Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

8-те „тихи“ и опасни заболявания – ето кои са те!

Най-опасни заболяванията, които протичат без симптоми. Можем да се предпазим от тях, ако познаваме добре рисковите фактори.

1.Инфекции, които предизвикват рак
Медицината днес е наясно, че много вирусни и бактериални инфекции, както и някои паразити, могат да доведат до развитие на злокачествен тумор. В световен мащаб 21% от онкологичните заболявания са свързани с различни инфекции. Най-често става дума за рак на маточната шийка, на стомаха и на черния дроб. Освен това трихомоназата – инфекциозно заболяване, предавано по полов път, увеличава трикратно риска от изключително агресивна форма на рак на простатата.

Инфекцията се предизвиква от паразита трихомонас вагиналис и не се съпътства от никакви симптоми при жената. Можете да проверите с кръвен тест дали страдате от инфекция. Не забравяйте да се предпазвате по време на секс.

2. Остеопороза
Тя „краде” от силата на костите, без да се издава с каквито и да било признаци. Всичко става ясно, когато някоя кост се счупи. Тогава се провежда изследване, но то само може да установи, че костната плътност вече е намаляла. Това се дължи на ниско количество калций в организма. Остеопорозата засяга много по-често жените, отколкото мъжете, защото усвояването на калция в женския организъм зависи от хормона естроген, чието производство намалява при менопаузата. Около 20-30% от загубата на костно вещество става през първите пет години след спирането на менструалния цикъл.

Приемайте достатъчно калций с храната, движете се редовно и правете упражнения за подсилване на мускулите. Не пушете и намалете консумацията на алкохол и кафе.

3. Висок холестерол
Рискът от увеличаване на холестерола в кръвта нараства с възрастта, въпреки че до менопаузата естрогенът успява да го държи под контрол при жените. Други рискови фактори са диабетът, хипотиресидизмът, наследственото предразположение. Когато холестеролът е висок, човек не чувства нищо, но сърцето и артериите му са в опасност. Променете начина си на хранене, като премахнете наситените мазнини. Намалете в консумацията на червени меса и готови храни. Сирене консумирайте не повече от два пъти седмично. Включете в менюто си ядки и семена и бъдете физически активни.

4. Преддиабет
Проблемът е в това, че хиляди хора не знаят за болестта си – преддиабетът не се характеризира с никакви симптоми. А е толкова лесно да се направи кръвен тест за нивото на кръвната захар! Бъдете физически активни, отслабнете, ако имате излишни килограми, и редовно изследвайте кръвта си – само така можете да се предпазите от преддиабета и да не му позволите да се превърне в диабет.

5. Рак на яйчниците
Той се диагностицира много трудно, защото няма ранни признаци, а по-късните симптоми могат да бъдат взети за обичайно неразположение. В около 70% от случаите ракът на яйчника се установява, когато вече е поразил и други органи. Жените, които са лекувани преди това да се случи, имат големи шансове да се избавят от болестта. Средната възраст, на която тя възниква, е 61 години. Рискът се увеличава с възрастта.

Ако имате роднина в семейството с такава диагноза, вероятността нараства трикратно. При рак на гърдата също се забелязва повишен риск за яйчника. Можете да намалите рисковете, като избягвате хормоно-заместителната терапия след менопаузата. По-защитени са жените, които са раждали – с всяка бременност

хламидия
Хламидията се лекува с антибиотици

рискът намалява с 10%. Кърменето също е протекция.

6. Хламидия
Тя е една от най-често срещаните болести, предавани по полов път. Не се съпътства с никакви симптоми, но може да доведе до безплодие. Жените понякога усещат дискомфорт при полов акт или имат кървене между отделните менструации. Хламидията се лекува с антибиотици. Предпазвайте се максимално, когато сте с нов партньор.

7. Рак на простатата
В ранния си стадий ракът на простатата не причинява никакви неразположения. Трудността при уриниране, която се появява по-късно, често се приема за неизбежното възрастово изменение при мъжа. Най-добрата защита е прегледът при уролог. Хранене, бедно на наситени мазнини и богато на зеленчуци, може да забави развитието на тумора, пише сп. „Здравен журнал“. Най-полезни са броколите, карфиолът и брюкселското зеле. Селенът, съдържащ се в пълнозърнестите продукти, морските дарове, доматите и орехите, също защитава от рак на простатата.

8. Болестта на Паркинсон
Симптомите са толкова деликатни и развитието на болестта толкова бавно, че обикновено изминават 5 до 10 години, преди да се постави диагнозата. Но и на този етап лекарствата помагат за задържане на състоянието в продължение на десетилетия. Паркинсон е болест, която засяга мускулите. Затова е много важно човек да съхранява мускулната си сила. Всяка физическа дейност като ходене пеша, упражнения за разтягане, плуване и дори вдигане на тежести може да допринесе за запазване на добрата форма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *