ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Над 10 бенки на дясната ръка – по-висок риск от рак на кожатa

Преглеждайте редовно тялото си за бенки, които са променили формата, цвета или големината си
Преглеждайте редовно тялото си за бенки, които са променили формата, цвета или големината си

Лекари предупреждават, че хората, които имат повече от десет бенки на дясната си ръка са изложени на по-голям риск от развитие на рак на кожата. Британски изследователи установяват, че тези, които имат 11 бенки на ръката, вероятно имат повече от 100 по цялото си тяло. Въпреки че повечето бенки са доброкачествени, те могат да се обърнат в ракови, а наличието на  повече от 100 е възможно да повиши риска от злокачествен меланом до десет пъти.

 

От 70-те години на миналия век броят на заболелите се е увеличил пет пъти, което се дължи на широката употреба на солариуми и излагането на слънце. Хората с червена коса и светла кожа са по-застрашени, но изследователите от Кралския колеж в Лондон, смятат че е изключително важно да се преброяват бенките. Според тях, ако докторите могат бързо да определят застрашените от болестта, ще имат възможност да хванат развитието в по-ранен етап, когато лекуването е по-лесно.

Медицинските сестри от болница „Св. Томас“ в Лондон преброяват бенки на повече от 3500 здрави жени. Те разделят тялото на 17 зони и определят кои от тях са най-показателни за цялостното преброяване на бенките.  Проведено е и второ проучване с мъже. Ръцете се оказват най-подходящото място, което дава коректна информация.

Наличието на много бенки е знак, че клетките на кожата са много активни, което повишава шансовете някои от тях да се развият в ракови. Дерматологът  Вероника Батай се надява изследването, публикувано в Британското списание по дерматология, да помогне  на лекарите да диагностицират рака на кожата възможно най-рано. Тя добавя, че пациентите с бенки трябва да следят промени във формата или цвета им, защото това може да е признак, че бенката се превръща в ракова.  Д-р Клеър Найт от Cancer Research UK казва, че „това проучване показва, че броят бенки на ръцете ни дава добра индикация за това колко бенки имаме върху телата ни. Това би могло да бъде полезно, защото знаем, че хората с много бенки имат по-висок риск от развитието на меланома.“ Ако имате светли очи и кожа и светла или червена коса, ако някога сте изгаряли от слънцето, то тогава вие попадате в застрашената група.

По-малко от половината от меланомите се развиват от съществуващите бенки. Това е причината да сте наясно за наличните бенки и да уведомите вашия лекар за промяна в цвета, размера и усещането им, но при поява на нови задължително се обърнете към професионалист.

Меланом може да се развие по цялото тяло, а не само по рацете. Най-често по краката при жените и на кръста при мъжете.  Повечето хора имат 20 до 30 бенки, но не е нечувано при някои,  те да достигат 400-500.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.