Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Масаж при бременност – за какво помага?

Този вид масаж се прилага преди жената да роди, като терапия за поддържане на доброто физиологично, структурно и емоционално състояние на майката и на плода.

Различни видове масажна терапия – сред които шведски масаж, дълбокотъканният масаж, невромускулната терапия, движението и източните терапии – могат да се прилагат през цялата бременност, както и по време на раждането и на следродилния период.

масаж бременност
Масажната терапия помага на жената да дочака термина по-спокойна

За милиони жени през хилядолетията изключително развитите масажни умения на акушерките са осигурявали нежна грижа и облекчение по време на раждането.

По време на бременността и на раждането настъпват дълбоки физиологични, функционални, емоционални, свързани с общуването и с начина на живот промени, които често създават различно ниво на стрес.

Твърде силният стрес може да повлияе отрицателно върху здравето на майката и на детето, тъй като води до намалено кръвоснабдяване на матката и до по-висок процент помитания (аборти), преждевременно раждане и други усложнения.

Масажната терапия помага на жената да дочака термина по-спокойна и с по-малко физически дискомфорт. Освен че облекчава конкретни болки, масажът има цялостно тонизиращо въздействие и подобрява физическите усещания на бъдещата майка.

Жените, чиито партньори масажират с основни движения гърба и краката им, имат по-кратко и по-лесно раждане. След раждането на детето масажната терапия улеснява възстановяването на състоянието на тялото отпреди бременността, облекчава болката, стимулира обновено усещане за тялото и за личността и спомага за поддържането на гъвкавостта въпреки физическия стрес, предизвикан от грижите за бебето.

Когато са настанени удобно с помощта на възглавници в странично или полулегнало положение, повечето жени не изпитват трудности по време на обичайния масаж от 30-60 мин. Бременната жена може да се възползва от същите техники и професионални умения като всички останали потребители на масаж.

Кръстът, бедрата и вратът се повлияват най-добре от внимателно прилаган дълбокотъканен масаж, невромускулна и двигателна терапия. Отокът на краката и на ръцете може да бъде облекчен чрез плъзгащите и месещи движения на шведския масаж или на масажа за лимфен дренаж.

Бременните жени следва да очакват подробен разговор със своите масажисти относно здравословното си състояние и приема на медикаменти.

Освен обичайната за всеки масаж подготовка може да се наложи някои бременни да се консултират със своя гинеколог, особено ако имат усложнения или други високорискови фактори.

Бременните, масажирани два пъти седмично за период от няколко седмици, регистрират намаляване на безпокойството и на болката в краката и в гърба. В сравнение с контролни групи, практикували упражнения за релаксация, жените, подложили се на масаж, съобщават, че спят по-добре, настроението им също се е подобрило, а раждането е съпътствано от по-малко усложнения, намален е и рискът от преждевременно раждане.

Изследванията сочат, че когато жените се подложат на приятно докосване в късния стадий на бременността, те докосват и бебетата си по-често и по-нежно.

Присъствието на акушерка по време на раждането, която да осигурява екстензивно докосване и масаж, намалява продължителността на раждането и усложненията, интервенциите, медикаментите и цезаровите сечения.

Някои школи за масажна терапия предлагат и курсове за масаж при бременност. По-често обаче масажистите просто биват въведени в масажа при бременност по време на своя основен обучителен курс от 500-1000 часа и после преминават през специална квалификация за следродилни масажни терапии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *