рейши е известна като гъба на дълголетието, защото подобрява кислородния баланс в тялото,който е от съществено значение за нашето тяло. В анаеробна среда се развиват ракови клетки, образуват се тромби в кръвта и се стига до сърдечно-съдови заболявания – инсулт и инфаркт. Рейши спомага за детоксикацията на тялото и за извличане на тежките метали – живак, олово, които са една от причините за Паркинсон и Алцхаймер. http://www.kafe-ganoderma.eu/ganoderma

Коментарите са затворени.