ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вижте примерно здравословно меню за диабетици!

Прекарайте повече време на щанда с пресни храни

Не е учудващо, че в ресторантите украсяват блюдата с магданоз, резени домати и репички – ярките цветове на зеленчуците придават особен колорит на всяко ястие. Но по-важното са хранителните им качества – те са богати на влакнини, витамини и имуностимулиращи антиоксиданти, а същевременно са бедни на калории и въглехидрати. Ако има място в супермаркета, където ви е позволено да правите импулсивни покупки, то това е този щанд. Това се отнася за всички хора, а най-вече за диабетиците.

Набележете си зеленчук на седмицата. Ако доматите и царевицата са ви омръзнали, време е да опитате нещо ново, особено при положение че разнообразието ще ви стимулира да консумирате повече зеленчуци.

карфиол
Карфиолът е полезен за вас, диабетици!

За да успеете да се изкушите, купете видове, каквито никога не сте опитвали или не сте консумирали от дълго време. След това си поставете за цел да ги включите в дневното си меню през седмицата. Опитайте броколи, зелен фасул или пък нещо екзотично като китайско зеле. Целта ви е в края на седмицата да не е останало нищо за изхвърляне.

Възползвайте се от безплатните рецепти. Много супермаркети предлагат рецепти за зеленчуците в желанието си да накарат хората да консумират (и купуват) повече пресни продукти. Обикновено тези рецепти са сезонни. Изберете един и пробвайте!

Заложете на зелено. Салатата айсберг, другите видове марули, младият спанак, аругулата и поречът придават различен и уникален вкус на всякакви видове салати. Освен това са изключително богати на витамини.

Изберете предварително почистени и нарязани зеленчуци. Да, пакет почистен спанак е по-скъп от килограм обикновен, същото важи и за морковите, целината и чушките в сравнение със зеленчуците, които трябва да белите, миете и режете сами. Но тази инвестиция си заслужава, ако сте притиснати от времето или ако предварителната подготовка на продуктите ви обезсърчава и отблъсква от консумацията на зеленчуци.

Купувайте достатъчно за цялата седмица. Това означава запас от пресни плодове и зеленчуци за три до пет дни, допълнени със замразени или консервирани. „Не съм пазарувал от седмица“ не е извинение да пропуснете дневната си доза зеленчуци (поне пет порции). Замразените съдържат също толкова полезни вещества, колкото и пресните и са лесни за приготвяне. Да допълните задушените си ястия с малко замразена царевица или лазанята със замразен спанак е лесен начин да увеличите консумацията на зеленчуци.

Замразете сами зеленчуците. Нарежете на ситно лук, целина, моркови, магданоз или чесън, разпределете ги в пластмасова форма за лед, добавете малко вода (няма да се получи с бульон) и замразете. После прехвърлете кубчетата в надписан плик или кутия за съхранение във фризера. Добавяйте по 1-2 от тях към ястията. Това е идеален начин да се съхраняват и по-големи количества продукти.

Смесвайте и съчетавайте. Плодовете и зеленчуците ще бъдат по-съблазнителни, ако ги консумирате в необичайни комбинации. Опитайте настърган морков с манго, нарязано на ситно, или ананас с червен лук като заливка за пилешки гърди на скара. Дори карфиолът и бялото грозде си подхождат идеално в хрупкава, сочна салата. Просто измийте глава карфиол и я разчупете на малки цветчета, смесете ги с 1 чаена чаша разполовени зърна бяло грозде и 1 чаена чаша печени, нарязани орехи. За да приготвите заливката, смесете 1/2 чаена чаша обезмаслена или диетична майонеза, 1/4 чаена чаша мед и 1 супена лъжица горчица. Количеството е достатъчно поне за 10 порции.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *